Ebook Penulis Blog

Assalamualaikum,

Buat masa ini hanya ada 1 Ebook yang beliau (Arsad Mekanik) hasilkan iaitu kompilasi soalan-soalan pilihan mengenai aircond kereta yang dimuatkan dalam satu Ebook bertajuk 100 soaljawab penting aircond kereta.Dapatkannya samada di Google Play  atau link download di smashword di bawah.


DOWNLOAD


Layari website ini-http://bukuautomotif.simplesite.com untuk keterangan penuh Ebook

50 comments:

  1. Assalam abg...sy ingin brtanya ttg kenderaan sy jenis isuzu d-max 2.5 ls.kenderaan sy tiba2 naik lampu chek 4wd...sdgkn kenderaan itu 2wd.Apakh punca lampu chek 4wd itu ada abg....mohon pencerahan dari abg...

    ReplyDelete
  2. wslm,tukar minyak gearbox belakang,in sha allah ok

    ReplyDelete
  3. Slm tuan...apa punca camshaft bengkok ..saya guna wira 1.5 a/b...

    ReplyDelete
  4. wslm,camshaft bengkok jika ada rocker arm yang longgar akibat haus dan calar

    ReplyDelete
  5. Assalam..nk btanya.. kereta satria neo sy bila masuk gear D, bkelip2.. solenoid dah tukar tp masih sama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,flush minyak auto dulu kemudian tukar speed sensor,gunakan JV autolube treatment untuk tegangkan getah pressure

      Delete
  6. Boleh bg sy no hp utk sy hubungi tak..

    ReplyDelete
  7. Assalm tuan. Saya nak tanya. Saya pakai kereta toyota ipsum. Kereta saya ada keluar tanda signal bateri & 1 lagi tak pasti signal apa. Bila berhenti aircond dan radio tidak berfungsi. Tetapi bila bergerak baru hidup. Tidak lama lepas tu kereta mati sendiri dan tidak boleh hidup. Boleh tau apakah sebab itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,alternator kereta tidak mengecas semula,perlu tukar

      Delete
  8. Assalamualaikum. saya pakai keta myvi.keta sudah berusia 8 tahun. Awal thun 2017 di bhgian blkg keta sy ada bunyi kluar bunyi 'aeokkk aeokkk'. Tp bunyi hanya kluar ketika kereta mula2 jln sja & d jln yg x rata. Bila sudah smpai kelajuan 20km/hr ke atas bunyi tu akan hilang. Sy bwa ke bengkel pomen test drive bersihkan brek pad blkg & ckp kat sy xda mslh. Memang la takde mslh sbb bunyi tu x akan kluar klu keta tu dah lama jln. Sy bwa ke perodua mereka ada tukar part menelan kos rm190++. Tp sy dah lupa part apa yg rosak tu.. Tp bunyi tu masih ada smpai skrg & sy suda give up utk ke bengkel sbb setiap kli ke bengkel jwpan sma sy dpt 'xda mslh'. Jd apa pndpt kmu? Bunyi tu juga keluar ketika hujan tp msa mula2 jln sja. Apa mslh tu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam,biasanya ia bunyi spring absorber,apa yang perlu dilakukan ialah tukar spring absorber dan mountingnya

      Delete
  9. Assalamualaikum Bang.
    saya guna wira 1.5 Auto VDO.
    Masalah kereta saya ialah gear tidak bertukar, hanya guna gear 1 je. saya sudah ganti minyak ATF, filter.
    sebelum jadi tiada masalah apa, gear lembut je bila waktu penukaran gear. Boleh bantu saya apa yang perlu saya lakukan. Terima kasih

    ReplyDelete
  10. waalaikumsalam,tukarkan speed sensor dan masukkan JV autolube treatment,in sha allah ok

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum bang.saya guna kereta perdana V6 auto.bila saya start ada bunyi crank tapi tak boleh nak hidup.fillter minyak/pump ok.battery kuat.plug sudah di ganti baru.bila saya cuba spark kan plug ke body tak ada api.jadi bagaimana caranya utk saya periksa sama ada coil plug masih elok atau tidak.selain dari coil plug CRANKSHAFT SENSOR juga bisa membuat kereta tidak boleh hidup kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam,jika tiada api hanya dua sebab iaitu distributor coil rosak dan crankshaft sensor/camsensor yang rosak dan juga periksa ECU soket jika tertanggal atau longgar

      Delete
  12. Assalamualaikum bang,tumpang tanya sebab saya ada enjin 1uz sebiji,boleh tak suggest kereta yang sesuai untuk drift and boleh muat enjin ni dan beraa anggaran nak masukkan enjin ke kereta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam,kereta lexus atau Nissan sx dengan v8 enjin boleh disesuaikan,kos sekitar rm12000

      Delete
  13. Assalamualaikum tuan, kereta toyota avanza saya logo O/D berkelip2,sedang kan o/d dalam keadaan on. Engin mengaum bila berjalan. Gear tersentak dgn bunyi 'duk'yg kuat.apakah perlu saya baiki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam,saudara perlu tukar speed sensor kerana ia tidak berdaya mengesan isyarat untuk bertukar dan overdrive akibatnya overdrive berkelip-kelip dan sentakan terjadi

      Delete
  14. Salam tuan mekanik. Boleh cadangkan nama kedai ekzos yg ade mesin co² emission & mahir kurangkan level co² dlm asap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm dapatkan nasihat dari KAKI EXHAUST di seri kembangan atau Puchong

      Delete
  15. Assalamualaikum. Sy br beli exora bold second kluaran 2012 dan sy xde manual book utk pnduan. Milage tkini dh cecah 64800km. Nk tau dh perlu ke sy tukar cvt fluid n brp anggaran kos nya?
    1 lagi,mohon pencerahan punca bunyi "guk-guk" kat area lower arm(rasa2nya la) bilamana lalu kat jln yg bbonggol. Mohon tunjur ajar,trima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam,tukar minyak auto cvt setiap 20000 km,sebaiknya tukar dulu kerana tak pasti pemilik lama telah menukarnya atau belum.

      Bunyi guk-guk itu saudara perlu periksa keadaan rumah brek kadangkala ia bergoyang dan menyebabkan ia berbunyi

      Delete
  16. Assalamualaikum..
    Saya baru lepas buat topoverhaul, tapi masalah lain yang timbul bila minyak hitam meleleh dari bawah enjin hingga kering..
    Dari cap enjin tiada kebocoron..
    saya juga telah menukar oil seal atas nasihat mekanik bengkel.
    Saya mengunakan proton perdana sei ..

    Mohon bantu saya buntu..
    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam,ini masalah kerja tidak kemas,minyak hitam boleh pada bila2 nasa saja akan meleleh terutamanya bila gasket oil sum tidak kemas,cover gasket tidak kemas,penguncian torque yang tidak sampai had 55 lb.ft malah oil seal chain atau belt yang bocor,saudara perlu minta mekanik periksa semula ini semua

      Delete
  17. Assalam en Arsad..kereta dlm keadaan idle terasa sedikit gegar intermittent. Adakah kerana engine rubber mounting atau balancer shaft?. Bgmana nk bezakan. Umur kereta dah 6tahun. Saya menggunakan camry 2.5 2012

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,masalh mounting enjin,periksa dan tukar jika ada pecah

      Delete
  18. As salam En Arsad..nak tanya..saya berhasrat tukar enjin myvi 1.3 tahun 2010 ke enjin halfcut 1.5 disebabkan overheat...gearbox asal perlu tukar sekali atau boleh digunakan? Terima kasih

    ReplyDelete
  19. wslm,jika telah guna half cut sebaiknya ambil dengan gearbox sekali kerana memudahkan kelancaran enjin apabila digunakan

    ReplyDelete
  20. Salam tuan..saya vios auto kalau indicator simbol minyak itam menyala.kenapa yer..dah service still menyala jugak..

    ReplyDelete
  21. wslm,suis tu rosak,ganti insha allah ok

    ReplyDelete
  22. Abang.
    Saya pakai perdana v6 auto. Selalu dari gear 4 drop ke 3 waktu engine panas ,apabila 4 drop ke 3 ,gear 1,2,4 tak fungsi lagi. Bila saya matikan engine dan hidupkan semula 1,2,3,4 fungsi semula,lepastu jalan sekejap masalah seperti tadi jadi lagi. Apa harus saya buat?
    Saya sudah tak ada modal nak tukar gearbox lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. flush minyak gear 2 kali kemudian tukar speed sensor output ,in sha allah ok

      Delete
  23. Salam tuan..sy pakai honda civic fd tahun 2006, masalah sy bila enjin sejuk sy masuk gear dari P ke R atau D akan rasa tersentap bila nak bergerak..bila dah bergerak masa tukar gear pun akan tersentap..tp bila sy matikan enjin dan hidupkan semula enjin baru ok..masalah sll jadi bila enjin sejuk..kadang2 nak kena panaskan enjin lebih 15 minit baru ok..macam mana nak buat tu tuan..pening kepala sy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,gantikan shift solenoid sensor yang berada dalam kotak minyak gear auto,in sha allah akan kembali normal

      Delete
    2. Berapa anggaran harga utk shift solenoid sensor tu tuan dan kat mana boleh sy dapatkan shift solenoid sensor tu? Terima kasih

      Delete
    3. sebiji sekitar rm200 ada 4 biji semuanya,boleh didapati dikedai alaganti kereta atau alatganti kereta terpakai

      Delete
  24. Salam tuan,
    Saya pakai Exora CPS. Berapa anggaran kos untuk buat top overhaul?
    Bengkel mana recommended?

    T.kasih

    ReplyDelete
  25. Salam...saya ada sebuah navara...masalah knderaan sy mngeluarkn asap putih yang bnyak....power masih ok..apa masalahnye??

    ReplyDelete
  26. Salam,kereta saga flx saya start kosong,bateri dah tukar,tapi lpas main gear tukar N,off dan start 2 3 kali baru leh start

    ReplyDelete
  27. kenapa exora cps 1st model bila tekan myk slps tkr gear kdg2 ade semput2 lps tu baru lancar

    ReplyDelete
    Replies
    1. tukar fuel filter,air filter dan spark plug,kalau tak pernah servis throttle body sebaiknya servis

      Delete
  28. Salam.. bila masuk gear R,tekan jer mnyak rpm naik mcm meraung tp kereta berat dan susah mengundur.. nape yer?? Kete saga flx auto..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,RPM mengaum kerana isyarat bertukar tidak diterima akibat kerosakan sensor shift solenoid yang berada dalam minyak gear auto,jika saudara ada menukar minyak auto,pastikan menggunakan minyak yang biasa diguna ketika gear masih elok,ini kerana ada sesetengah jenama auto transmission yang tidak sesuai dengan gearbox seperti cepat panas dan melikat

      Delete

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/TanSri/Puan Sri/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.

Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.

Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

NOTA PENTING:KEMUKAKAN SOALAN PADA RUANG KOMEN BARU LEBIH BAIK KERANA JIKA ANDA AJUKAN SOALAN PADA REPLY DI SATU SOALAN LAIN ,GOOGLE TIDAK AKAN SIARKAN SOALAN TERSEBUT DAN PIHAK KAMI TIDAK DAPAT MENJAWABNYA.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,