Mekanik kereta: Selamat Hari Merdeka ke 53
Jika Mahukan Panduan Dan Nasihat Dari Mekanik
Anda Boleh Whatsapp Terus Ke+60173023492

Aug 31, 2010

Selamat Hari Merdeka ke 53

Sempena menyambut hari merdeka yang ke 53 ini blog kerosakan kereta juga tidak ingin melepaskan peluang mengucapkan Selamat Hari Merdeka ke 53 buat rakyat Malaysia seluruhnya serta pengunjung blog ini khasnya. Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Negara ku
Tanah Tumpah Nya Darah Ku
Rakyat Hidup Bersatu Dan Maju
Rahmat Bahgia Tuhan Kurniakan
Raja Kita Selamat Bertakhta

Rahmat Bahgia Tuhan Kurniakan
Raja Kita Selamat Bertakhta

SELAMAT HARI MERDEKA YANG KE 53

7 comments:

 1. Selamat hari Merdeka :)
  posting yang lain dari yang lain

  ReplyDelete
 2. Salam.tuan.kereta saya ni kan. Bila saya. Buka econ ada bunyi.kalau tutup econ tiada bunyi.yang bunyi tu dekat compesensornye.adakah saya kena beli yang baru ke macammana blh bri pendapat tak

  ReplyDelete
  Replies
  1. wslm,kompressor memang ada bunyi kerana magnet clutch melekat pada pulley untuk gas sejuk bertindak dan bunyi tersebut tidak mengganggu kereta mahupun pemandu tetapi jika kuat sangat nyaring seperti bergesel periksa belting dan ketatkan jika kendur

   Delete
 3. Keta wira saya kalau on aircon afa bau minyak petrol tapi kalau off aircon takda bau plak...kenapa yer?

  ReplyDelete
  Replies
  1. on aircond beban bertambah,ada minyak yang tak dibakar habis ,perlu ganti ekzos sensor supaya oksijen lebih banyak untuk pembakaran

   Delete
 4. Assalam tuan.. sy guna keta wira tp enjin dh convert ke evo 2 dan baru2 ni sy menghadapi masalah aircon tdk sejuk dn setelah diperiksa trnyata cooling coil ada bocor dan telah ditukar.. tetapi stlh seminggu lbh pakai aircon sy tidak terasa sejuk lg dan sy dapati ada kesan minyak yg byk dibahagian penyambung hos ke condensor.. apa yg perlu sy buat.. harap tuan dpt membantu sy..

  ReplyDelete
  Replies
  1. wslm,bila ada minyak dikondenser bermakna kondenser sudah lusuh dan perlu juga diganti

   Delete

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/TanSri/Puan Sri/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.
Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

Nota penting:Jangan ajukan soalan pada ruangan Google Reply untuk pos lama tahun-tahun sebelum 2016 ,gunakan add comment (komen baru) in sha allah saya jawab kerana google pasti akan siarkan komen baru,Sebolehnya juga jika berkesempatan saya akan siarkan soalan yang tidak boleh dijawab melalui blog saya ini pada pos saya di Google Plus beserta pencerahan dan penyelesaiannya.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,

>