Mekanik kereta: Selamat hariraya korban dan selamat menunaikan haji
Jika Mahukan Panduan Dan Nasihat Dari Mekanik
Anda Boleh Whatsapp Terus Ke+60173023492

Nov 27, 2009

Selamat hariraya korban dan selamat menunaikan haji

Hari in hari jumaat bertarikh 27 haribulan november 2009 bersamaan dengan 10 zulhijjah bulan islam.Jika di Mekah umat Muhammad sibuk bersiap untuk hari ukuf di arafah.Di Malaysia pula sibuk dengan mengorbankan lembu,kerbau dan kambing.

Hariraya haji nie ataupun hariraya korban nie adalah sambutan yang sinonim dengan nabi ibrahim mengorbankan nabi ismail yang kemudian digantikan dengan kibas.Dalam 2009 nie hari raya haji nie jatuh pulak pada hari Jumaat,jadi lepas sembahyang raya ,rehat beberapa jam kenalah menunaikan sembahyang jumaat.

Kalau tak silap aku sebelah timur malaysia nie sambut raya haji atau korban besar-besaran,tak macam sebelah selatan ala kadar saja.



Kat selangor ni surau-surau banyak dah sedia kkan lembu untuk dikorbankan,tempat aku tak terkecuali,aku rasa dalam 4 ekor lrembu ditumbangkan mungkin esok sebab tak banyak masa pagi kerana sembahyang jumaat.


Sedikit sebanyak pada harirayahaji atau korban nie dapatlah kita memanjatkan syukur kehadrat ilahi kerana dapat merayakannya serta kemungkinan ada diantara korang yang menyertai atau menyumbang lembu korban,semuga amalan diterima allah hendaknya.

 Selamat hariraya haji dan muga semua umat islam dapat menunaikan haji ke tanah suci tahun ini dan seterusnya-amin.




YakjujDanMakjuj.com

wassalam-kerosakan kereta

10 comments:

  1. Assalamualaikom...sy baru beli nissan navara 2nd, enjin kereta sy ade bunyi tepet (kereta iswara).. bole tau apa masalah ny... terima ksh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,periksa minyak hitam,pastikan ia cukup,gantikan jika dah agak sangat hitam,gunakan minyak Nissan dan mineral/semisintetik

      Delete
  2. Tuan
    Lori Toyota Dyna 4009cc. Desel naik ke filter tapi masih tak mau hidup engine. Apa nasihat tuan.

    ReplyDelete
  3. Salam tuan sy guna toyota hiace KDH200 tahun 2006. Masalahnya kalau hidup enjin waktu pagi atau enjin telah sejuk ia akan keluar asap putih sekejap lepas itu ok...itu tanda apa akan rosak yer.Tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam untuk asap putih yang banyak berterusan itu tanda piston ring yang haus manakala asap putih sedikit dan hilang atas sebab coolant yang masuk ke enjin seperti dalam manifold,perlu teliti ketika memeriksa saluran penyejukan

      Delete
  4. Assalamualaikum saudara saya mempunyai iswara aerobek 1.3 2002 mslh saya ialah kereta saya x ley hidup. Last saya ada high rev pastu engine mati saya start bnyak kli x hidup pastu sy check api api x de. So sy pn tuka la distributor api ade tpi x hdup gk. So sy pn check la mnyak. Fuel pump naik tapi bile tekup caburator mnyk x naik kt tapak tangan. Pomen kate caburator so sy pn tuka la caburator tpi tetap gak x hidup. Adakah valve sy bengkok? Dan sy nk tanyalah berapa angaran harga barang untuk top overhaul sendiri serta perlu ke saya tuka waterpump dan water jacket? Minta pencerahan terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam,pastikan dulu fuel filter ada minyak,jika fuel pump ok fuel filter akan bergegar minyak didlamnya tanda minyak naik ke karburator,akantetapi jika minyak pada sambungn ke karburator ada maknanya minyak memang naik

      Delete
  5. Assalam tuan nk tanya krta sy triton 2.5 baru ni overhit sy da p skim head bila sy da pasang semuanya masa start x boleh2 ape lagi masalahnya plizzz apa perlu sy buat setelah siap pasang

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,jika setting camshaft atas ok,tiada masalah untuk hidupkan enjin,yang perlu pastikan tepat marking untuk timing belt atau chain,kemudian pastikan electrical supply atau api ada,last sekali pastikan injector bekerja dimana api pada injector cable juga berfungsi,setelah itu pastikan juga semua fuse tidak terbakar terutamanya yang menuju ke IGN atau ignition,setelah itu hidupkan enjin jika semuanya telah diperiksa dan dibaiki,insha allah boleh

      Delete

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/TanSri/Puan Sri/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.
Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

Nota penting:Jangan ajukan soalan pada ruangan Google Reply untuk pos lama tahun-tahun sebelum 2016 ,gunakan add comment (komen baru) in sha allah saya jawab kerana google pasti akan siarkan komen baru,Sebolehnya juga jika berkesempatan saya akan siarkan soalan yang tidak boleh dijawab melalui blog saya ini pada pos saya di Google Plus beserta pencerahan dan penyelesaiannya.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,

>