Mekanik kereta: Resepi segera kentang kiub ayam knorr( Knorr chicken cube recipe)
Jika Mahukan Panduan Dan Nasihat Dari Mekanik
Anda Boleh Whatsapp Terus Ke +60173023492 atau klik link ini untuk terus berhubung

Dec 8, 2011

Resepi segera kentang kiub ayam knorr( Knorr chicken cube recipe)

 Pagi-pagi begini rasanya ramai yang dah berada ditempat kerja setelah meredah kesesakan dan kesibukan kota dan bandar-bandar besar kat Malaysia ini.Rasanya ramai juga yang telah bersiap awal,bangun awal mempersiapkan segala keperluan keluarga seperti memasak salah satu daripadanya.Rasanya tak kurang juga yang mendapatkan sarapan dari kedai makan mahupun warung2 disepanjang perjalanan ke tempat kerja.

Sekadar untuk berkongsi di sini aku selitkan sedikit recipe mudah dan segera yang mungkin juga ramai yang tak pernah cuba recipe ini lagi.Ianya mudah dan segera hanya perlukan beberapa minit saja untuk disediakan.
Bahan-bahannya seperti berikut:-

1)Kentang 4 biji
2)Bawang besar dihiris
3)Ikan bilis
4)Kiub ayam knorr
5)Lada merah jika mahukan hiasan

Cara buat mudah saje,gorengkan kentang dan ikan bilis dahulu,setelah itu tumiskan bawang besar tadi kemudian masukan 1 kiub ayam Knorr.Setelah digaul rata agak-agak bercampur masukan sesudu air supaya kiub tadi tak bergentel.Bila dah sebati masukan semula ikan bilis dan kentang goreng tadi dan gaulkan kira-kira 3 minit dan  terus hidangkan.Letakan sedit lada merah hirisan bunga sebagai hiasan jika mahu.Boleh juga tambahkan telur,udang goreng  jika mahu ,sebagai daya penarik untuk  anak-anak  memakannya.

27 comments:

  1. Salam boss.
    Saya pkai wira aeroback .msalah skrg ni adalah bila saya bukak aircond,kdg2 rse mcm suis tu tk smpai.lepas tu bila aircond dh on tgh bawak kdg2 dia tmati sndiri,klau kite nk stop kt trafik light,tekan clutch,brake,nk stop je aircond tibe2 tmati,pstu off,on blek,tros ok,

    ReplyDelete
  2. Salam boss.
    Saya pkai wira aeroback .msalah skrg ni adalah bila saya bukak aircond,kdg2 rse mcm suis tu tk smpai.lepas tu bila aircond dh on tgh bawak kdg2 dia tmati sndiri,klau kite nk stop kt trafik light,tekan clutch,brake,nk stop je aircond tibe2 tmati,pstu off,on blek,tros ok,

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam RPM turun jadi rendah,tukar FICD

      Delete
  3. nk tnye sikit...
    sy pkai kereta lmst..sy punya ekon ad mslh...mula2 sejuk tp ble kereta lme gerak tbe2 ekon jd pns dan slow...sy trpkse tutup ekon dlm 5-10 minit...pastu ok smule...lme2 mslh tu jd blek...mohon pencerahan...

    ReplyDelete
  4. salam boss...
    sy pkai kereta lmst...sy ad mslh ekon yg tbe2 jd pns mse kereta lme bergerak...mule2 ok je sjuk tp lme2 jd pns dan slow...sy trpksa tutup ekon 5-10 minit utk kembali pulih...tak lme slpas tu ye buat blek...mohon pencerahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,kompressor ada masalah,perlu ganti

      Delete
  5. Salam bos.. Saya mempunyai masalah gas ekon tetiba hilang.pomen check guna alat tester xdapt kesan kebocoran kat mana. Dua tiga kedai dh check tak boleh jugak...pening dah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam,bocor kecil begini biasanya pada hujung hose/O ring ke cooling coil,atas kompressor dan sambungan ke kondenser

      Delete
  6. salam.sy nk tnye knape aircond kerete wira sy kne main2 suis aircond bru aircond ade..sy bru je tukar suis tpi keadaan masih sama...tolong bntu sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam ,soket suis tersebut bermasalah walaupun tukar suis ia akan tetap ada ,perlu dibaiki connection pada soket

      Delete
  7. Salam en sy nak tyk aircond kereta saya kalau di hidupkan mengeluarkan bau y kurang myenang kan seperti bau racun...
    Ble saya tau apa masalahnya?
    T.kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam,dalam ruang cooling coil dan laluan angin ada terdapat bendasing seperti daun-daun dan adakalanya bangkai cicak atau lain binatang kecil,minta mekanik buka kotak cooling coil dan laluan angin untuk dibersihkan

      Delete
  8. Selamat ptg..sy guna saga blm..knapa air keluar di tempat letak kaki di sebelah pemandu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat petang,tukarkan getah sekeliling pintu pemandu

      Delete
  9. Sy pki saga blm..aircond xfunction xde kluar angin pn trus diam..knape ya

    ReplyDelete
  10. Salam encik...sy pengguna toyota vios second model....masalah sy hadapi......setiap kali aircond dihidupkan....enjin kereta sy di kawasan belting ac akan mengeluarkan bunyi cit cit cit yg agak kuat....serta bergetar....apakah masalah ini berpunca drp belting ataupun masalah lain....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam,gantikan tensioner dan belting juga ,in sha allah ok

      Delete
  11. Salam Tuan, saya pakai saga fl 1.6
    Enjin kereta mati tiba2 bila on saja aircond. tp kipas still berpusing. Tapi sebelum tu ada simptom bergetar di compressor. Pergi kedai aircond dia kata minyak kering dan carbon dah masuk ke dalam semua system aircond. total kos RM2150, dia tukar semua ori, compressor, condensor, valve, coil. betul ka harga yg ditetapkan tu tuan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,compressor sekitar rm700,kondenser dan cooling coil sekitar rm1200,servis dan upah adalah selebihnya

      Delete
  12. Salam tuan , saya pakai wira 1.6.baru2 ni saya tukar compressor aircond sbb compressor lama tu dh jam.lepas tukar compressor recond , enjin mati tgh jalan.saya off kan aircond pastu start enjin balik enjin.enjin boleh start.adakah compressor recond tu yg menyebabkan enjin mati ? .kedai bagi warranty 3 bulan utk compressor tu..baru seminggu saya tukar

    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,ini biasa compressor sangkut bila diganti,perlu tukar yang lain

      Delete
  13. Assalamualaikum tuan..kwn guna saga BLM..masa kete berhenti tiba2 econ x sejuk.. compressor berasap..dan kwn matikn enjin..lepas 10 minit kwn idupkan enjin dan econ ianya sejuk lak..bole tau nape jd cmtu..adakah itu masalah compressor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam,kompressor bearing ketat dan bila ia longgar semula aircon sejuk,perlu ganti bearing compressor

      Delete
  14. Salam..
    Kereta alza sy bila on aircond no 1.2.3 kelajuan sama =sangat slow anginnya. Tp no 4 sgt kuat angin. Sudah tukar suiz blower tu tp sama je hasilnya. Mcmana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,kuasa angin pada blower dikawal oleh blower resistor,jika hanya tukar suis depan ia tidak akan kembali baik perlu tukar blower resistor yang terdapat didalamnya solenoid untuk tinggikan dan kurangkan kuasa angin

      Delete

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/TanSri/Puan Sri/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.

Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.

Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

NOTA PENTING:KEMUKAKAN SOALAN PADA RUANG KOMEN BARU LEBIH BAIK KERANA JIKA ANDA AJUKAN SOALAN PADA REPLY DI SATU SOALAN LAIN ,GOOGLE TIDAK AKAN SIARKAN SOALAN TERSEBUT DAN PIHAK KAMI TIDAK DAPAT MENJAWABNYA.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,

>