Mekanik kereta: Ini bukan untuk curi kereta
Jika Mahukan Panduan Dan Nasihat Dari Mekanik
Anda Boleh Whatsapp Terus Ke+60173023492

May 22, 2012

Ini bukan untuk curi kereta


Pada ketika kita sibuk dengan aktiviti-aktiviti seharian ada kalanya kita lupa dan tertinggal kunci kereta di dalam kereta.

Kecuaian ini sering terjadi dan menjadikan satu masalah yang rumit bila memikirkan bagaimana hendak mengambil kunci kereta sedangkan pintu telah terkunci dari dalam samada secara automatik mahupun manual.

Memecahkan tingkap kereta sebagai satu penyelesaian akan melibatkan kos yang tinggi bila menggantikannya semula oleh itu suatu kaedah atau cara mungkin menjadi satu penyelesaian yang paling hebat pada waktu itu.

Perhatikan 6 gambarajah dibawah yang mungkin bisa membantu diwaktu tersebut.Apa yang diperlukan hanyalah sebatang dawai panjang berukuran 1 meter yang agak keras dan tebal dan sesuai untuk dimasukan ke ruang cermin tingkap kereta.

Dawai sedemikian boleh didapati dari penyangkut baju (berdawai) yang senang diubahsuai menjadi alat untuk membuka kunci pintu dari luar.

Teliti gambarajah DIY membuka pintu kereta jika tertingal kunci di dalam kereta.Tindakan pantas diperlukan bila alarm kereta berbunyi.Jika dilakukan dengan cara dan alat yang diubahsuai tadi dengan betul pintu dapat dibuka dalam masa 5 minit sahaja.Matikan alarm denan kunci setelah pintu dibuka.


RALAT: maaf gambarajah asal blog ini telah disekat sila teruskan dengan merujuk kepada video ini

 DI SINI

Semuga apa yang dipaparkan ini dapat memberikan sedikit pengetahuan untuk digunakan bila berlaku kecemasan,juga diharap jangan disalahgunakan.

8 comments:

 1. DIY yang amat berguna bila kecemasan!

  ReplyDelete
 2. Very useful. Tapi takutnya memang apabila digunakan untuk curi kereta.

  ReplyDelete
 3. Aduh gimana ni mbak ira,postnya nakutin orang sih!

  ReplyDelete
 4. tetapi kadang2... ada yang memasang panel keselamatan...

  ReplyDelete
 5. saudara whoamieitismie,

  jika dipasang panel cara untuk membuka pintu masih sama tetapi pendekatan yang berbeza

  ReplyDelete
 6. cikgu ganu,

  Belum ada lagi.Boleh jimat minyak ke ni?

  ReplyDelete
 7. Sangat b,guna dan m,bantu bro...thanx very3 much.

  ReplyDelete

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/TanSri/Puan Sri/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.
Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

Nota penting:Jangan ajukan soalan pada ruangan Google Reply untuk pos lama tahun-tahun sebelum 2016 ,gunakan add comment (komen baru) in sha allah saya jawab kerana google pasti akan siarkan komen baru,Sebolehnya juga jika berkesempatan saya akan siarkan soalan yang tidak boleh dijawab melalui blog saya ini pada pos saya di Google Plus beserta pencerahan dan penyelesaiannya.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,

>