Mekanik kereta: Macamana yang sebaiknya pasal servis kereta
Jika Mahukan Panduan Dan Nasihat Dari Mekanik
Anda Boleh Whatsapp Terus Ke+60173023492

May 31, 2009

Macamana yang sebaiknya pasal servis kereta

Pertama sekali mengenai servis kereta,ramai orang tahu kalau servis keta je kena ganti minyak hitam dan oil filter dan yang mana pandai pulak tu bagi je kat foreman suruh servis,memang betul pun tapi kita sebagai pengguna nak kena tahu gak serba sedikit pasal servis nie,Nak tau apa sebabnya ialah bila kita tak tau langsung selalunya mekanik cuma tukar minyak hitam,oil filter dan plug tapi yang sebenar-benarnya servis ialah tukar tiga parts tersebut ditambah dengan senarai dibawah dan pastikan sumer yang 10 nie mekanik dah periksa:-

1) periksa air bateri jangan sampai tak cukup
2) periksa air radiator jangan biarkan tak penuh
3) periksa timing belt supaya senang tau patut ke kena tukar
4) periksa belting dan bearing supaya tau mane yang dah bunyi dan haus
5) periksa 'air filter'sebab ini adalah jika dah hitam berkeladak enjin cepat semput
6) periksa water coolant supaya tahap kepanasan enjin terkawal
7) periksa alternator samada berfungsi atau tidak
8) periksa segala minyak yang berkaitan seperti minyak brek,minyak clutch dan minyak gear
9) Periksa kabel plug samada masih boleh digunakan supaya enjin tak dipacu kurang kuasa api
10) Periksa sumer hose mana tau ade yang bocor lebih2 lagi hose minyak petrol.Itu yang selalu keta teerbakar tu sebab hose petrol bocor.

KLIK SINI UNTUK VIDEO EKSKLUSIF SERVIS KERETA





Tu lah pasal aku kasi tahu nie supaya semua dapat iktibar dan manafaat yang berguna untuk kita dan suku sakat kita ye termasuklah aku gak lebih-lebih lagi dah hampir musim raya 2013.Amin Ya Rabbal alamin!

3 comments:

  1. Try minyak yg kualiti.. Maxoil :)

    ReplyDelete
  2. Salam,

    nak tanya..if kita mintak mekanik untuk check 10 perkara ni...akan kene bayar extra ke?

    cth: biasa kalau normal service (tukar minyak htm 7000km) + labor cost = rm95. kalau kita suruh diorg check 10 perkara diatas..diorg akan minta extra payment x?

    terima kasih

    ReplyDelete
  3. saudara payad,

    Tiada charge extra utk periksa 10 perkara tersebut,itu termasuk dalam rutin mekanik bila servis kereta.Cuma sebagai pengguna kita kena perhatikan juga takut2 ada yang tertinggal tak diperiksa.

    ReplyDelete

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.
Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

Nota penting:Jangan ajukan soalan pada ruangan Google Reply untuk pos lama tahun-tahun sebelum 2016 dan juga diharap pengunjung tidak menggunakan butang Reply pada Page post blog ini ,Ini kerana soalan tersebut tidak akan dipaparkan oleh Pihak Google,saya akan siarkan soalan yang tidak dapat dijawab pada ruangan Google Reply ini pada pos saya di Google Plus beserta pencerahan dan penyelesaiannya.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,

>