Mekanik kereta: ShoutBox
Jika Mahukan Panduan Dan Nasihat Dari Mekanik
Anda Boleh Whatsapp Terus Ke+60173023492

ShoutBox

Terimakasih kerana meninggalkan mesej anda disini!

302 comments:

  1. Salam. En sord, sy tgh cari used car. Tertarik dgn artikel psl cara2 cek used car. Nk tny, antara fortuner, harrier, dan crv. Yg mana paling mudah maintenance dan cari spare parts kalau takdirnya rosak? Mgkn en sord boleh share kereta2 used car pilihan en sord sendiri.

    ReplyDelete
  2. saudara Lee,

    Pada pengalaman saya yang paling banyak sekali perlukan maintenance ialah CRV dan paling kurang ialah Fortuner,manakala harrier agak kurang maintenance tapi alatganti model ini amatlah mahal.

    Diantara 3 model CRV masih menjadi pilihan ramai walaupun ia perlukan selalu dijaga dan diselenggara kerana bentuk yang menarik dan tak mudah ditelan arus model kereta MPV yang lain.Alatganti CRV masih mudah dicari kerana ia amat banyak digunakan.

    ReplyDelete
  3. salam..sy guna kereta persona..sejak akhir2 ni bhgn depan sebelah kiri bunyi pelik bila memandu..bunyi akan kuat masa lalu jalan tidak rata.cth bunyi kuk kak kuk kak mcm benda longgar dan bergoyang.. apa mslh kereta sy sebenarnya? sy g pomen dia ckp kena tkr stereng rod..btol ke? brapa harga? TQ

    ReplyDelete
  4. w/salam

    masalah tersebut adalah masalah lower arm sebelah kiri,tukar lower arm sebelah kiri.

    ReplyDelete
  5. Aslmkm bro. Sya pkai kancil auto 660 tahun 1995. Masalh utama sya ialah bila aircond dihidupkn, enjin mcm nk mati bila bhenti atau mngundur dan break tiba2 keras dan hilang cengkaman. Tolong bro. Bg skit panduan. Thanks.

    ReplyDelete
  6. Aslmkm bro. Mintak tolong bro. Sya blur ngn Kancil sya ni. Jenis auto 660ez tahun 1995. Bila aircond dihidupkn, enjin hampir2 mati masa hendak bhenti ataupun mngundur pastu ttiba je break jd keras dan hilang cengkaman...apa ptut buat nih bro. Thanks. Tolong yer bro xplainkn...

    ReplyDelete
  7. w/salam saudara Acazt Idriz

    Kereta tersebut mengalami masalah FICD dan rpm yang endah,buat tuning enjin dan periksa throttle body,jika ada repair kit throttle body boleh gunakan

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum, saya ingin memohon jasa baik kepada EN Arsad supaya membuat saya topik mengenai Perbezaan radiator aluminium dan tembaga dan OEM. saya ingin tahu lebih lanjut mengenai aluminium, dan kebaikkan sistem aluminium ini.

    ReplyDelete
  9. w/salam saudara Firdaus

    Insyallah jika saya ada kelapangan akan saya tuliskan.

    ReplyDelete
  10. Assalammualaikum saudara, sy nk tanya pendapat saudara2 tentang chevlerot optra 1.8 used car..maintainance n performance..tq

    ReplyDelete
  11. w/salam saudara setiben,

    setakat pengalaman saya,saya belum banyak berjumpa dengan masalah chevrolet,maintenance dan performance cuma pastikan kereta tersebut diservis tepat pada masanya.Cukup km kena servis.

    ReplyDelete
  12. Tuan, Adakah saya menggunakan thermostat dapat menjimatkan minyak walaupun saya menggunakan sistem karburetor ?

    ReplyDelete
  13. Tuan, saya ingin bertanya, bagaimana cara pemilihan Sel basah sebuah kereta? saya ingin menukar bateri kereta, sebab saya dapati bateri saya sudah mahu kong, bole x saya pilih yang size besar ?

    ReplyDelete
  14. saudara Muhammad Firdaus,

    Tiada cara khusus memilih sel basah.Jenama seperti century dan Yokohama adalah antara yang terbaik dari kualiti.

    ReplyDelete
  15. saudara Muhamad Firdaus,

    Enjin yang sejuk mempengaruhi penggunaan minyak,jika enjin sejuk minyak yang digunakan adalah tahap minima,tapi thermostat hanya komponen sistem penyejukan ,tidak menggunakan thermostat bermakna saudara memberitahu sistem untuk sejuk dan kipas radiator tiada cut off dan terus berpusing tanpa henti.

    2.Enjin tanpa thermostat memungkin masalah pada sistem air radiator yang mungkin cepat bocor,kipas cepat rosak,w/pump yang tidak terkawal akibat aliran air masuk yang tak berhenti.

    ReplyDelete
  16. Assalammualaikum saudara...sy menggunakan kereeta civic ej7..maslhnye tayar depan kereta saya mengalami kehausan di sebelah luar..semasa memandu juga kereta sy akan bergerak ke kanan apabila saya melepaskan steering..saya telah melakukan alignment beberapa kali tapi masih belum berhasil..mereka mengatakan kereta sy perlu di adjust caster dan ada yg menyuruh tarik casis akibat sedikit eksiden yg saya alami dulu..bagi pendapat saudara apakah cara terbaik utk sy mengatasi masalah ini?bagaimanakah sy blh megetahui apakah punca sebenar masaalah ini kerana setiap kedai yg sy pergi memberikan sebab yg berlainan..bolehkah sy menggunakan adjustable camber utk mengatasi masaalah ini?..

    ReplyDelete
  17. salam..lupa sy nk bagitahu tadi..steering rack kereta sy juga leaking..tak pasti samaada ia mempengaruhi masaalah tadi atau tidak..

    ReplyDelete
  18. salam saudara mus.

    maaf saya tak pasti mana satu soalan saudara tadi,tapi yang pastinya bila rack leaking ia akan mempengaruhi stereng dan menyebabkannya berat dan sedikit bergetar.

    ReplyDelete
  19. salam saudara mus,

    Tayar yang makan luar adalah sebab terdapat ketidaseimbangan pada stereng rod dan ball joint.Cara yang paling baik adalah menukar ball joint kedua2 belah roda serta menukar stereng rod dan mengenai rack yang leaking memadai jika ia diperbetulkan dengan menukar oil seal saja

    ReplyDelete
  20. Salam..berkenaan dgan masaalah steering rack leaking dan tayar makan luar..berepakah kos utk menukar ball joint dan steering rod untuk model civic ej?sy ada bertanya kpd mekanik kos utk mnukar steering rack oil seal adalah lebih kurang dgn saya mnukar terus unit steering rack(halfcut)?pada pendapat saudara yg mn 1 lbh baik?

    ReplyDelete
  21. kos tukar ball joint sekitar rm150.Untuk stereng rack jika berkemampuan ada lebih baik ditukar sekali sebatang kerana menukar seal selalunya akan berlarutan kerosakan kerana pressure dalam stereng adalah tinggi dan kosnya sekitar rm250

    ReplyDelete
  22. Salam, saya menggunakan kereta Chevrolet Aveo LS Model 2010 (Automatic Tranmission), saya ada beberapa soalan untuk ditanyakan:

    1. Saya telah menukar minyak ATF saya kepada Toyota ATF T-IV, selepas menukarnya terdapat bunyi pelik apabila saya menukar ke gear N.

    2. Bolehkah saya menukar minyak hitam ke Shell Helix Semi-Synthentic (biru) kerana sebelum ini saya menggunakan Shell Helix warna kuning (biasa)

    3. Apabila saya menekan pedal minyak, kedengaran seperti bunyi pelik (seperti enjin pernah dimasuki air)

    Diharap dapat menjawab soalan saya diatas. Terima kasih

    ReplyDelete
  23. w/salam saudara sasake,

    1.Tukar ATF kena hati2,tak semua ATF sesuai untuk semua kereta,ada ATF yang akat melijkat bila panas,saya rasa ia tak sesuai untuk gearbox saudara,saudara perlu tukar kepada ATF dexron atau selain dari ATF T bertanda 1v ini.

    2.Minyak hitam tak jadi masalah lebih2 lagi semi sintetik ,ia boleh lancarkan perjalanan enjin.

    3.Jangan tuangkan minyak hitam terlebih banyak ia boleh sebabkan enjin berbunyi demikian,periksa semula sukatan minyak hitam

    ReplyDelete
  24. salam en arshad,

    timing belt kereta satria saya putus.mekanik cadangkan untuk tukar sekali silinder head. patut ke atau tidak. dgn mengenakan harga silinder head rm 480.


    iry

    ReplyDelete
  25. w/salam,

    biasanya bila timing belt putus akan menyebabkan valve bengkok dan untuk memudahkan kerja adalah dengan menukar silinder head dan biasanya juga head berharga sekitar rm300-500.

    ReplyDelete
  26. Salam Arsad Mekanik,

    Sy memandu Honda City Idsi 2004...problem sy steering ade sedikit gegaran bila memandu perlahan..bila laju takde pulak. Sy telah menukar lower arm bush, absorber, absorber mounting, disc rotor serta telahpun membuat alignment bagi semua yg berada di bahagian hadapan tp keadaan tetap sama...bergegar steering. Apalagi yg tak kene tak tahulah...sebab tayar atau apa? Tolong beri pendapat serta kos...

    terima kasi dri sy Izmira Mohamad Ali

    ReplyDelete
  27. w/salam saudara izmira,

    Saudara perlu tukar bush pada steering rack ,periksa juga steering handle pada steering kelonggaran screw boleh membuatkan steering bergegar

    ReplyDelete
  28. salam, en. arsad..minta pendapat. kereta naza suria saya mengalami kerosakan gearbox, ada serbuk besi dalam minyak gear, kereta tidak boleh bergerak dan terpaksa towing ke bengkel. org bengkel ckp gearbox rosak dan perlu dibaiki (3800) atau ganti 2nd ( 4350). persoalan sy adakah harga nie munabah atau terlalu mahal. minta share jika ada recommended bengkel area kl atau tapah. terima kasih

    ReplyDelete
  29. w/slam saudara Zas.

    harga sebenar adalah sekitar rm2600 untuk 2nd hand mungkin termasuk upah dsbnya mencecah rm 3000 atau lebih

    dan jika dibaiki harganya juga sekitar rm `2-3000 juga

    ReplyDelete
  30. aslam en arsad.

    mohom komen dn nasihat..
    hehe besela pompuan xtau sgt ttg kete nih...

    kancil saya pernah overheat dan potong cylinder head...then lepas tuh klo pasang aircond je mesti temperature naik half,
    emm apa yg sy kena tukar??radiator ke??

    time kaseh =)

    ReplyDelete
  31. aslam en arsad

    mohon komen dan nasihat

    kancil 660 sy pernah overheat dn potong cylinder head..
    so klo klo pasang ekon mesti temperature naik half.....apa yg sy perlu tukar,,radiator ke?

    ReplyDelete
  32. w/salam saudari yellowwanna,

    Coolant switch yang terletak pada sisi head silinder berbentuk kecil ,alat tersebut selalunya rosak pada kancil,cuba tukar alat tu dulu.

    ReplyDelete
  33. As Salam,

    Saya pemilik wira SE manual tahun 2004, masalah yg di hadapi ialah bila jalan sesak @ asyik tukar gear rendah meter rpm akan naik sampai 3000 tapi kereta bergerak perlahan je. Apa masalahnye? Untuk makluman dalam keadaan trafik biasa takde masalah.

    ReplyDelete
  34. w/salam saudara mamak,

    Clutc Plate kereta tersebut dah nak habis,sila tukar clutch plate.

    ReplyDelete
  35. As salam...boleh tlng? Kereta sy br je tukar batteri bulan 9 yg lalu. Tiba2 engine mati n bila cek cable batt longar. Ok dah lps tu. Tp tiba3 pulak engine mati lg n bila nak hidupkn sume signal kat dashboard ok tp bunyinya mcm motorboat..mcm mintak kereta tak naik ke pedal masa sy tekan tu. Now tgh stuck kat sts minyak kg. Baru. Hrp saudara blh tlng sy bg idea. Biasa la bila sy call mechanic jwpn dia "kena check". Hr ni ahad bengkel tutup. Kena tunggu esok. Hrp dpt bantum terima kasih.

    ReplyDelete
  36. w/salam,alternator kerta tu dah rosak dan tak mengecas semula.

    ReplyDelete
  37. Salam tuan ...
    sy guna kereta wira thn 98..Masalah sy ialah didapati bhgn depan sebelah kiri kereta akan berbunyi kuk,kuk bila mula nk bergerak dan setelah menukar gear. Sy dh cuba tukar mounting, drvshaft kiri dan kanan, lower arm belah kiri dan mounting absorber tp msh ada bunyi jgak.Mhn pandangan daripada tuan. Tq.

    ReplyDelete
  38. w/salam saudara adie78,

    Saudara perlu tukar absorber bering kerana saya rasa ia dah agak keras. Walaupun semua yang lain dah tukar tetapi absorber bering keras semua parts yang lain akan cepat rosak dan akan berbunyi.

    ReplyDelete
  39. Tuan,

    absorber bering tu sama tak dengan mounting absorber?

    ReplyDelete
  40. salam..sy pki keta hilux..ape punca bunyi ketek ketek yg kuat di bhgian enjin..bila tekan minyak lagi kuat bunyi..

    ReplyDelete
  41. w/salam

    Periksa minyak hitam cukup ke tidak.

    ReplyDelete
  42. Tuan,

    absorber bering (mounting absorber)tu pun sy dh tukar tp bunyi msh ada jgak..... berdasarkan pengalaman tuan, apa lg punca sbbkan bunyi tu ye?

    ReplyDelete
  43. w/salam adie78,

    Being roda macamana?periksa bering roda minta mekanik pusingkan tayar dan dengar pelan2 saya rasa bunyi tersebut dari bering roda kiri depan

    ReplyDelete
  44. Salam tuan,
    Kereta camry 2.0g 2007 sy ada masalah aircond, sejuk sebelah pemandu dan panas sebelah penumpang, bila tambah gas ok balik, sy hantar chk ada kata cmpresorla coolin coil la, minta bantuan, dan mana bengkel yg baik..sy nak hantar.t.kasih

    ReplyDelete
  45. w/salam saudara mohd amri,

    Cooling coil perlu diservis dan semua ruang udara yang perlu melalui cooling coil harus dibetulkan supaya ia tak bocor dimana2 tempat keluar angin sejuk begitujuga dengan kebocoran gas perlu diperiksa.

    ReplyDelete
  46. T.kasih en.arshad,
    berapa kos sebenar servis aircond kerana t.camry perlu buka dashbord, dan upah sahaja cecah 450-500 belum ganti part, berapa harga cooling coil? dan boleh recommend sy bengkel yg mahir,sebab saya pernah ditipu sebelum ini..harap bantu t.kasih banyak en.arshad. Wassalam

    ReplyDelete
  47. sama2 saudara mohd amin,kos cooling coil ialah kira2 rm500-600 dan biasanya kos upah sekitar rm300-500 termasuk gas dan bahan sampigan seperti valve dan pelekat.Jika a/cond saudara hanya melibatkan hose tercabut boleh juga dibaiki tanpa servis cooling coiltukar cooling coil kerana a/cond memang sejuk.

    Saudara mungkin boleh periksa dulu dimana2 kedai atau dipuchong saya sarankan di Chipo Auto S/B di Taman Maju Jaya Puchong bersebelahan Taman Perdana Puchong

    ReplyDelete
  48. asalam saya pengguna chevrolet aveo5 2005

    saya nk tya masalah kete saya

    1.minyak itam atas lantai
    2.dkat meter ad warna oren
    3.kdang saya bwa pkataan HOLD akan bkelip
    4.rpm tinggi x menentu
    5.tkar gear N k D bunyi 'DUP'

    harap dpt beri nasihat

    ReplyDelete
  49. Assalamualaikum en arsad.
    Sya pa'en dn sya dh pakai kelisa 2004 selama 3taun, alhamdulillah tiada major problem, cuma saya ingin bertanya, bolehkah saya menukar brake drum blakang saya ke system disc brake, jika boleh apakah model/ buatan yg sesuai, adakah servo brake dn brake pump saya perlu diupgrade selepas saya install rear disc brake ,dan bagaimana dgn fuel consumption.. jawapan tuan amat saya hargai..

    ReplyDelete
  50. w/salam baibara,

    boleh tukar tak perlu tukar master pump dsbnya ,gunakan disc brek ,kenari,myvi atau kelisa punya sendiri.minyak lebih jimat sedikit

    ReplyDelete
  51. Salam En Arsad,
    Saya pengguna waja campro 2007.
    Apabila lalu jalan tidak rata, kereta sedikit bergegar dan ada bunyi begitu juga dgn stereng terasa getaran bila lalu jalan tak rata.

    Apabila brake utk naik bumper jalan misalnya, ada bunyi seperti ssst setiap kali lalu jalan berbumper.

    Boleh saya tahu apa masalah kereta saya dan juga kos serta bengkel yg bagus sekitar Bukit Jalil/Seri Kembangan.

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  52. w/salam,

    Perlu tukar lower arm.kedai puncak jalil banyak yang ok

    ReplyDelete
  53. salam..saya pakai keta viva 1.0..dan baru siap top overhaul...dah siap pasang tapi enjin xpat start plak...agak nya apa masalah yang menyebabkan enjin xpat start n cara mengatasi nya...

    ReplyDelete
  54. salam..saya pakai keta viva 1.0..baru je lepas top overhaul..tapi keta xpat start.bagaimana cara mengatasi masalah n apa punca...

    ReplyDelete
  55. w/salam saudara viva bilem.

    1.Pastikan semua soket telah dipasangkan semula
    2.Pastikan timing belt dimarkingkan dengan betul
    3.Pastikan minyak dan fuel pump elok dan mencukupi
    4.Pastikan kabel bateri dan starter tidak tercabut dari soketnya
    5.Jika buka rocker arm dan valve pastikan ia diketatkan dengan sempurna

    ReplyDelete
  56. Salam En. Arsad
    Sy pkai honda idsi,saya ad msalah nk start kereta bile pergi dekat on lampu semua normal tp bile nk start xbole. Lampu semua padam . Bile cek bateri kong. Da tukar bateri baru cek altenator normal. Tp jd bnde y same lg. Saya cabut kepla bateri psang balik da boleh start. Antara simptom2 y jadi sjak kebelakangn ni:
    -radio selalu off
    -chanel radio sllu hilang n touchscreen radio xdetect.
    -semput2 bile perlahan (tapi baru tukar plug)
    Nk tanye pndpat la masalah ape ni ye?? Xtido dok pkir psal ni.

    ReplyDelete
  57. w/salam saudara zaquan,

    saya rasa ada masalah pada ECU dan sensor ,perlu guna code reader untuk kerosakan sedemikian

    ReplyDelete
  58. Bukan altenator n bateri ye tuan?? Brpe anggran kos ntk ecu n sensor tu ye

    ReplyDelete
  59. saudara zaqwan,wayar alternator dan soketnya juga perlu diperiksa ,tetapi jika keadaan semput yang berulang itu rosak sensor,kos menukar ecu agak mahal,periksa guna code reader dulu

    ReplyDelete
  60. assalam En arshad. saya Faizal. menggunakan crv 2007 Dan masalah berkaitan aorcond. jika saya memecut aircond hanya mengeluarkan udara panas Dan kembali sejuk jika memandu perlahan.. sebelum ini masalah aircond akan panas setelah kereta berhenti dalam 10 minit nampaknya telah merebak pula.. berapakah anggaran membaikpulih masalah tersebut terima kasih

    ReplyDelete
  61. w/salam,masalah crv ni masalah kompressor,tukar kompressor tu ok insyallah

    ReplyDelete
  62. salam...
    sy guna kete wira 1.6 manual.
    sblm ni throttle body kete sy ada masalah tak dpt on aircond.
    semalam sy baru dpt tukar throttle body yg baru ( barang halfcut).
    sekrng ni masalah kete sy bila meter dlm 90-100 km/h akn mati tiba2..
    bila start enjin blik blh n akn jadi lagi bila sy drive.
    adakah masalah throttle body x elok atau pun nak kena hntar tuning comp.
    masa tukr pomen cuma tune timing guna manual sje untuk dpt jalan..

    ReplyDelete
  63. saudara amer zam,

    Throttle body tersebut x elok saudara perlu tukar kerana terdapat alat yang mengawal idling tidak berfungsi atau rosak

    ReplyDelete
  64. as salam tuan.saya fazli ingin mendapat pandangan dari tuan berkenaan kereta SUV Fortuner ni.dari model yang manakah lebih baik fortuner 2.7 dengan 2.5 Diesel dari segi penggunaan minyak.saya bercadang nak dapatkan model ni,tp masih dalam pertimbangan sama ada 2.7 petrol atau 2.5 diesel.
    1 lagi mohon pandangan dari tuan.apa punca yang menyebabkan gear auto akan free bila rpm meningkat lebih dr 2500 atau waktu menukar ke gear 4 untuk model naza suria 1.1 tahun 2007.terima kasih tuan.

    ReplyDelete
  65. w/salam,enjin disel adalah lebih baik untuk penjimatan minyak walaupon enjin agak kasar .
    2.free tersebut disebabkab sensor speed yang rosak

    ReplyDelete
  66. Assalam,

    Nama saya Cik Mira.

    Kereta saya jenis honda city idsi 2004, masalah mengenai kereta ini ialah berkenaan enjin susah dihidupkan selepas dimatikan...saya sangkakan starter tapi setelah ditukar (2nd hand) masalah tetap sama. Apakah sebabnya? harap En. Arsad boleh membantu. Tq

    ReplyDelete
  67. w/salam cik mira

    masalah honda ialah selalunya berkaitan fuel pump,dah tukar insyallah ok

    ReplyDelete
  68. salam tuan,selamat hari raya.

    saya shah, saya baru beli sebuah kereta lama tahun 1995, ford laser lynx tx3 enjin 1.8 twincam.

    1. apakah brand dan gred minyak hitam yang sesuai untuk kereta ini dipsaran sekarang

    2. bagaimana ingin kurangkan bunyi "shin" kat cam.(spelling tak tahu)
    tq

    ReplyDelete
  69. w/salam saudara shah daud,selamat hariraya juga

    1.Minyak 20/50w bergrade sg amat sesuai untuk kereta lama akantetapi minyak 20/50w bergrade sw juga boleh digunakan.Gunakan minyak castrol magnatech juga sesuai

    2.Bunyi shim sukar dihilangkan kerana ia tak boleh diadjust melainkan melakukan top overhaul dan tukar shim

    ReplyDelete
  70. Salam En.Arshad...
    Saya ada Proton Persona yg mngalami masalah bunyi spt benda yg longgar atau benda berlaga di bahagian bawah depan kiri dan kanan bila mlalui jln xrata dan blubang trutama selekoh. Masa yg sama juga saya mrasakan getaran pada pedal clutch...Saya dah tukar lower arm kiri dan kanan tp masih ada lagi bunyi lagaan atau longgar di bahagian tsebut. Pada pndapat En. Arshad apa masalah bunyi tsebut ya....mohon panduan utk saya yg bingung ini...

    ReplyDelete
  71. w/salam Casper,

    Selain daripada lower arm,absorber link juga mempengaruhi bunyi pelik bawah kereta.Alignment juga perlu bila selesai tukar lower arm dan absorber link.

    ReplyDelete
  72. Absober link yg mana satu ? Adakah ia juga mengeluarkan bunyi yg sama spt bunyi lower arm yg rosak ? Atau mngkin En.Arsad maksudkan absober mounting ker...atau bush eh ???

    ReplyDelete
  73. Ini absorber link

    http://3.bp.blogspot.com/_OSmqOx1pMG0/TLicPEKOS5I/AAAAAAAAASs/522GVLMW2tk/s1600/Front+Drops.jpg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu inilah absober link, saya dah penah buka...tp masih ada lg bunyi tersebut. Ada kmungkinankah lg yg bbunyi tuh benda lain En.Arsad ?

      Delete
  74. Owh klu yg ini bengkel dah pernah buka...tp masih juga kluar bunyi tsebut. So...ada kemungkinan ada benda lain lg kah yg kluarkan bunyi tuh En.Arsad ?

    ReplyDelete
  75. Klu inilah absober link..sy dah tukar. Tp masih lagi ada bunyi tsebut. Ada kmungkinan benda lain lg En. Arsad ?

    ReplyDelete
  76. ada 2 mounting untuk gearbox,periksa mounting kalau ada yang pecah!

    ReplyDelete
  77. Casper,periksa bering absorber kemudian pastikan mounting enjin dan gearbox tak pecah juga pastikan kedudukan mana2 alat seperti water tank radiator tak berlaga gengan dinding enjin ,bunyi juga kadangkala tak datang dari komponen suspension

    ReplyDelete
  78. Hi Asrad, mahu tny pasal kalau naza suria minyak gear box apa yang sesuai untuk digunakan?

    ReplyDelete
  79. hai,

    Naza Suria mempunyai enjin yang agak panas lebih2 lagi jika dah lama,sebaikmya guna minyak gearbox yang kualitinya lebih terjamin seperti Castrol dan Shell

    ReplyDelete
  80. Saudara,

    Saya guna Estima 2nd 2.4 (2005) dan bercadang guna minyak enjin dan gearbox yang bagus.Cadangan yang d
    apat membantu amat diharapkan.Antara fully and semi.Keadaan kereta adalah baik dan sejarah minyak enjin kereta ini tidak diketahui.

    ReplyDelete
  81. saudara ros rafi boleh gunakan min yak semi sintetik ia lebih protection dan agak likat dan boleh menyejukan enjin seperti dari shell atau petronas manakala minyak auto gear guna castrol

    ReplyDelete
  82. Assalam,
    Mohon pencerahan.. crv 2007.. kalau masuk gear D or lepas slow kan kereta kena tggu gear masuk balik 2-5 saat.. kalau tekan minyak masa ni kereta akan melompat.. Lain2 gear smooth... adakan sebab clutch plate atau sebab lain? Apa yg boleh di repair or tukar n brapa anggaran kos..?

    ReplyDelete
  83. w/slm saudara man,

    saudara perlu tukar minyak gear dan autofilter serta sensor,kosnya sekitar rm300

    ReplyDelete
  84. Salam tuan,

    Tumpang tanya, apa problem honda es 1.7. Hajat dihati nk sambar 1 tp nk tau dulu apa problem dgn kereta ni.

    ReplyDelete
  85. wslm saudara bazil rejab,

    Jika memilih 2nd hand pastikan timing belt ditukar dan main relay engine ditukar atau sediakan satu relay spare untuk main relay

    ReplyDelete
  86. Salam... Encik saya dah tukar gearbox kereta iswara 1.3 manual kepada gearbox 1.5auto. Masalah kereta sekarang saya tak boleh speed lebih dari 120km sbb temprecher cepat naik panas hampir merah.. Kemudian saya berhenti tutup injen beberapa minit injen kereta tak boleh start atau hidup. Saya terpaksa tunggu sampai keadaan injen dah sejuk baru saya boleh hidupkan injen... Saya dah tanya banyak makenik tapi masalah tak dpt selesai. Saya hrp encik dpt membantu ..

    ReplyDelete
  87. wslm saudara yusuf,

    Keadaan ini banyak berlaku kerana gearbox 1.5 tersebut yang memang cepat panas dan menaikan suhu enjin jadi biasanya radiator dan kipas terpaksa ditukar dengan yang lebih besar supaya air yang banyak dapat menyejukan enjin lebih cepat

    ReplyDelete
  88. Assalam Bro Arsad,
    Saya ade masalah dengan Myvi Auto 2010. Lepas drive ade bau hangit kat tayar belakang. Ape puncanya ye? kalau masa drive buka aircond, lg kuat bau hangit kat tayar belakang.

    ReplyDelete
  89. wslm saudaea mohamad nyzar,

    minta mekanik tukar brake shoe jika dah abis,jika brake piston bocor hangit tu bau lebih kuat

    ReplyDelete
  90. Salam tuan. Sy memiliki sebuah crv 2002 k20a. Baru2 ni sy menghantar kereta sy ke bengkel setelah brlaku kebocoran minyak dibawah enjin yg agak byk.salah satu kipas juga tidak berfungsi.mekanik memaklumkan kereta sy overheat kerana air dlm radiator kering Dan mencadangkan sy menukar enjin Kerana byk masalah yg berlaku pd enjin.perlukah sy berbuat demikian kerana enjin masih dpt berfungsi.harap tuan dpt beri pandangan.terima kasih

    ReplyDelete
  91. Assalamualaikum bang...
    sy ad kete wira manual 1.6...
    masalah sy apabila msuk gear 4&5 kete sy akn bunyi berdengnung selang seli...kejap ad kejap xde....adakah melibatkn gear box...klu masalah bearing tyr sy rs x mungkin sbb br bulan lepas sy tukar bearing dan bunyi tu hanya ad masa gear 4&5 sahaja....minta bantuan n pnjelasan drpd abg yg pakar....

    ReplyDelete
  92. slm, en arshad,nk tnye kt mn sy bleh dpt spare part nissan urvan murah..sy nk sr bevel gear nissan urvan...harap respon n agak2 brp hrg die...

    ReplyDelete
  93. salam kembali saudara mimar siman,

    Kalau di lembah Klang memang banyak,antaranya di Kapar Klang dan Puchong juga dibahagian Sungai Buloh,Kalau beli online saudara boleh beli di RS online.com.Harganya sekitar rm150 keatas.

    ReplyDelete
  94. wslm saudara amer zam,

    Jika bunyi tersebut ada hanya jika klac dalam keadaan dilepaskan dan bila klac ditekan ia hilang ia aalah masalah bering klac dalam gearbox,Biasa terjadi untuk banyak kereta malaysia proton dan perodua.

    ReplyDelete
  95. wslm saudara mazlan aziz,

    masalah overheat hanya perlukan top overhaul.ganti gasket head cover,grind valve dan skim head serta servis radiator dan tukar thermostat.Minyak hitam akan naik sehingga ke head sebab itu ia meleleh hingga kebawah.Tak perlu tukar enjin,tukar enjin adalah jalan mudah mekanik untuk lakukan kerja senang,jumpa mekanik yang mahu lakukan top overhaul.

    ReplyDelete
  96. assalamualaikum en arsad. saya shah daud. ari t saya ada tanya pasal minyak hitam yang sesuai untuk kereta saya. terima kasih..

    minta pandangan MINYAK HITAM KERETA SAYA HILANG ENTAH KEMANA.

    untuk makluman en arsad saya dah tukar piston ring, asap tiada n manifold tak basah bila buka semula.

    saya dah tukar valve seal 2 kali, perkara sama juga berlaku. enjin tiada leaking sekeliling head.

    tiada tompokan minyak hitam tempat parking kereta.

    kalau takat minyak paras normal jlan 2000 km hilang sampai takat bawah sekali. banyak yang hilang

    saya pening dahhhhh.terima kasih.

    ReplyDelete
  97. wslm,saudara shah daud

    Kereta saudara dah makn minyak hitam bermakna bila enjin panas minyak hitam akan mengering cepat pada atas piston,apa yang perlu ialah saudara perlu tukar head, kemungkinan besar ialah head tersebut tidak lagi boleh menahan kepanasan dan ia cepat mengeringkan minyak hitam

    ReplyDelete
  98. terima kasih.en arsad punya bengkel kat mna.boleh tak tolong carikan head n tukarkan.anggaran kos berapa.alamat kedai?. kereta saya FORD LASER LYNX TX3 TAHUN 1995.2 PINTU.

    ReplyDelete
  99. terima kasih.en arsad punya bengkel kat mna.boleh tak tolong carikan head n tukarkan.anggaran kos berapa.alamat kedai?. kereta saya FORD LASER LYNX TX3 TAHUN 1995.2 PINTU.


    SILA TALIPON NO 0133884653 mohd hasbullah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam
      Saya pakai iswara 1.5 tahun 92..
      Masalah semput bila tarik pick up..
      wiring dah cek,,plug n cable plug dah cek,,distributor tukar ori,,fuel filter n fuel pump dah tukar,semput jgk..ok masa spray carb cleaner..tu pun seminggu je..agaknye ape problem..atas highway 140 je..kalo lebih minyak macam x support..kenape ye bang..

      Delete
  100. wslm saudara mohd asri lokman,

    Karburator saudara perlu diservis dan gantikan injap dalamnya dengan repair kit,walaupun dah spray carb cleaner injap tak akan baik dan bersih jika ia dah lama dan banyak kekotoran.Perlu guna injap baru.

    ReplyDelete
  101. Assalamualaikum. .saya pakai alza auto..masalah kereta saya jika gear D dalam keadaan tekan pedal brek timing kereta saya naik n turun dgn laju..jika saya pasang air cond..kalau x pasang air cond ok..padel brek pun menolak semase timing tinggi ..

    ReplyDelete
  102. wslm Siti harniza Abdul Karim,

    Ada masalah pada idling ketika aircond ada kena mengena dengan stepper motor throttle body ,servis throttle body

    ReplyDelete
  103. Assalam En. Arsad,

    Saya memandu Honda City IDSI 2004, masalah saya hadapi sekarang ini, bila pemanduan seakan akan ade bunyi berdengung terutama bila cornering biasa. Saya sudah bertanyakan pada mekanik katanya mungkin bearing tayar depan atau belakang. Adakah tekaan ni betul? Harap En. Arsad dapat membantu?

    Terima kasih
    Cik Mira

    ReplyDelete
  104. salam en arsad..
    saya ada kereta honda city 2004..masalah kereta saya ialah apabila memandu 40-60kmj kereta akan bergetar dan akan ada bunyi yng kuat dibawh enjin..dan pernah jadi ia jerking ketika membelok..adakah maslah ini disebabkan mounting atau gearbox?

    ReplyDelete
  105. Tq tuan..ade kaitan dengan servo pump brek tak tuan ..bile dalam keadaan memijak brek sahaja ia berlaku.
    daLam keadaan N gear ok..pernah dah servis thorottle body tp masih berlaku..byk mekanik dah saya cube.. try servis throttle body,tambah gas aircond,cuci camical pada sirip radiotor..jika saya tarik hand break dlm keadaan D gear kereta normal..bile saya tekan pedal brek dlm keadaan D berlaku timing naik dan turun.. (semua dlm keadaan aircond on)..

    ReplyDelete
  106. Siti harniza abdul karim

    cuba tukar brake sensor

    ReplyDelete
  107. Wslm saudara Akupandai

    Bila bergetar maknanya enjin atau gearbox goyang,mounting gearbox memang pasti rosak atau pecah

    ReplyDelete
  108. wslm saudari Izmira Abdul karim,

    Bukan tekaan lagi,bering roda ada masalah

    ReplyDelete
  109. Assalam En. Arsad,

    Macamana saya nak pastikan bearing roda tayar depan atau belakang, kiri atau kanan yang berdengung tu?

    Terima kasih
    Cik Mira

    ReplyDelete
  110. wslm,Izmira mohd ali

    kalau drive bunyi kanan,ia sebelah kanan tapi kalau dekat mekanik dia pusing tayar je dah tau mana bering yang rosak

    ReplyDelete
  111. as salam en arshad, saya menggunakan chevy aveo tshun 2003. baru baru ni semasa saya memandu dan menekan minyak, pedal minyak saya macam terlekat jadi walaupun tak tekan minyak, rpm tetap tinggi dan enjin mengaum. kenapa ye jadi macam tu? kejadian ni berlaku sekali sekala je

    ReplyDelete
  112. salam en arsad.sy shah pki ford laser lynx tx3.ari tu en arsad ada bagi phone number untuk sy tanyakan berkenaan cylinder head kete saya tak tahan panas,tu sebabkan minyak hitam saya hilang entah kemanA.untuk makluman top overhoul dah buat.piston ring dH tukar. no tu tak dapat dihubungi.sekian

    ReplyDelete
  113. wsalam,

    ada 2 sebab ia boleh tersangkut,pertama sensor dibawah pedal rosak,kedua mekanikal throttle body memang sangkut,ini mesti diperiksa oleh mekanik dan mekanikal throttle body perlu dibersihkan dari kotoran atau lebihan karbon

    ReplyDelete
  114. Saudara Shah Daud boleh hubungi bengkel kereta di 0108110865 NZ auto

    ReplyDelete
  115. Salam
    tumpang tanya sy guna toyota hilux..bila sy pusing stering abis bunyi mcm ( ketik ) belah kiri dan kanan tayar..sebab ball joint atau sebab lain tuan??berapa kosnya??

    ReplyDelete
  116. wslm ,biasanya sebab ball joint,kosnya sekitar rm400 sebelah

    ReplyDelete
  117. Mr Arsad, sya nak tanya, apakah sukatan minyak ATF untuk Toyota Hilux (vigo), apakah kesan pada gearbox jika terlebih minyak ATF.. & setiap berapa kilometer untuk tukar minyak ATF ni? tq.

    ReplyDelete
  118. As salam abang arsad nk tnya knpa tyar kancil 660 tyar dpan tk sama,sblah knan ok cuma kiri,dia ke blkang skit,streng rack dh tkar,dan streng kiat sdikit

    ReplyDelete
  119. wslm,adjust tak cantik,buat balancing dan algnment

    ReplyDelete
  120. saudara UTOKZ,

    sukatannya 2 liter dan tukar setiap 40000 km

    ReplyDelete
  121. Assalam abg arshad..saya ada crv s9a..sebelum ni sebelah belakang ada bunyi nyet2 bila naik bumper..kemudian bunyi nyet2 tu hilang ada pulak bunyi ketik2..bila drive normal road takde bunyi..juz bumper n jalan tak lancar je baru bunyi..baru ni saya ada tukar "satay" kiri n kanan sebelah belakang..bunyi ketik2 tu still ada..adakah ni bunyi drive shaft belakang?ataupun bunyi berkaitan dengan absober? Terima kasih banyak sebab sediakan platform ni..

    ReplyDelete
  122. wslm,

    Biasanya CRV sebelah belakang absorber link akan buat bunyi2 tersebut,tetapi jika ditukar absorber dan spring sekali adalah lebih baik

    ReplyDelete
  123. Assalamualaikum abg Arshad.Sy ada masalah aircond akan automatik on bila sy start engine.kemudian kt piping aircond akan jd ais dan aircond mulai.panas dlm kereta.apakah masalahnya adakah berkenaan valve, termostat ataupon wiring? Kereta crv g3 2012.

    2) apakah sebabnya kalo lampu warning di panel meter tunjuk ABS dan VSA. Sekali sekala dia hilang kmufian ada balik bila time drive ..tq

    ReplyDelete
  124. As salam tuan,

    Saya nak mohon pandangan tuan...
    Saya ada 2 buah kereta Gen2 dan CRV RD5.

    1)Masalah Gen2 saya adalah selepas melakukan top overhaul di Proton akibat masalah timing enjin drop masa pasang aircond jatuh 700rpm dan brek jadi tak cengkam, tetapi bila off aircond timing maintain 1000rpm dan brek ok... selepas overhaul kuantiti penggunaan petrol meningkat mendadak... sebelum ini jimat tapi lepas top overhaul makin teruk...

    2)Baru-baru ni ada pula bunyi seperti bearing apabila bergerak, adakah disebabkan disk atau apa? kerana apabila saya menekan brek dan kereta perlahan bunyi tersebut hilang...

    3) Masalah CRV saya pula adalah timing semasa pasang aircond dan tanpa aircond sama 800rpm, tetapi setiap kali aircond tarik seolah2 enjin nak mati.

    Adakah saya perlu buat tuning utk kedua-dua buah kereta tersebut. Jika YA berapa anggaran kos terlibat untuk Gen2 dan CRV tersebut.

    ReplyDelete
  125. wslm,

    1.Perlu buat tuning enjin guna mesin untuk menstabil dan set semula penggunaan minyak dan idling

    2.Buat tuning enjin,spark plug dan idling mesti distabilkan semual baru keadaan kembali sediakala

    3.ini kerana tuning enjin yang tak stabil,buat tuning enjin guna mesin untuk menstabilkan sistem

    Kosnya sekitar rm200

    ReplyDelete
  126. wslm saudara salmi baekk

    1,masalah ni masalah suis yang tidak cut off,perlu tukar dan suis auto pada panel juga mungkin tersekat perlu ditukar

    2.resetkan dulu,cabut kepala negatif bateri,lekatkan semula selepas 2 minit dan on suis dan start enjin,jika masih terjadi maknanya sensor abs pada roda ada yang rosak

    ReplyDelete
  127. salam tuan, saya ada masalah pada kereta vios tahun 2011 saya, waktu pagi saya pergi kerja, kereta saya tiada masalah apa2. ketika balik, selepas turn ON kunci, dashboard meter saya tidak menyala kecuali sensor pintu (pintu terbuka). semasa menghidupkan enjin, bunyi crank ada dan enjin seakan mahu hidup tetapi mati semula. saya sudah jumper bateri kereta, tetapi enjin dan dashboard meter tidak mahu hidup. radio dan signal berfungsi dengan baik.mohon bantuan tuan selanjutnya.

    ReplyDelete
  128. wslm,ini masalah fuel pump,perlu ditukar

    ReplyDelete
  129. Salam tuan, saya ingin bertanya tentang CRV 1st gen iaitu
    1.kenapa enjin nya panas tetapi dari segi sistem radiator ok
    2.bahagian depan sebelah kiri kereta berbunyi seperti tikus mendicit...

    ReplyDelete
  130. Salam Encik Arsad,

    Saya menggunakan Aveo 2003. Baru2 ni masa tukar minyak hitam dikedai, dia tak mau hidup. Lepas pomen cek, petrol tak sampai enjin katanya. Dia tendang2 tangki sambil hidupkan enjin, baru boleh.
    Terkini tadi isteri bagitau jadi masalah sama dirumah. Adakah disebabkan low fuel (petrol kurang hampir2 E) jadi macam tu?

    Terima kasih.
    AZHAR

    ReplyDelete
  131. wslm,saudara AZHAR,

    Memang betul ada sesetengah kereta kedudukan fuel pump agak tinggi jadi minyak perlu dihadkan supaya ia tidak mencecah tahap E supaya fuel pump dalam tangki dapat menyedut minyak secara sempurna,banyak terdapat demikian pada kereta luar seperti honda dan Nissan juga

    ReplyDelete
  132. Salam tuan.tmpg tnye ye

    Kereta chev aveo 2004 masalah xleh start.semua signal kat dashboard on.simbol bateri,check,air, dll x off n kereta xblh start lgsung n bnyi treeeeeeeeeet pjg.

    Apa mslhnya ye tuan?

    ReplyDelete
  133. wslm,kalau tak bunyi langsung tu starter tak connect,tolak hidup tu,kena baiki starter,tukar atau servis

    ReplyDelete
  134. Assalamualaikum tuan Arsad, sy Faiz ingin brtny. Sy memiliki sbuah proton gen 2 (M) trpkai, mslah pd kete sy ialah:

    1- Bila sy melaukukan pusingan U ke kanan, slps kluar dri pusingan U trsbut, dbhgian dpn kiri kreta akn mngluarkn bnyi sprti "ktukk" skali shja. Apakh kbrngkalian punca krosakan trsbut?

    2-Adakh sesuai kete proton gen 2 mngunakan drive shaft proton wira 1.5?

    Mklum bls dri tuan arsad amat sy hargai.. Trima kasih

    ReplyDelete
  135. wsalam Prebet palz,

    1.Drive Shaft saudara sebelah kanan dalam dah longgar,bunyi tu akan bertambah dari hari ke hari jika tak diganti

    2.Drive shaft Proton Wira 1.5 adalah sama dan boleh digunakan

    ReplyDelete
  136. Salam tuan.saya pemilik proton persona auto 2008.
    masalah kereta saya , bila tekan minyak kuat2 & cepat2 contohnya masa nk potong akan dengar bunyi yg kuat dari enjin mcm bunyi bearing ( crit..crit ) .bila kereta dh laju , bunyi hilang.tq tuan.

    ReplyDelete
  137. wslm,

    periksa takat minyak hitam,tambah jika kurang,juga plug perlu ditukar.Jika bunyi tersebut datang dari roda,mungkin roda saudara mengalami masalah bering dan pad brek yang nipis.

    ReplyDelete
  138. Salam tuan. sy berminat nak beli crv rd5 k20a. Adakah enjin tersebut menggunakan timing belt atau timing chain?

    ReplyDelete
  139. Salam tuan, saya baru memiliki toyota harrier 2.4 second tahun 2003...ape yg perlu check dan servis sbb mileage cecah 150k... minyak itam ape terbaik utk jentera ini? Mohon pencerahan...sy budak baru belajar..terima kasih

    ReplyDelete
  140. assalamualaikum en. Arsad.

    saya memiliki chevrolet aveo 2005 ..masalah bila bawa laju tayar sebelah kiri bunyi macam tayar lori , lagi laju lagi kuat bunyi dan brek kalau tekan bunyi 'shinnn. shinnn' padahal brek pad baru tukar. .boleh en.Arsad tolong jelaskan. terima kasih

    ReplyDelete
  141. wslm,en Mazlan

    Jika sebelum ini brek pad dah sampai besi lepas tu baru tukar,disc mungkin dah kasar sebab gesel dengan besi brek pad.Tetapi jika brek pad ditukar sebelum ia betul2 abis kes ini takan berlaku cuma bunyi itu jadi mungkin ada pelapik brek yang tertinggal tak dipasang semula oleh mekanik

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih...tp yg bunyi tayar tu mcm mane? bunyi mcm tayar 4x4 tp sebelah kiri depan bunyi kuat...adakah sebab bearing?

      Delete
  142. Wslm saudara Ahmad Hafidzie

    1.Perlu tukar minyak hitam,oil filter,air filter dan fuel filter serta spark plug.Minyak Hitam guna castrol 20w50 atau magnatech

    ReplyDelete
  143. Saudara mazlan

    Kalau bunyi tu berdengung dan makin nyaring bila laju dan bunyi tu seolah2 ikut bunyi roda bila pusing,itu bunyi bering rosak dan ketat,mesti tukar

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih en.arsad...dah check kat pomen mmg bearing..kena rm250..sebelah depan..

      Delete
  144. as salam..sy hairi dr peneng..sy memndu vios first model tahun2007..sjk akhir2 ni..stereng kreta akn lari ke kanan dan ke kiri klau melalui jln xrata..dan bila brek dlm kedaan jalan xrata pn stereng akan lari2....n bila masok lopak.kita dpt rasa stereng tu gegar..tp xdk bunyi ganjil pn..bla pergi cek pomen ckp xdk apa yg rosak...bnda yg penah tukar bush lower arm..mounting absber...absober..satay bush...

    ReplyDelete
  145. wslm,tukar steereng rack insyallah ok

    ReplyDelete
  146. Assalamualaikum, boleh x rekemen mn tempat repair kereta Chevrolet aveo 2010 yg murah Dan boleh dipercayai area kota damansara n sungai buloh?kereta Sy br tukar aircond comprese..tp entah ape yg masalah lg, formen ckp fan moto rosak,kn tukar RM 2rts lbh jg...so nk mintak pendapat mn yg elok repair Kete ni..

    ReplyDelete
  147. Boleh rekemen bengkel yg murah Dan service yg ok untuk kereta Chevrolet aveo??

    ReplyDelete
  148. wslm,


    69.Nobita Auto Garage
    Lot 2408, Kg. Merbau Sempak Tambahan, Sg. Buloh, Selangor.
    Tel: 017-3337958
    (Service Centre & Accessories).

    70.Asmaa Auto Parts
    Lot 146, Batu 16, Sg. Plong, Jln. Kuala Selangor, Sg. Buloh, Selangor.
    Tel: 012-7776946
    (New Spare Part and Half Cut).

    71.Tam Jaya Group
    F-G-17B, Jln. PJU 10/9C, Prima Damansara, Sg. Buloh, PJ, Selangor.
    Tel: 03-61573753
    (Service Centre).

    ReplyDelete
  149. Salam en arsad.. sy izzat.. sy nk tanya berkenaan dgn kereta saya toyota rush.. break pad dh tukar baru and bresk disc pon dh skimming tapi bila tekan break kadang2 ada bunyi berdesing seperti besi bergesel (Sssss..). Sy sudah dua kali ulang alik ke bengkel yg sama tetapi masih berbunyi lg.. mekanik yg repair pon rasa buntu.. jadi sy nk mohon jasa baik en arsad utk memberi pendapat ttg permasalahan ini. TQ.

    ReplyDelete
  150. wslm,jika brek pad bukan ori,tukar ke ori,jika brek pad tu ada lapik besi,pastikan lapik besi tu dipasang jangan ditinggalkan atau dicabut

    ReplyDelete
  151. salam en Arsad. minta pendapat daripada en, antara toyota dan honda jenama mana yg lebih baik untuk maintenance rendah dan sy bercadang untuk mengambil kerata dari used car untuk kereta pertama sy. mohon pencerahan dari encik dari segi spare part dan penggunaan tahan lasak

    ReplyDelete
  152. salam,

    Honda adalah kereta dengan kualiti pemanduan yang baik,suspension lebih bagus,keadaan dalamanya lebih baik,enjin lebih terjamin cuma maintenancenya agak mahal,spare part mahal dan ada model yang sukar dapat spare part.Manakala Toyota lebih tahan lasak sesuai dalam semua jenis jalan,rata atau bukit,mudah dapat spare part,harga lebih rendah dan enjinnya lebih lasak dan kurang maintenance cuma Toyota nsuspensionnya cepat habis dan agak tidak menganjal

    ReplyDelete
  153. salam,

    Honda adalah kereta dengan kualiti pemanduan yang baik,suspension lebih bagus,keadaan dalamanya lebih baik,enjin lebih terjamin cuma maintenancenya agak mahal,spare part mahal dan ada model yang sukar dapat spare part.Manakala Toyota lebih tahan lasak sesuai dalam semua jenis jalan,rata atau bukit,mudah dapat spare part,harga lebih rendah dan enjinnya lebih lasak dan kurang maintenance cuma Toyota nsuspensionnya cepat habis dan agak tidak menganjal

    ReplyDelete
  154. salam,

    Honda adalah kereta dengan kualiti pemanduan yang baik,suspension lebih bagus,keadaan dalamanya lebih baik,enjin lebih terjamin cuma maintenancenya agak mahal,spare part mahal dan ada model yang sukar dapat spare part.Manakala Toyota lebih tahan lasak sesuai dalam semua jenis jalan,rata atau bukit,mudah dapat spare part,harga lebih rendah dan enjinnya lebih lasak dan kurang maintenance cuma Toyota nsuspensionnya cepat habis dan agak tidak menganjal

    ReplyDelete
  155. As salam abg arsad...sy memakai exora bold..sy br servis kereta 80 km last week..hari ini sy blk dr keje..bila sy tekan pedal minyak..enjin berbunyi mgaum je..bawa 60km pun berbunyi..kenapa ya...

    ReplyDelete
  156. wslm,speed sensor ada problem,sensor ini akan ada masalah jika terkena air yang banyak seperti banjir dan lopak air yang besar.Akan kembali pulih seperti biasa jika air mengering.

    ReplyDelete
  157. Keta enjin dah off tpi kipas berpusing n temp naik ..pg nih try start jln temp naik 90...aper masalah ek..

    ReplyDelete
  158. tukar thermostat,servis radiator atau flush radiator ganti air dan coolant

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  159. Salam en arsad..apa mslh kereta sy chvrolet aveo 05 bila enjin hidup,sistem lampu(head lamp,lampu meter) berkelip?bila on aircond trus jd normal..adakah mslah altrnator?untk pgthuan en altrnator baru tukar yg recon 2bulan yg lpas.

    ReplyDelete
  160. wslm,alternator dah hampir tak cukup kuasa.

    ReplyDelete
  161. wslm,mungkin alternator tu tak ok,dan mungkin wiringnya da yang tak diletak betul pada soketnya

    ReplyDelete
  162. Assalamualaikum...
    Naza citra saya baru2 ni bila lalu jalan tak rata akan lari tayarnya mcm loose...steering tetap n xde bunyi yg pelik...pergi bengkel dia bgtau lower arm bush...xperlu ganti yg baru cuma tukar getah yg dah haus saja. Tp dia xboleh buat.
    boleh bantu saya x macam mana nk buat n agak2 berapa kos utk repair?

    ReplyDelete
  163. wslm,pergi ke kedai yang boleh buat,tukar satu lower arm pun kosnya lebih kurang kira2 rm250 sebelah

    ReplyDelete
  164. Assalam tn arsad...
    Sy memiliki keta toyota hilux vigo...
    Bru2 ni mgalami enjin keta semput2 pabila kuar simpang / masa berhenti enjin seperti nak mati... kemudian pabila parking enjin tetiba off sendiri... dan menyukarkan sy untuk perjalanan jauh...krn takut enjin boleh mati tiba2 dlm pejalanan.. apakah masalah yg tuan kesan pd keta sy ni ya??? Tq.

    ReplyDelete
  165. wslm,semput2 biasa berkait dengan throttle body yang kotor,servis throtle body

    ReplyDelete
  166. assalam tn arsad,
    sy pengguna iswara aeroback 12v. baru2 ni servis kete (tukar myk hitam, myk brek, oil filter dan spark plug). slps servis, kete ada bunyi pelik dr enjin especially bila bawa 90km/h keatas. bunyi berdesing (tp tak nyaring) mcm lrt jln atas rel keretapi. apa mslh ye? myk hitam sy pki osk p5000 sae 20w 50, api sj/cf. tq

    ReplyDelete
  167. wslm,mungkin ada minyak brek yang tertumpah pada disc ketika ditukar,sembur dulu semua roda dengan air,hilangkan kesan habuk dan minyak brek tu dulu

    ReplyDelete
  168. Salam En Arsad. Nak tanya saya menggunakan Proton Persona Auto 1.6 (2009), brek saya sering berbunyi time
    mula2 pagi nak keluar pergi kerja dan time nak break. dah pergi ke bengkel banyak kali, Barang dalam brake tu semua dah tukar baru; Brake pam, brake shoe n spring adjust semua baru. Master brake kt enjin depan pun try tukar baru tapi masih jem jugak. masih berbunyik. saya harap dapat balasan dan jawapan secepatnya dari Encik.

    email saya sashamusli@gmail.com. tq

    ReplyDelete
  169. wslm,dapatkan sendiri dikedai alatganti brek shoe yang original dari proton insyallah ok

    ReplyDelete
  170. salam tuan arsad..saya berminat mahu membeli kereta jenis toyota harrier terpakai..boleh tuan bagi pandangan tertantang jenis model@ enjin yang terbaik jadi pilihan..mana satu yang guna timing belt dan timing chain..tolong tn..

    ReplyDelete
  171. wslm,enjin guna timing belt lebih baik darisegi tahan panas dsbnya tetapi enjin guna chain menang dari segi penggunaanya jika diselenggara dengan baik

    ReplyDelete
  172. As salam en arshad. Sy brcadang mmbeli honda crv 2007 one owner, mileage 155000-160000. Dah test drive. Masalahny bila enjin dihidupkan ada bunyi ber'dicit'. Bila mmbelok kereta seolah2 loose power dn mngeluarkan bunyi dr bahagian belakang. Namun sy dijanjikan bunyi2 yg tak dikenalpasti itu akn dperiksa. Pandangan tuan, perlu kah sy mneruskan pmbelian walaupn bunyi trsebut tidak lgi kdengaran atau melupakan hasrat sy krn kmungkinan akn mlibatkan kos yg lbih tggi di kemudian hari. Terimakasih tuan.

    ReplyDelete
  173. wslm,tak mengapa bunyi tu mungkin disebabkan tayar belakang bergesel body atau brake shoe yang habis,masalah ini masalah sementara saja,bila dibaiki akan ok.

    ReplyDelete
  174. Salam.. En. Arsad, crv rd5 saya terdapat bunyi2 dibhgn dpn sebelah kanan. saya dah tukar balljoint dan bush lower arm. tp masih lg terdapat bunyi2 tersebut. apakah masalah bunyi pd keta sy ni?

    ReplyDelete
  175. wslm,terdapat u stand pada roda depan crv,tukar sebelah mana yang bunyi itu

    ReplyDelete
  176. salam..tn arsad..berapakah anggaran kos
    tukar timing belt kereta harrier.model 1999..

    ReplyDelete
  177. Salam.. En Arshad. lampu abs kereta crv rd5 saya tiba2 menyala semasa sy memandu tempoh ari utk pulang ke mersing. Apa masalahnya dan berapa kos utk dibaiki? terima ksh.

    ReplyDelete
  178. shamsul Ahmad,

    wslm,pastikan minyak brek mencukupi dan tidak bocor,biasanya jika minyak brek kurang atau ada hose bocor walaupun sangat kecil lampu tersebut akan menyala

    ReplyDelete
  179. Salam en arsad,sy nk tnya,keta avanza bila sy lalu jlan raya pusing sebelah kiri ia akan bunyi krik krik,seperti itu kehabisan grease??tapi bila pusing sbelah kanan ia tk bunyi..sy nk mnta tolong dgn en arsad apa masalahnya..

    ReplyDelete
  180. wslm,

    drive shaft sebelah kiri dah haus,perlu ditukar

    ReplyDelete
  181. Salam cik arsad yg budiman..sy pakai Honda city 2009 .masalah sy bila tekan pedal minyak ada bunyi sikit xpasti dari mana dtgnya

    ReplyDelete
  182. wslm,

    Mungkin pedal tersebut yang ada bunyi

    ReplyDelete
  183. Salam.. sy dah cuba cek apa yg en arshad bg tahu aritu tp lampu abs masih menyala. Apa lg yg perlu sy buat en arshad?

    ReplyDelete
  184. wslm saudara shamsul ahmad,

    maknanya ada problem sensor pada salah satu roda hadapan

    ReplyDelete
  185. Assalam en.arsad..sy nk tnye pndapat encik..kete sy myvi SE auto taun 2009..br2 ni tetibe ade bunyi bisg mcm skru longgar kat blah kanan enjin bile enjin d hidupkn..bunyi makin kuat bile tgh drive atau sdg tekan myk..kdg2 ade kdg2 x..pegi bengkel diorg ckp gearbox rosak n perlu tukar seketul..betol ke encik..sy risau lain yg sakit lain yg sy repair..tolgggg sy encikkkkkk..trima ksih..

    ReplyDelete
  186. Assalam en.arsad..sy nk mtk tolg sgtt..kete sy myvi SE auto taun 2009..br2 ni teribe ade bunyi mcm skru longgar kat bhgian kanan enjin bile enjin d hidupkn..bunyi makin kuat kalo tgh drive n tekan myk..bengkel ckp gearbox prblem n kena tuka seketul..adoiii..biar betol..sy risau lain yg sakit lain yg sy repair..tolongggggg sy encikkkk...

    ReplyDelete
>