Mekanik kereta: Penggunaan flasher relay dalam lampu signal
Jika Mahukan Panduan Dan Nasihat Dari Mekanik
Anda Boleh Whatsapp Terus Ke +60173023492

Feb 6, 2010

Penggunaan flasher relay dalam lampu signal

Banyak posting sebelum nie mengenai kereta aku postkan berkenaan kaedah yang aku rasa terlalu sukar untuk di nilai oleh pengguna  baru kereta walaupun ianya sangat penting.Dalam post kali ini aku nak perkenalkan satu relay yang berfungsi mengawal kelajuan signal belok kiri dan kanan dalam sesebuah kereta.

Alat ini dipanggil 'flasher relay' ataupun pengimbas signal.Kerosakan signal jarang diperhatikan oleh pengguna kereta kerana ianya tidak melibatkan enjin kereta berhenti ataupun tidak bergerak.Ianya cuma melibatkan signal belok kiri dan kanan yang kelihatan terlalu laju dalam kerlipan  yang kelihatan pada panel dashboard meter pemandu.


















Kerlipan pada dashboard pemandu akan kelihatan signal berkelip secara laju kira-kira 20-30 kerlipan sesaat sesekali digunakan berbanding 5-8 kali kerlipan dalam sesaat.Ini adalah disebabkan terdapat kerosakan pada flasher relay yang selalunya terletak di panel fuse bahagian depan bawah kaki pemandu.Ianya amat mudah dikeluarkan dan dilekatkan kembali dengan yang baru bila terdapat kerosakan sebegini pada kereta.

Kedudukan flasher relay ini pada kebanyakan kereta ialah dibawah dashboard sebelah pemandu iaitu diatas pedal minyak bagi kebanyakan kereta jenama Proton dan Perodua.manakala kebanyakan kereta Honda ianya terletak di bahagian enjin sebelah kiri didalam ruangan kotak fuse didalam enjin.Alat ini boleh digantikan sendiri oleh pengguna kereta dan kebiasaannya kedudukan relay ini bersebelahan dengan relay air cond kereta.

Apa yang diperlukan ialah flasher baru,hanya tanggalkan yang lama dan cucukkan yang baru pada wiring relay tersebut.Relay tersebut kebiasaannya berpanel elektrik tiga  dan ianya dalam bentuk bulat .

Flasher ini adalah berlainan dari relay biasa ,relay biasa mempunyai 4 atau 5 kaki dan ada tanda berbentuk nombor pada kakinya.





2 comments:

  1. Asalam tuan...nak tanya kenapa signal kereta sy kejap brfungsi kejap x..kalu x brfungsi empat2 signal xmnyala..mentol smua ok.. xbrfungsi signal kiri atau kanan...masa x brfungsi tu sy try on lampu hazard light pon x menyala...tapi bila signal brfungsi semula..lmpu hazard light pon brfungsi jugak...ad masa tu smpai nk excident sbb signal tiba2 xde kiri atau kanan..pastu lme2 nt ad blik...mntk pencerahan tuan...tq...wira sedan 1.5 carb

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,perlu tukar flasher relay yang terletak sebelah kanan bawah dashbod kaki pemandu

      Delete

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/TanSri/Puan Sri/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.

Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.

Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

NOTA PENTING:KEMUKAKAN SOALAN PADA RUANG KOMEN BARU LEBIH BAIK KERANA JIKA ANDA AJUKAN SOALAN PADA REPLY DI SATU SOALAN LAIN ,GOOGLE TIDAK AKAN SIARKAN SOALAN TERSEBUT DAN PIHAK KAMI TIDAK DAPAT MENJAWABNYA.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,

>