Mekanik kereta: Bola,bola,bola
Jika Mahukan Panduan Dan Nasihat Dari Mekanik
Anda Boleh Whatsapp Terus Ke +60173023492

Jun 18, 2010

Bola,bola,bola


Bola,bola,bola .Hari ini genap 20 perlawanan bola sepak dunia berlangsung yang mana tidak ada satu pasukan pun yang berjaya mencapai kemenangan dalam 2 perlawanan berturut-turut melainkan pasukan Argentina.walaupun blog ini aku khaskan untuk menepati sasaran post dalam kerosakan kereta tapi olehkerana demam bola yang melanda seluruh duni tidak dapat tidak terpaksalah aku teruskan juga dengan post bola.


Bola sepak dah jadi satu sukan yang paling terkenal diseluruh dunia dan dunia telah menghabiskan berbillion ringgit dan mungkin lebih dari itu untuk membina stadium,peralatan dan kemudahan perlawanan,termasuklah negara kita Malaysia yang bannyak meniup semangat juang pasukan negara dengan wang ringgit.Terimakasih kepada Malaysia dan pasukan negara dengan pencapaian setakat ini.

Dalam memperkatakan bola ini didalam sistem kenderaan juga tidak dapat lari dari menggunakan bola ,tetapi bola daklam sistem kenderaan adalah diperbuat dari besi padu.

Bola-bola yang terdapat dalam sistem kenderaan seperti kereta terdapat di sistem roda dan sistem enjin sahaja.Didalam sistem roda ianya terdapat pada drive shaft,bering roda,rod stereng dan join(penyambungan).Manakala dalam sistem enjin bola-bola kecil digunakan dalam karburator untuk membancuh minyak dari habuk kecil serta debu supaya sistem karburator berjalan sempurna.

Gambarajah di atas menunjukkan beberapa kedudukan bola besi yang digunakan dalam beberapa komponen kereta seperti yang disebutkan tadi.Jadi sesuai sekali bila tiba demam bola ingatkan kereta korang samada komponen diatas berada dalam keadaan baik atau tidak.Jika terdapat satu darinya seperti dalam sistem roda tidak berada dalam keadaan baik keadaan boleh jadi seperti ini .Ini adalah akibat sekadar ingatan bukan tujuan menakutkan!

sekian wassalam.

1 comment:

 1. KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, sila google tajuk-tajuk seperti di bawah ini:-

  (a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
  (b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
  (c) Jom Kenali Dr Maza & Co
  (d) Ahlul Bait Yang Dicerca
  (e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
  (f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
  (g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

  ReplyDelete

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/TanSri/Puan Sri/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.

Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.

Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

NOTA PENTING:KEMUKAKAN SOALAN PADA RUANG KOMEN BARU LEBIH BAIK KERANA JIKA ANDA AJUKAN SOALAN PADA REPLY DI SATU SOALAN LAIN ,GOOGLE TIDAK AKAN SIARKAN SOALAN TERSEBUT DAN PIHAK KAMI TIDAK DAPAT MENJAWABNYA.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,

>