Mekanik kereta: Resepi segera kentang kiub ayam knorr( Knorr chicken cube recipe)
Jika Mahukan Panduan Dan Nasihat Dari Mekanik
Anda Boleh Whatsapp Terus Ke+60173023492

Dec 8, 2011

Resepi segera kentang kiub ayam knorr( Knorr chicken cube recipe)

 

Pagi-pagi begini rasanya ramai yang dah berada ditempat kerja setelah meredah kesesakan dan kesibukan kota dan bandar-bandar besar kat Malaysia ini.Rasanya ramai juga yang telah bersiap awal,bangun awal mempersiapkan segala keperluan keluarga seperti memasak salah satu daripadanya.Rasanya tak kurang juga yang mendapatkan sarapan dari kedai makan mahupun warung2 disepanjang perjalanan ke tempat kerja.

Sekadar untuk berkongsi di sini aku selitkan sedikit recipe mudah dan segera yang mungkin juga ramai yang tak pernah cuba recipe ini lagi.Ianya mudah dan segera hanya perlukan beberapa minit saja untuk disediakan.
Bahan-bahannya seperti berikut:-

1)Kentang 4 biji
2)Bawang besar dihiris
3)Ikan bilis
4)Kiub ayam knorr
5)Lada merah jika mahukan hiasan

Cara buat mudah saje,gorengkan kentang dan ikan bilis dahulu,setelah itu tumiskan bawang besar tadi kemudian masukan 1 kiub ayam Knorr.Setelah digaul rata agak-agak bercampur masukan sesudu air supaya kiub tadi tak bergentel.Bila dah sebati masukan semula ikan bilis dan kentang goreng tadi dan gaulkan kira-kira 3 minit dan  terus hidangkan.Letakan sedit lada merah hirisan bunga sebagai hiasan jika mahu.Boleh juga tambahkan telur,udang goreng  jika mahu ,sebagai daya penarik untuk  anak-anak  memakannya.

19 comments:

  1. Salam boss.
    Saya pkai wira aeroback .msalah skrg ni adalah bila saya bukak aircond,kdg2 rse mcm suis tu tk smpai.lepas tu bila aircond dh on tgh bawak kdg2 dia tmati sndiri,klau kite nk stop kt trafik light,tekan clutch,brake,nk stop je aircond tibe2 tmati,pstu off,on blek,tros ok,

    ReplyDelete
  2. Salam boss.
    Saya pkai wira aeroback .msalah skrg ni adalah bila saya bukak aircond,kdg2 rse mcm suis tu tk smpai.lepas tu bila aircond dh on tgh bawak kdg2 dia tmati sndiri,klau kite nk stop kt trafik light,tekan clutch,brake,nk stop je aircond tibe2 tmati,pstu off,on blek,tros ok,

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam RPM turun jadi rendah,tukar FICD

      Delete
  3. nk tnye sikit...
    sy pkai kereta lmst..sy punya ekon ad mslh...mula2 sejuk tp ble kereta lme gerak tbe2 ekon jd pns dan slow...sy trpkse tutup ekon dlm 5-10 minit...pastu ok smule...lme2 mslh tu jd blek...mohon pencerahan...

    ReplyDelete
  4. salam boss...
    sy pkai kereta lmst...sy ad mslh ekon yg tbe2 jd pns mse kereta lme bergerak...mule2 ok je sjuk tp lme2 jd pns dan slow...sy trpksa tutup ekon 5-10 minit utk kembali pulih...tak lme slpas tu ye buat blek...mohon pencerahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,kompressor ada masalah,perlu ganti

      Delete
  5. Salam bos.. Saya mempunyai masalah gas ekon tetiba hilang.pomen check guna alat tester xdapt kesan kebocoran kat mana. Dua tiga kedai dh check tak boleh jugak...pening dah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam,bocor kecil begini biasanya pada hujung hose/O ring ke cooling coil,atas kompressor dan sambungan ke kondenser

      Delete
  6. salam.sy nk tnye knape aircond kerete wira sy kne main2 suis aircond bru aircond ade..sy bru je tukar suis tpi keadaan masih sama...tolong bntu sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam ,soket suis tersebut bermasalah walaupun tukar suis ia akan tetap ada ,perlu dibaiki connection pada soket

      Delete
  7. Salam en sy nak tyk aircond kereta saya kalau di hidupkan mengeluarkan bau y kurang myenang kan seperti bau racun...
    Ble saya tau apa masalahnya?
    T.kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam,dalam ruang cooling coil dan laluan angin ada terdapat bendasing seperti daun-daun dan adakalanya bangkai cicak atau lain binatang kecil,minta mekanik buka kotak cooling coil dan laluan angin untuk dibersihkan

      Delete
  8. Selamat ptg..sy guna saga blm..knapa air keluar di tempat letak kaki di sebelah pemandu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat petang,tukarkan getah sekeliling pintu pemandu

      Delete
  9. Sy pki saga blm..aircond xfunction xde kluar angin pn trus diam..knape ya

    ReplyDelete
  10. Salam encik...sy pengguna toyota vios second model....masalah sy hadapi......setiap kali aircond dihidupkan....enjin kereta sy di kawasan belting ac akan mengeluarkan bunyi cit cit cit yg agak kuat....serta bergetar....apakah masalah ini berpunca drp belting ataupun masalah lain....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam,gantikan tensioner dan belting juga ,in sha allah ok

      Delete

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.
Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

Nota penting:Jangan ajukan soalan pada ruangan Google Reply untuk pos lama tahun-tahun sebelum 2016 dan juga diharap pengunjung tidak menggunakan butang Reply pada Page post blog ini ,Ini kerana soalan tersebut tidak akan dipaparkan oleh Pihak Google,saya akan siarkan soalan yang tidak dapat dijawab pada ruangan Google Reply ini pada pos saya di Google Plus beserta pencerahan dan penyelesaiannya.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,

>