Mekanik kereta: Penggunaan flasher relay dalam lampu signal
Jika Mahukan Panduan Dan Nasihat Dari Mekanik
Anda Boleh Whatsapp Terus Ke +60173023492

Feb 6, 2010

Penggunaan flasher relay dalam lampu signal

Banyak posting sebelum nie mengenai kereta aku postkan berkenaan kaedah yang aku rasa terlalu sukar untuk di nilai oleh pengguna  baru kereta walaupun ianya sangat penting.Dalam post kali ini aku nak perkenalkan satu relay yang berfungsi mengawal kelajuan signal belok kiri dan kanan dalam sesebuah kereta.

Alat ini dipanggil 'flasher relay' ataupun pengimbas signal.Kerosakan signal jarang diperhatikan oleh pengguna kereta kerana ianya tidak melibatkan enjin kereta berhenti ataupun tidak bergerak.Ianya cuma melibatkan signal belok kiri dan kanan yang kelihatan terlalu laju dalam kerlipan  yang kelihatan pada panel dashboard meter pemandu.


















Kerlipan pada dashboard pemandu akan kelihatan signal berkelip secara laju kira-kira 20-30 kerlipan sesaat sesekali digunakan berbanding 5-8 kali kerlipan dalam sesaat.Ini adalah disebabkan terdapat kerosakan pada flasher relay yang selalunya terletak di panel fuse bahagian depan bawah kaki pemandu.Ianya amat mudah dikeluarkan dan dilekatkan kembali dengan yang baru bila terdapat kerosakan sebegini pada kereta.

Kedudukan flasher relay ini pada kebanyakan kereta ialah dibawah dashboard sebelah pemandu iaitu diatas pedal minyak bagi kebanyakan kereta jenama Proton dan Perodua.manakala kebanyakan kereta Honda ianya terletak di bahagian enjin sebelah kiri didalam ruangan kotak fuse didalam enjin.Alat ini boleh digantikan sendiri oleh pengguna kereta dan kebiasaannya kedudukan relay ini bersebelahan dengan relay air cond kereta.

Apa yang diperlukan ialah flasher baru,hanya tanggalkan yang lama dan cucukkan yang baru pada wiring relay tersebut.Relay tersebut kebiasaannya berpanel elektrik tiga  dan ianya dalam bentuk bulat .

Flasher ini adalah berlainan dari relay biasa ,relay biasa mempunyai 4 atau 5 kaki dan ada tanda berbentuk nombor pada kakinya.





23 comments:

  1. Asalam tuan...nak tanya kenapa signal kereta sy kejap brfungsi kejap x..kalu x brfungsi empat2 signal xmnyala..mentol smua ok.. xbrfungsi signal kiri atau kanan...masa x brfungsi tu sy try on lampu hazard light pon x menyala...tapi bila signal brfungsi semula..lmpu hazard light pon brfungsi jugak...ad masa tu smpai nk excident sbb signal tiba2 xde kiri atau kanan..pastu lme2 nt ad blik...mntk pencerahan tuan...tq...wira sedan 1.5 carb

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,perlu tukar flasher relay yang terletak sebelah kanan bawah dashbod kaki pemandu

      Delete
  2. salam bos kenapa signal kereta wira saya belah kiri menyala tak padam2 walau dah padam kunci

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,ada masalah pada flasher relay,cabut flasher itu kemudian ganti

      Delete
  3. Slm tuan, nk mintak pendapat skit. Kalo hazard light belah kiri tak mnyala knapa ye? Signal biasa kiri kanan ok

    ReplyDelete
  4. wslm,kalau tak nyala kena periksa mentol mungkin terbakar aau wayar soket sebelah kiri ada putus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pkai kereta wira. Sy punya signal biasa ok je tuan kiri kanan depan belakang. Bila on hazard, kiri depan belakang tak nyala, dekat meter pon nyala belah kanan je.

      Delete
    2. gantikan flasher yang terdapat bawah dashbod pemandu

      Delete
    3. Salam tuan apa masalah signal kerta waja saya kadang2 hidup kadang tidak hidup..signal emergency pun kadang2 hidup kadang2 tidak

      Delete
    4. wslm,ganti flasher relay ,in sha allah ok

      Delete
  5. Assalammualaikum minta pendapat bos..wish tahun 2004...bila bawa kereta doboule signal tiba2 nyala sendiri.sdangkn cek pintu..semua tertutup rapi.kalau kunci pintu guna alarm kmfom mjerit...kena kunci cara manual baru senyap

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam,lock auto pada pintu utama berm asalah,biasanya ia tak dapat tutup habis dan tersangkut bila guna alarm,jika manual ia masuk habis ,lock tersebut perlu diperiksa dan diganti

      Delete
  6. waalaikumsalam,lock auto pada pintu utama berm asalah,biasanya ia tak dapat tutup habis dan tersangkut bila guna alarm,jika manual ia masuk habis ,lock tersebut perlu diperiksa dan diganti

    ReplyDelete
  7. saya guna wira...pasang lampu kecemasan kiri kanan menyala....tetapi bila bagi signal kiri or kanan langsung tak menyala..apa masalahmya yee

    ReplyDelete
    Replies
    1. pastikan mentol tidak terbakar,kemudian fuse dalam enjin diganti untuk lamp jika putus setelah itu ganti flasher relay bawah dasbod pemandu,jika masih tidak hidup kerosakan adalah pada pemetik suis signal di stereng

      Delete
  8. Selamat petang saya nak Tanya...saya pakai van vanette signal juga tak dapat Kiri kanan sekali dengan emergency light...semua lampu ok...cuma signal masalah...apa masalah nya bos..tq....saya Dari sarawak

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat petang,signal dan hazard light jika tiada masalah pada bulb lampu ia adalah masalah flasher relay yang rosak,kedudukan flasher ialah padabawah dashbod tengah

      Delete
  9. selamat malam..itu signal light sbelah kiri kalau pijak break terus hilang.lepas break terus hidup balik. .apa masalah tu arrhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mlm,pada pedal kaki brek ada suis ,suis ini boleh diganti,jika berlaku keadaan begini ia adalah masalah suis tersebut dan perlu ditukar

      Delete
    2. Saya nak tanya.... Saya guna viva. . Signal sebelah kiri tiba2 kelap kelip...kenapa ia....sekejap kelip sekejap tidak sekejap lagi kelip.. .Mohon penjelasan

      Delete
    3. saudari perlu gantikan flasher relay ,minta mekanik tukarkan

      Delete
  10. Salam nak tanya.. Lampu signal dlm dashboard bunyi laju tp luar tak ade lampu dan kacau lampu berak tengah, radio, waiper water, waiper rotor semua tak boleh on ade kena mengena ngan flash fuse?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,betul saudari perlu tukarkan dulu flasher relay dan sambungan bisanya berdekatan dengan semua komponen yang disebutkan ,ada kemungkinan soketnya terbuka dan longgar menyebabkan semuanya tidak berfungsi

      Delete

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/TanSri/Puan Sri/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.

Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.

Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

NOTA PENTING:KEMUKAKAN SOALAN PADA RUANG KOMEN BARU LEBIH BAIK KERANA JIKA ANDA AJUKAN SOALAN PADA REPLY DI SATU SOALAN LAIN ,GOOGLE TIDAK AKAN SIARKAN SOALAN TERSEBUT DAN PIHAK KAMI TIDAK DAPAT MENJAWABNYA.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,

>