Mekanik kereta: Bajet 2012 simpan kuasa kurang tercemar
Jika Mahukan Panduan Dan Nasihat Dari Mekanik
Anda Boleh Whatsapp Terus Ke+60173023492

Oct 8, 2011

Bajet 2012 simpan kuasa kurang tercemar

 Nampaknya kali ini kewujudan dan pembangunan modal insan yang berteraskan pelaburan semakin mendapat perhatian bajet 2012.Bermacam dana pelaburan diwujudkan termasuklah skim amanah rakyat 1 Malaysia.Walaupun insentif perbankan ,kewangan dan percukaian tidak diberikan perhatian menyeluruh sekurang-kurangnya terdapat juga sedikit ruang untuk industri automotif yang berunsurkan pengurangan pencemaran dalam negara.Kerajaan dalam bajet 2012 baru-baru ini sekurang-kurangnya  masih lagi memberikan sepenuh tumpuan kepada industri automotif dalam penggunaan kereta hibrid.

Hibrid yang bermaksud simpan kuasa dan mengurangkan pencemaran ini akan mendapat tempat yang lebih di dalam negara .Kereta hibrid dengan kuasa bateri yang dicas semula boleh mengurangkan sekitar 40 peratus asap dalam kenderaan.Kuasa bateri digunakan sepenuhnya untuk menggerakkan enjin kereta berbanding kereta sekarang yang menggunakan kuasa mekanikal untuk menggerakan komponen enjin dari piston hinggalah gear.

Bajet kerajaan 2012 dalam mengecualikan duti import dan eksais kepada pemegang francais kereta hibrid ini akan merancakkan lagi pengguaan kereta hibrid di Malaysia.Contohnya seperti Toyota Prius yang belum begitu banyak dijalanraya adalah sebuah kereta yang menggunakan kuasa elektrik dan gas sepenuhnya.Penjimatan dalam penggunaan amat ketara tetapi harga yang agak mahal menyebabkan kereta sedemikian kurang mendapat tempat di hati pengguna.

Pengecualian duti begini membawa impak yang agak besar kepada pengimportan kereta hibrid jika penjual kereta tidak menaikan harga yang sedia ada sekarang.Berkemungkinan kereta hibrid ini akan banyak berada di jalanraya kita ini pada masa akan datang.Pada pendapat penulis kerajaan sepatutnya juga memberikan panduan dan jalan supaya teknologi seperti ini diperkenalkan dalam kereta Malaysia sepereti Proton dan Perodua supaya kereta hibrid import dapat dibendung pengimportannya dan sekaligus menjana keuntungan dari segi aliran keluar wang dari dalam negara.

Diharap pada masa akan datang kereta hibrid Malaysia dapat dikeluarkan dan diperluaskan lagi dengan harga dan bentuk yang akan memikat pengguna .Walaupun 200 kereta hibrid ini telah diperkenalkan sebagai kereta rasmi,pada pendapat penulis kereta hibrid seperti ini mestilah diusahakan dengan lebih efisyen pengeluarannya supaya ia dapat dinikmati pengguuna kereta buatan Malaysia dan penggemarnya.

No comments:

Post a Comment

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/TanSri/Puan Sri/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.
Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

Nota penting:Jangan ajukan soalan pada ruangan Google Reply untuk pos lama tahun-tahun sebelum 2016 ,gunakan add comment (komen baru) in sha allah saya jawab kerana google pasti akan siarkan komen baru,Sebolehnya juga jika berkesempatan saya akan siarkan soalan yang tidak boleh dijawab melalui blog saya ini pada pos saya di Google Plus beserta pencerahan dan penyelesaiannya.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,

>