Berhubung

Di sini saya sertakan butir-butir untuk berhubung secara terus:-


  1.  Nombor talian ----- 0173023492
  2. Alamat Email   ----- specmechanic@gmail.com

24 comments:

  1. Assalamualsikum
    Naza suria Saya tengah drive rpm tiba2 Naik 5-6 mengaum kadang2 buat Saya terpaksa matikan enjin kata org trotter body betulke tuan
    Tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam,RPM naik tinggi memang berlaku dan mekanikalnya terletak di throttle body,biasanya isyarat sensor tidak sampai atau celaru jadi ia terus naikkan RPM,reset ECU juga boleh stabilkan semula RPM,jika masaih tidak stabil sensor throttle ada masalah

      Delete
  2. salam, saya nak tanya..saya pakai kereta wira 1.5, dan baru2 ini kereta saya selalu mengalami kurang minyak hitam tapi x ada bocor ..dan air juga kurang dan makan minyak.saya dah pergi bengkel dan dia bgtau kena buat top overhaul dan harga rm2000 ada harga ni memang betol..?? tolonf jawab plss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,harga ini biasa ,kos barang dan upah sekiatr rm1500,500 lagi jika ada barang lain yang perlu ditukar,biasanya kos ini tidak lebih lagi

      Delete
  3. Salam tuan..saya baru beli kancil sadai 1 tahun..sudah service dan ganti minyak, plug ,fuel filter..masalahnya kadang2 susah start..rpm celaru dan bila jalan 30km/jam dia akan sengut2 macam nak lompat..mohon pencerahan tuan budiman

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,ganti fuel pump dan contact point jika kancil ini masih gunakannya

      Delete
  4. Salam..saya memandu kereta kia sorento xm 2011. Saya ada 2 masalah.

    1.) Masalah saya adalah setiap kali saya tekan brek, bunyi seperti ketak @ klac akan kedengaran.

    2.) Setiap kali saya melalui jalan seperti tidak rata atau berliku, bunyi seperti sesuatu yang longgar akan kedengaran.

    Apa punca dan penyelesaian bagi masalah di atas?

    Terima Kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,skru caliper brek tidak elok dan longgar,boleh diganti,jumpa mekanik gantikan skru dengan yang lebih baik

      Delete
  5. As salam tuan.apa punca kereta gen2 campro bila off suis dan cabut kunci enjin kereta masih hidup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,kalau enjin tiada pasang timer maknanya minyak dibakar sangat lambat dalam enjin akibatnya ia masih hidup walau kunci telah ditutup.Servis throttle dan setting semula in sha allah ok

      Delete
  6. assalam, kereta nissan almera sy pernah langgar divider jln thn lps.. tyr sebelah kanan berlanggar pecah depan n blkg. dah ganti camber kit, lower arm, bearing.. tp lps tu keta masih lg rs xstabil.. skrg slps sthn bila drive 80km/j rs tertarik stereng ke kiri wpun dah buat allingment balancing

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,kalau pernah accident ada kemungkinan chasis dah lari,perlu periksa chasis juga kemudian baru periksa bearing roda ,biasanya berat tertarik sebab bearing roda ketet sebelah

      Delete
  7. salam tuan.....nak tanya tuan ada buat ebook asas2 automotif @ full mekanik pembelajaran ...x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,maaf belum sempat menulis lagi,yang sekarang sedang saya usahakan adalah Tajuk Panduan Top Overhaul,saya akan war2kan di sini setelah siap termasuk dalam tajuk lain juga ,in sha allah

      Delete
  8. As salam Tuan..Kereta saya Persona 2010..Masalah, pada waktu pagi bila enjin tidak panas tukar gear dari P ke D enjin tiba-tiba mati..macam tiada kuasa..tapi jika enjin panas, selama 15 ke 20 minit..tiada masalah tukar gear..jika masa berjalan, tiada masalah shifting gear,lancar sahaja..apa masalah sebenar ni tuan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,throttle body kotor dan injector juga lemah

      Delete
  9. Salam tuan mekanik.

    Saya ada beberapa pertanyaan berkenaan dengan kerosakan crankshaft kereta kelisa. Tahun lepas, saya baru sahaja menukar crankshaft tayar depan, dan baru-baru ni semasa saya membelok ke kanan tiba2 kedengaran bunyi kruk2 pada tayar.kemudian saya ganti. tapi tertiba hari ni dengar bunyi tu macam di bahagian tayar belakang. Jadi soalan:

    a) apa masalah sebenarnya ye? dan adakah ianya kritikal?

    b) sebelum ni saya sembarangan menukar minyak hitam..adakah ia memberi kesan?

    c) apa yang perlu saya buat. nk tukar apa? dan berapa anggaran kos nya?

    Terima Kasih Tuan Mekanik.
    Saya amat berharap tuan dapat membalas & menjawab secepat mungkin.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm

      a)dibahagian belakang ada bush arm,arm juga boleh diganti
      b)adalah lebih baik jika dapat kekalkan dengan satyu jenama dan jenis minyak hitam kerana menukar dengan berbagai jenama dan jenis boleh menyebabkan enjin berbunyi kasar dan leaking pada komponennya
      c)kos tukar arm sekitar rm250 sebelah

      Delete
  10. Salam tuan sy bru pakai honda arccord..sy nk tnye la..sy ade tuko drvsap n stringrack tp lps tukar 2 krte sy trus jd xsdp..bile bwk tekan laju ckt string gegar n tayar lari..agak nye ape mslh die ek..dh 3.4 kali sy bwk pg cek..tp msh xdpt ksn mslh die..tlg tuan..ade pomen ckp sy kne tuko drvsap lg..tp drvsap xde bunyi..mse belok pn elon je..tp elgment xblh nk elok..string sntiase lari ble bwk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,buat alignment dan tukar absorber mounting

      Delete
  11. Salam. Sy ada myvi 2007. Kereta sy berbunyi bila membelok habis ke kanan dan kiri. Drive shaft baru ditukar. Apa masalahnya ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,drive shaft yang ditukar kurang baik jika ia berbunyi berturutan

      Delete
  12. Salam... Tuan saya guna saga FLX 1.3.. Simbol chek enjin keluar time enjin dihidupkan dan terus menyala... Tp setelah sy drive dan berhenti tutp enjin kereta kemudian start enjin balik dah x keluar simbol chek enjin tu.. Simbol chek enjin ni dlm sebulan kadang2 2 kali berlaku... Simbol ni x keluar semasa memandu tp keluar sewaktu mula2 nk start enjin.. Time sy chek di kedai keluar erro code P060C.. Pomen mklumkn ECU bermasalah... Ada tak cara nk selesaikn masalah ni selain tukar ecu ? Pomen pn ada maklum kadang2 masalah wiring...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm,cuba resetkan secara manual dulu dengan cabut fuse ECU/ECM selama 30 minit dan pasang semula

      Delete

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/TanSri/Puan Sri/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.

Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.

Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

NOTA PENTING:KEMUKAKAN SOALAN PADA RUANG KOMEN BARU LEBIH BAIK KERANA JIKA ANDA AJUKAN SOALAN PADA REPLY DI SATU SOALAN LAIN ,GOOGLE TIDAK AKAN SIARKAN SOALAN TERSEBUT DAN PIHAK KAMI TIDAK DAPAT MENJAWABNYA.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,