Mekanik kereta: A doctor in the house
Jika Mahukan Panduan Dan Nasihat Dari Mekanik
Anda Boleh Whatsapp Terus Ke+60173023492

Mar 12, 2011

A doctor in the house

Salam satu Malaysia

Tertarik dengan ungkapan A doctor in the house yang semakin melonjakkan nama Tun Mahatir di persada penulisan dan buku di Malaysia ini  suka aku mengambil ungkapan ini untuk merujuk kepada ramai pengguna kenderaan di Malaysia bahawa mereka adalah seperti juga seorang doctor didalam kereta mereka sendiri.Walaupun begitu ianya bukanlah mudah seperti kita beli kereta dari used car ataupun menyewa sesebuah kereta dari kedai sewa kereta.Ianya memerlukan pengecaman bunyi yang datangnya dari pemanduan kenderaan tersebut.

Jika diteliti dengan sedalamnya pengesanan kerosakan sesebuah kereta adalah bergantung kepada pengguna iaitu pemandu yang mengelolakan jentera tersebut. Contohnya jika kereta mengalami kerosakan di bahagian roda hanya pemandu sahaja yang dapat mengesannya melalui bunyi dan ketidakstabilan pemanduan dan sekaligus pemandu telah bertindak sebagai doctor in the house yang memudahkan kerja pembaikan dilakukan oleh mekanik mahupun pengguna sendiri.

Akantetapi tidak ramai yang mengakui mereka juga bertindak dalam penyembuhan sesebuah kereta dengan cepat dan amat berkesan dan pengguna yang berlabelkan pemandu juga adalah boleh dilabelkan sebagai a doctor in the house yang amat cekap dan luarbiasa sekali.Pengesanan awal kerosakan kereta adalah dari pemandu dan mereka juga boleh bertindak sebagai kuasa penyembuhan awal bagi kereta yang mereka gunakan.

Contohnya jika kereta anda terdapat bunyi bising pada talisawat aircond,kadangkala yang berpunca dari masalah bering pemutar yang berkarat,anda boleh bertindak sebagai kuasa penyembuhan awal,cuma dapatkan cecair antikarat dan senburkan pada bearing talisawat aircond tersebut supaya bunyi tersebut hilang perlahan2 selepas karat dinyahkan.Nah, anda telah bertindak sebagai seorang doctor in the house yang amat terlatih malah lebih tepat kepada kuasa penyembuhan sebelum mekanik.

Kerosakan kecil yang amat tidak ketara seperti bunyi bising pada talisawat dan roda boleh dikesan awal oleh pengguna dan kuasa penyembuhan awal juga terletak ditangan anda juga yang bertindak sebagai a doctor in the house untuk kereta anda.

sekian,

2 comments:

 1. Salam...

  Saudara, mohon cadangkan beberapa bengkel yang ok kalau kita nak buat servis kereta..

  Tapi lagi baik kalau saya dapat pergi ke bengkel saudara...

  Terima kasih

  ReplyDelete
 2. Jika di Puchong bengkel apit auto di ss6 bandar bukit puchong.

  ReplyDelete

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/TanSri/Puan Sri/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.
Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

Nota penting:Jangan ajukan soalan pada ruangan Google Reply untuk pos lama tahun-tahun sebelum 2016 ,gunakan add comment (komen baru) in sha allah saya jawab kerana google pasti akan siarkan komen baru,Sebolehnya juga jika berkesempatan saya akan siarkan soalan yang tidak boleh dijawab melalui blog saya ini pada pos saya di Google Plus beserta pencerahan dan penyelesaiannya.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,

>