Mekanik kereta: Ebook Penulis Blog
Jika Mahukan Panduan Dan Nasihat Dari Mekanik
Anda Boleh Whatsapp Terus Ke +60173023492

Ebook Penulis Blog

Assalamualaikum,

Buat masa ini hanya ada 1 Ebook yang beliau (Arsad Mekanik) hasilkan iaitu kompilasi soalan-soalan pilihan mengenai aircond kereta yang dimuatkan dalam satu Ebook bertajuk 100 soaljawab penting aircond kereta.Dapatkannya samada di Google Play  atau link download di smashword di bawah.




DOWNLOAD



Layari website ini-http://bukuautomotif.simplesite.com untuk keterangan penuh Ebook dan bidata penulis

15 comments:

  1. Assalam abg...sy ingin brtanya ttg kenderaan sy jenis isuzu d-max 2.5 ls.kenderaan sy tiba2 naik lampu chek 4wd...sdgkn kenderaan itu 2wd.Apakh punca lampu chek 4wd itu ada abg....mohon pencerahan dari abg...

    ReplyDelete
  2. wslm,tukar minyak gearbox belakang,in sha allah ok

    ReplyDelete
  3. Slm tuan...apa punca camshaft bengkok ..saya guna wira 1.5 a/b...

    ReplyDelete
  4. wslm,camshaft bengkok jika ada rocker arm yang longgar akibat haus dan calar

    ReplyDelete
  5. Assalam..nk btanya.. kereta satria neo sy bila masuk gear D, bkelip2.. solenoid dah tukar tp masih sama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,flush minyak auto dulu kemudian tukar speed sensor,gunakan JV autolube treatment untuk tegangkan getah pressure

      Delete
  6. Boleh bg sy no hp utk sy hubungi tak..

    ReplyDelete
  7. Assalm tuan. Saya nak tanya. Saya pakai kereta toyota ipsum. Kereta saya ada keluar tanda signal bateri & 1 lagi tak pasti signal apa. Bila berhenti aircond dan radio tidak berfungsi. Tetapi bila bergerak baru hidup. Tidak lama lepas tu kereta mati sendiri dan tidak boleh hidup. Boleh tau apakah sebab itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,alternator kereta tidak mengecas semula,perlu tukar

      Delete
  8. Assalamualaikum. saya pakai keta myvi.keta sudah berusia 8 tahun. Awal thun 2017 di bhgian blkg keta sy ada bunyi kluar bunyi 'aeokkk aeokkk'. Tp bunyi hanya kluar ketika kereta mula2 jln sja & d jln yg x rata. Bila sudah smpai kelajuan 20km/hr ke atas bunyi tu akan hilang. Sy bwa ke bengkel pomen test drive bersihkan brek pad blkg & ckp kat sy xda mslh. Memang la takde mslh sbb bunyi tu x akan kluar klu keta tu dah lama jln. Sy bwa ke perodua mereka ada tukar part menelan kos rm190++. Tp sy dah lupa part apa yg rosak tu.. Tp bunyi tu masih ada smpai skrg & sy suda give up utk ke bengkel sbb setiap kli ke bengkel jwpan sma sy dpt 'xda mslh'. Jd apa pndpt kmu? Bunyi tu juga keluar ketika hujan tp msa mula2 jln sja. Apa mslh tu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam,biasanya ia bunyi spring absorber,apa yang perlu dilakukan ialah tukar spring absorber dan mountingnya

      Delete
  9. Assalamualaikum Bang.
    saya guna wira 1.5 Auto VDO.
    Masalah kereta saya ialah gear tidak bertukar, hanya guna gear 1 je. saya sudah ganti minyak ATF, filter.
    sebelum jadi tiada masalah apa, gear lembut je bila waktu penukaran gear. Boleh bantu saya apa yang perlu saya lakukan. Terima kasih

    ReplyDelete
  10. waalaikumsalam,tukarkan speed sensor dan masukkan JV autolube treatment,in sha allah ok

    ReplyDelete

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/TanSri/Puan Sri/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.

Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.

Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

NOTA PENTING:KEMUKAKAN SOALAN PADA RUANG KOMEN BARU LEBIH BAIK KERANA JIKA ANDA AJUKAN SOALAN PADA REPLY DI SATU SOALAN LAIN ,GOOGLE TIDAK AKAN SIARKAN SOALAN TERSEBUT DAN PIHAK KAMI TIDAK DAPAT MENJAWABNYA.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,

>