Mekanik kereta: Hijrah Malaysia 1 muharram 1431
Jika Mahukan Panduan Dan Nasihat Dari Mekanik
Anda Boleh Whatsapp Terus Ke +60173023492

Dec 18, 2009

Hijrah Malaysia 1 muharram 1431

Salam,
Alhamdulillah syukur kerana dapat sekali lagi merayakan dan mencernakan dunia dalam tahun baru 1 muharram 1431 hijrah bersamaan 18 december 2009.Dah banyak gak kejayaan Malaysia sebagai permulaan menyambut 1 muharram ni,umpamanya dengan kemenangan ke atas vietnam 1-0 dalan sukan SEA semalam .Walaupun 1-0 tapi kita dapat gak mengembalikan semula emas kepada negara yang dah 20 tahun tak merasa sejak 1989.Tahniah kepada semua pemain bawah 23 tahun Malaysia walaupun tiada sokongan perbelanjaan dari kerajaan Malaysia tapi FAM telah membuktikan percaturan mereka dengan menghantar skuad Malaysia dalam sukan SEA kali ini berbaloi.


MALAYSIA 1 VIETNAM 0

Banyak juga perancangan dan perlaksanaan ke arah hijrah pada tahun 1431/2010 nie termasuk jugalah rancangan PROTON  yang bakal melancarkan sebuah lagi PROTON sedan berbentuk Waja yang meningkatkan prestasi dan sentuhan Mitsubishi Lancer 2.0 GT.Tahniah juga kepada pasukan PROTON yang cuba meningkatkan prestasi jualan kereta nasional.Aku harap akan ramai warga Malaysia beralih kepada buatan Malaysia walaupun keyakinan pengguna kereta Malaysia agak menurun abad ini.

WAJA CPS ENGINE+EXORA CPS ENGINEPada 2010/131 hijrah nie juga kita akan menyambut 16 september sebagai hari Malaysia.Kemungkinan hijrah terbesar Malaysia bermula 2010 ini ialah mengenai perubahan iklim yang mendesak lagi kritikal pada masa ini. Diharapkan persidangan Copenhagen mencapai katasepakat dan perjanjian dimeterai supaya isu perubahan iklim yang ketara ini diambilkira dan langkah-langkah pengawalan dapat dilaksanakan.Tahniah kepada Mohd Najib Razak yang mempertahankan pendirian Malaysia dimata dunia bahawa Malaysia mahu negara maju memberi komitmen bagi pengurangan pelepasan karbon dioksida atau gas rumah hijau yang tetap dalam jangka waktu tertentu dan diwujudkan dana dengan nilai yang munasabah untuk kegunaan negara membangun.Langkah Mlaysia tidak menyokong isu ini dikaitkan dengan perdagangan adalah amat baik sekali.


Tapi ada gak yang tak berapa enak yang akan berlaku pada 2010 ini,salah satunya perlaksanaan GST (cukai barangan dan perkhidmatan).Bila ini dilaksanakan alamatlah sekali lagi barangan dan perkihidmatan akan tambah harga,ini tak sodap dongar nie,peniaga kena cukai diorang belasahkan pulak pengguna,pengguna terpaksalah tanggung kerana kita adalah pihak terakhir dalam rantaian ekomomi,tapi harus diingat ini masalah global semua tanggung kerana setiap dari kita adalah pengguna juga.

Semuga 1 muharram adalah penyuntik semangat dan motivasi umat Islam kearah kemajuan negara,agama dan bangsa.

sekian-wassalam

1 comment:

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/TanSri/Puan Sri/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.

Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.

Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

NOTA PENTING:KEMUKAKAN SOALAN PADA RUANG KOMEN BARU LEBIH BAIK KERANA JIKA ANDA AJUKAN SOALAN PADA REPLY DI SATU SOALAN LAIN ,GOOGLE TIDAK AKAN SIARKAN SOALAN TERSEBUT DAN PIHAK KAMI TIDAK DAPAT MENJAWABNYA.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,

>