Mekanik kereta: Kesan dari makan minyak hitam
Jika Mahukan Panduan Dan Nasihat Dari Mekanik
Anda Boleh Whatsapp Terus Ke+60173023492

Feb 17, 2012

Kesan dari makan minyak hitam

Salam kepada semua pengunjung,


Dalam post yang terdahulu ada dinyatakan bagaimana pelarasan tappet dapat menghalang bunyi ketukan yang kuat dan juga bagaimana top overhaul dapat mengembalikan enjin kereta seperti sediakala.

KLIK SINI UNTUK TENGOK VIDEO 

Video diatas menunjukan hampir keseluruhan kesan-kesan yang dapat kita dengar mengenai ketukan yang terlalu kuat terjadi dalam engine yang telah mengalami ketidakupayaan mengawal geseran dan mungkin juga terdapat komponen dalam silinder yang telah pecah akibat dari minyak hitam yang menjadi kurang sedikit demi sedikit (makan minyak hitam).

Kesan dari minyak hitam yang menjadi kurang dengan cepat akan menghasilkan bunyi dalam enjin yang kuat serta boleh menyebabkan sebahagian komponen seperti rocker arm menjadi rosak atau pecah.


Kerosakan ini hanya boleh dibaiki dengan membuat top overhaul keatas enjin tersebut dan menukar semua set top overhaul seperti valve seal,rocker arm yang pecah dsbnya.Walaupun top overhaul kebiasaannya dilakukan jika putus timing belt tetapi dalam kes sedemikian top overhaul adalah wajib dilakukan untuk membolehkan kereta tersebut berfungsi seperti sediakala untuk menjamin jangkahayat yang lebih panjang.

294 comments:

  1. ok noted.

    boleh bg pendapat tak? berapa harga radiotor baru di pasaran sekarang ni??

    sy pakai radiator secondhand, bulan depan nak servis radiator.. sbb temp kereta cepat tinggi lagi-lagi ketika kereta statik..

    ada cara lain nak elakkan dari temp tinggi x?

    ReplyDelete
  2. cik nad,dah lupa lah pulak awak pakai keta apa,kalau tak silap radiator semua keta malaysia dibawah rm 400 untuk proton dan dibawah rm300 untuk perodua.

    Sebaiknya jika masih pakai thermostat ,keluarkan terus thermostat tersebut,tak perlu guna ,sangat efektif dan berkesan untuk mengurangkan temp yang tinggi.

    ReplyDelete
  3. ow ok noted.
    kereta kancil saja..

    erm keluarkan thermostat? kalau tak digunakan, kenapa diorg install kat kereta?

    ReplyDelete
  4. cik nad,

    thermostat gunanya untuk tapis coolant dan bagi enjin sejuk juga sebagai sensor untuk pans air dalam enjin,tetapi olehkerana kadangkala penggunaan thermostat tu agak lama dan menyebabkan ia menyekat sebahagian air dan menjadikan radiator cepat panas.

    Secara teorinya thermostat tu adalah baik memberikan enjin panas dahulu sebelum disejukan dengan coolant dan menyekat kotoran dan karat dari menyerang enjin.

    Secara praktikalnya jadi lain bil dibuang terus thermostat kelancaran suhu lebih elok berbanding bila pakai thermostat tetapi bukan pada kereta baru 1-2 tahun.Ini terus diamalkan oleh banyak bengkel kereta membuang thermostat dan tidak perlu buat banyak kerja berbanding kerap menukar dan servis radiator tetapi tidak memudaratkan enjin samasekali.

    ReplyDelete
  5. Salam,

    Saya menggunakan kereta WIRA1.5 Auto
    Saya mendapati bahawa ada kesan leaking antara bahagian enjin dan gearbox.
    2 tahun lepas saya ada menukar flywheel oilseal disebabkan leaking yang sama.Sekarang ia leaking kembali.Adakan jangka hayat flywheel oilseal hanya bertahan selama 2 tahun..??

    Adakan saya perlu menukar barang lain untuk mejadikan ia lebih tahan lama dari leaking kembali.

    Bolehkah saudara memberi anggaran kos untuk pembaikan ini..

    Terima Kasih
    WIRA AUTO

    ReplyDelete
  6. saudara WIRA AUTO,

    Flywheel oil seal boleh bertahan lama jika minyak gear auto ditukar setiap 2 kali servis kerana kekotoran dari minyak yang jarang ditukar boleh menyebabkan oilseal jadi keras.Minyak yang digunakan pula haruslah minyak yang lebih kualitinya seperti minyak auto castrol dan petronas.

    Pada gearbox juga terdapat drive shaft oil seal di kiri dan kanan gearbox,kadangkala terjadi lelehan minyak dari driveshaft sel juga kelihatan seperti minyak tersebut dari flywheel.

    Anggaran kos rm500 kebawah.

    ReplyDelete
  7. Dari WIRA AUTO

    Saya mengamalkan 20k KM untuk penukaran minyak gearbox dan 40k KM untuk penukaran filter auto.
    Saya menggunakan minyak auto NASA ATF FLUID.Adakah ini penyebab flywheel oilseal tersebut cepat rosak...?
    Bolehkah saya tangguhkan untuk repair leaking tersebut dan adakah ia mempunyai kesan pada enjin...?
    Sbb saya baru sahaja tukar minyak dan filter gearbox ( belum sampai 2k KM,jadi kalau saya tukar oilseal tu sekarang,minyak gerabox perlu dibuang dan diganti baru,lagi bertambah kos.
    Yang leaking tersebut merupakan minyak enjin atau gerabox...?

    ReplyDelete
  8. Dari WIRA AUTO

    Jadi saya hanya perlu menukar flywheel oilseal ajalah....tanpa ada barang2 lain lagi yang perlu ditukar untuk mengatasi masalah leaking ini.

    Adakah benar...?

    ReplyDelete
  9. Berapakah anggaran harga Ignition coil untuk wira VDO bosch

    ReplyDelete
  10. salam.. kereta sy iswara a/b thun 1999, malasah saya keta xleh nk n k start, bila pusing kunci. kosong xde bunyi... pemeriksaan awal saya, bateri ok, relay starter dh tkr.. starter sy ditukar xsmpai 2 thun guna yg rekon.. mungkin kah starter saya bermasalah atau tuan blh bagi pendapt... sekian terima kasih

    ReplyDelete
  11. saudara iswara tahun1999,

    Kunci (ignition body)saudara mungkin telah rosak.Jika bateri dan starter ok ini bermakna kunci saudara perlu diganti.

    ReplyDelete
  12. Wira auto menantikan jawapan...

    ReplyDelete
  13. saudara wira auto,

    minta maaf saya terlepas 2 soalan dari saudara,sebelum saudara lakukan sesuatu,periksa dulu minyak tersebut,sentuh sedikit dgn 2 jari dan rasa minyak tersebut jika ianya terlalu licin ,ia adalah minyak gear dan jika ianya hitam berkelat ianya adalah minyak hitam.
    Jika saudara dapat pastikan ia adalah minyak gear mungkin saya dapat membantu.

    ReplyDelete
  14. Dari Wira Auto.

    Saya dah periksa dan mendapati dia berwarna hitam kekuningan...(mungkin minyak enjin ).Apakah yang perlu saya repair.Dah jika lambat repair,adakah ia mempuyai kesan pada enjin.

    ReplyDelete
  15. saudara wira auto,

    saya rasa ia adalah kerana oil seal distributor yang dah rosak.keras,tukar seal tersebut akan menyelesaikan masalah ini.

    ReplyDelete
  16. Dari Wira Auto

    Maaf,saya lupa hendak menyatakan bahawa minyak tersebut leaking pada bahagian bawah enjin ( sambungan antara enjin dan gearbox - betul2 pada crossmember )dan saya menggunakan transmisi automatik.

    ReplyDelete
  17. saudara wira auto,

    biasanya kalau kat situ cuma leaking pada gearbox oil seal,iatu antara drive shaft dan gearbox ada satu seal di tengah.Saya rasa itu seal tu je yang kena tukar,selalu dipanggil drive shaft oil seal

    ReplyDelete
  18. salam bro, apa kesan jika bahagian dalam distributor rekah? sbb terlalu jimat kos, try pasang sendiri, pasang punye pasang x taw kne adjust menda tuh, mse ketatkan, mcm bunyi pelek, bukak2 tgk merekah.. apa effect kalau gune jugak yg merekah tue?

    ReplyDelete
  19. saudara ayumi kyoko,

    Untuk gunakan merekah yang sedikit tidak jadi masalahcuma lama kelamaan jika ia tak berdaya tampung pusingan ia akan merekah besar dan enjin susah dihidupkan,jangkahayat jika rekahan hanya pada body masih boleh digunakan dlmmasa setahun.

    ReplyDelete
  20. salam bang..sy nk tmpang tnya
    charade aura g100
    1)3 minggu yg lepas sy dh ganti driveshaft kiri dn kanan..tp selepas 1 hari ad bnyi ktak" tapi x ktara..tp sjak akhir2 ni bunyi makin ketara..bila sy psing stereng.bnyi ktack" agk kuat..klu jaln rata x bnyi..tp.jln bonggol dn x rata bnyi ktak"..
    2)enjin start dgn baik..tp masa matikan enjin..kdg2 delay smpai 2 saat pastu gegar smacam..
    3)bila sy tekan mnyak ok tp msuk gear 2 ad bnyi ktack" dkat dpan..mybe kt bhagian shaft @ axle..sy x pasti..adkah ia brkaitan dgan soalan num 1 td..
    trima kasih....

    ReplyDelete
  21. saudara kamalakmal

    Drive shafta ada dua jenis,iaitu luar dan dalam,saya rasa apa yang saudara tukar adalah drive shaft luar ,disini ramai yang keliru mereka sangka jika tukar drive shaft bunyi akan hilang sebenarnya drive shaft harus ditukar sebatang bermaksud luar dan dalam.Akantetapi jika luar dan dalam telah ditukar ada kemungkinan lower arm dah rosak.(soalan 1 dan 3)

    (soalan 2)
    Enjin akan gegar jika masih ada lagi saki baki pembakaran sebab minyak yang masih turun ke ruang pembakatran,charade aura sistem karburator jadi masalah petrol sedemikian sering berlaku,apa yang saudara perlu buat ialah servis karburator dan pastikan mekanik selaras ketepatan minyak dan angin untuk idling.

    ReplyDelete
  22. salam bang..bpe kos bg kdua2 solution td..?
    lower arm+setting carb+timing..

    ReplyDelete
  23. saudara kamalakmal,

    kos sekitar rm200-250.

    ReplyDelete
  24. salam bang, keta kancil sy ada keluar bunyo sama mcm video di atas.. nk tanya angran kos top overhaul... ???

    ReplyDelete
  25. saudara luffy,

    anggaran kos top overhaul sekitar rm500 kebawah

    ReplyDelete
  26. salam bro sekalian..
    disini sy nk kogsikan sdikit masalah sy hadapi,
    sy pakai kancil 660 kluaran 2003, aritu asap putih kuar bnyak kat ekzos
    pg bgkel pastu pomen tu ckap kna wat full overhaul sbab blok da calar..dia syorkan suh potong blok..mean guna piston baru la kan?
    tpi.. pas da siap keta se rev masuk gear 1 still ag masalah asap putih,tpi xbnyak mcam sebelumnya, se ideal xda lak asap putih,,
    nak tahu sngat knapa ye blaku ag msalah asap putih nie,,
    mnyak htam pon kurang tapi bla start enjin..leaking xda..
    pleazzzz..tolong :(

    ReplyDelete
  27. saudara season

    Kadangkala ini terjadi kerana mekanijk menggunakan diesel untuk mencuci komponen2 seperti blok,piston dsbnya.

    Ini memungkinkan asap putih yang datang dari diesel yang belum habis kering akibat pencucian dan bercampur dengan angin membentuk asap putih bersifat sementara.

    Saudara cuba dahulu pakai kereta seperti biasa kira2 2-3 minggu dan perhatikan jika asap tidak hilang saudar aperlu berjumpa mekanik semula untuk membuat pemeriksaan semula.

    ReplyDelete
  28. thankx sngat2 bro..
    just nk tau..
    mean keadaan blok enjin 2 x calar da ka kalau asap kuar xbpa putih?
    tpi knapa still mnyak hitam ley kurang lg yer?
    sy kurang mahir bab enjin nie..
    inginkan kpastian..

    ReplyDelete
  29. saudara season

    Periksa bil saudara samada top overhaul tersebut telah menukarkan valve seal,jika valve sal tidak ditukar kira2 80 peratus top overhaul akan mengalami kekurangan minyak hitam melainkan jika ia telah diganti masih juga kurang minyak hitam ,lelehan dari gasket oil sump,oil filter tidak ketat,head silinder yang tidak kunci ketat dan penutup minyak hitam juga boleh mendatangkan kurang minyak hitam selepas top overhaul.

    ReplyDelete
  30. Salam saudara....sy mggunakan gen2 sejak 2005.lbih kurang 6 bulan lps kereta sy tlh di top overhaulkan hy krn kesilapan menukar belt oleh mechanic yg x mahir...top overhaul tlh diselenggara oleh wshop yg biasa sy berurusan..mlgnye 2 hari lepas kereta sy breakdown dan tow truck menghantar ke wshop tersebut...stlh dibuka part berkenaan..1 piston tlh blubang mybbkan head engine rosak n perlu diganti...sy perlu mngeluarkan kos sbyk 4k menurut wshp tsebut...sblm enjin dibuka,myk hitam adalah normal n sy x pasti apa punca kerosakan piston krn wshop hy berdiam ble ditanye soalan itu..adakah krn top overhaul dulu tidak sempurna?pd ms sama,adakah kmungkinan cr pemanduan laju melebihi 110km/hr slh 1 punca?niza

    ReplyDelete
  31. saudari niza

    Inilah yang pernah saya katakan pada post top overhaul yang saya tulis,kesilapan mekanik yang tidak memastikan marking pada ketepatan yang betul.

    Piston hanya akan berlubang bila marking timing belt tidak tepat dan menyebabkan valve tertutup dan terbuka yang jauh dari kedudukan sebenar dan berlanggar dengan piston.

    Ini semua adalah kesilapan teknikal yang dilakukan oleh mekanik,saya amat bersimpati kerana saudari membayar lebih sedangkan kos ini harus ditanggung semuanya oleh bengkel tersebut.

    Suka saya nyatakan cara pemanduan tidak akan memberi kesan langsung kepada enjin ia hanya akan melibatkan bahagian roda sahaja.

    Saudari harus mengenalpasti dan bertukar keepada mekanik yang lebih berpengalaman dan mahir berbanding yang ada sekarang.

    ReplyDelete
  32. Salam Bro otai,

    masalah sya adalah berkenaan minyak hitam kereta yang berkurangan. untuk info saudara, sya miliki kereta wira 1.5 manual model VDO tahun 2002. sebelum ni mmg sya mgunakan minyak itam jenis 10w40. tapi dalam 2 bulan lepas, bila sya check paras lever, ternyata minyak hitam hampir kering. nak kata minyak hitam bocor, tak de pulak . asap putih pun tak de kelihatan. tapi atas nasihat member, sya beralih ke 15w40. tapi kali ni masalah still sama cuma pengurangan minyak hitam tidaklah terlalu cepat. So perlukah sya bertukar ke jenis 20w50 pulak . sya dengar minyak ni terlampau pekat, so prestasi kereta akan berkurangan dan menjadi berat . petrol pun makan kuat. jadi soalan sya pada saudara, adakah disebabkan usia kereta sya tu yg sudah sampai masa memerlukan minyak hitam yg jenis lebih pekat ataupun kereta perlu di overhaul? yg kedua.. petrol mana yang paling sesuai atau paling tepat utk usia kereta sya ni..samaada ron95 atau ron 97. bagi sya biarlah kereta boleh bertahan lama. harap dapat bantu bro dalam hal sya ni ..TQ

    ReplyDelete
  33. saudara kereta wira 1.5 manual model VDO tahun 2002.

    Minyak hitam yang likat juga adalah punca kemerosotan paras minyak dalam enjin,kelikatan minyak hitam akan menambahkan kerak2 pada bahagian dalaman enjin terutamanya pada silinder head,tetapi ianya sekadar 20 peratus sahaja dan selebihnya adalah kerana valve seal yang telah rosak dan sedikit daripada kebocoran jika ada.

    Dalam masalah saudara top overhaul dan menukar gasket oil sump adalah memadai.Top overhaul bermaksud segala apa yang terdapat dalam top overhaul set ditukar.

    Minyak petrol yang paling baik adalah ron97 akantetapi ron95 adalah berpatutan buat masa sekarang kerana harganya jauh lebih murah dari Ron97.

    Mengenai kereta tersebut yang menggunakan kadar minyak petrol tinggi adalah kerana:-(Kepanasan enjin walaupun tidak dinyatakan oleh meter sebenarnya adalah penyumbang utama penggunaan minyak petrol yang bertambah.

    1)sedikit sebanyak dari bunyi tappet-pastikan diselaraskan jika top overhaul

    2)Kepanasan body enjin-tambahkan wayar negatif untuk body

    3)Sistem air seperti radiator,thermostat dan hose air juga water pump.
    Flush radiator setiap kali menukar minyak hitam,tukar thermostat jika dah lama digunakan,tukar water pump jika perlu.

    3)Servis karburator(jika gunakan sistem karburator),cabutkan injektor dan bersihkan (jika sistem injection)

    4)Pastikan belting yang digunakan untuk memusingkan water pump tidak terlalu kendur dan terlalu tegang.

    5)Penutup radiator yang elok dan melekap perlu digunakan.

    ReplyDelete
  34. Salam tuan,

    Kereta saya mengalami masalah yang sama seperti video di atas. Saya difahamkan perlu dibuat overhaul dan seperti penerangan tuan saya percaya ianya perlu. Cuma yang saya musykil adalah dari segi kos. Mekanik tersebut belum menyatakan secara terperinci kos yang terlibat tetapi ada membuat anggaran sebanyak RM2k ++. Untuk makluman, saya menggunakan Nissan Sentra Auto Tahun 2002. Mohon pandangan tuan tq

    ReplyDelete
  35. saudara nik akhtarulhaq,

    Mungkin mekanik maksudkan overhaul,jika top overhaul mustahil untuk mencecah ribuan ringgit melainkan tukar silinder head,distributor,timing belt,minyak hitam,oil filter,plug dan manifold.

    Jika saudara maksudkan overhaul kos tersebut memadai jika 4 piston ditukar,ring,enjin bering dan crak shaft skimming.

    ReplyDelete
  36. salam,saya nak tanya sekiranya minyak gear auto di isi berlebihan apakah akan terjadi?sebelum ini sye pernah terisi berlebihan,kemudian kereta terus jadi berat,kemudian sye buang balik sedikit,dan masih berat juga,adakah ia telah mengakibatkan kesan apa2 kerosakan pada gear auto tersebut?dan soalan lain,enjin sye bunyi agak kasar mcm lori sedikit, adakah normal bagi bunyi enjin tersebut?kereta accord SM4,H22A auto..tq

    ReplyDelete
  37. saudara loco,

    Bila minyak gear terlalu banyak ia akan menyebabkan mana2 seal bocor dan tekanan yang tinggi dikenakan kepada torque converter akan menyebabkan berat dan segala kotoran akan terlekat dimana2.

    Ada lebih baik saudara keluarkan semula minyak gear sehingga habis supaya kotoran dan apa saja yang melekat dimana2 dapat mengalir keluar.Isikan semula minyak gear ikut kadar yang betul.

    ReplyDelete
  38. salam sy mengunakan iswara sedan 1.5 dan minyak enjin sy selalu berkurangan dan mungkin ada leaking dimana2.masalah sekarang kereta sy banyak mengeluarkan asap putih berkepul terutama semasa menekan minyak.bila on aircon asap putih lagi banyak keluar.apa yang perlu dibaiki dan kos.harap en dapat membantu sy....

    ReplyDelete
  39. saudara steve punk,

    Masalah asap putih yang berterusan adalah masalah piston ring yang telah haus atau patah.

    Overhaul adalah cara terbaik untuk mengatasi masalah tersebut.

    ReplyDelete
  40. berapa anggaran kasar untuk buat overhaul nie.

    ReplyDelete
  41. saudara steve punk,

    anggaran kasar overhaul adalah sekitar rm1500 itupun jika saudara tukar semua piston,jika tak tukar cuma piston ring,engine bering dan overhaul gasket hanya kira2 rm1000 sahaja termasuk upah

    ReplyDelete
  42. terima kasih atas penerangan en.sord87.

    ReplyDelete
  43. salam tuan...sy ade sebuah lori daihatsu model tahun 1989..sy cb utk buat top overhaul sndr...ttp ade mslh sms hendak pasang rocker arm dimane 2 drpd 8 batang push rod tdk same level dngn yg lain2...kddkn 2 push rod tersebut adalah yg plng tepi di kedua2 bhgn sisi...dr sbb itu rocker arm tk dpt di pasang semula...sy cb gerakkan crank pully ttp 2 push rod tersebut ttp tdk turun dan naik sebagaimane 6 rod yg lain...blh tuan terang bgmn mslh tersebut trjd...

    ReplyDelete
  44. saudara JOHAN LENTUR CREW,

    Kelarkan semula silinder head tersebut,kemudian pusing rocker arm kepada kedudukan valve 1 dan 4 terbuka ,valve 2 dan 3 tertutup.

    Jangan pusingkan semasa atas blok,ini boleh mencacatkan piston saudara.

    Kesilapan saudara ialah tidak meletakan pada marking kedudukan atas dan bawah sebelum buka silinder head.

    Pastikan ia betul2 tepat kepada marking di atas kerana sedikit kesilapan akan menyebabkan piston pecah.

    ReplyDelete
  45. salam bro..nak tnye..saya menggunakan kereta honda city (2006)..masalahnye kan..kereta saya ada mengeluarkan bunyi 'krek krek krek krek' apabila kereta mula bergerak..bunyi itu amat menggganggu jiwa saya yang suci murni ni...lebih kuat lagi bunyi tu kalo saya pasang aircond...tapi kalau kereta dah bergerak laju...bunyi tu kurang sket..bunyi apa tu ek?saya penah jgk tgk kereta persona yang tgh naik bukit bunyi 'krek krek krek' sama seperti bunyi yang ada pada kereta saya..harap boleh bagi pandangan..tq

    ReplyDelete
  46. saudara joe,

    masalah bunyi ni memang banyak berlaku,saudara kena pastikan dahulu dari mana datangnya bunyi tersebut samada dari dalam kereta mahupun luar kereta.

    Biasa yang terjadi pada kereta honda jika bunyi sekitar tayar adalah kerana absorber yang semakin lemah,bila lemah permulaan gerakan sudah berbunyi dan bila aircond dipasang enjin semakin kuat bekerja menjadikan gegaran lebih olehitu bunyi tadi semakin kuat.

    Pastikan dahulu bunyi itu datang darimana ,jiwa yang suci murni sudahtentu boleh mengesan bunyi tersebut

    ReplyDelete
  47. lepas dah overhaul kete, kene tuka minyak hitam lepas 1k km ke?klau da 2.5k km tapi xtuka2 minyak hitam lg, akan bg efek ape2 x?

    lg 1, mcm mane nk bagi bunyi enjin slow sket..

    iswara user

    ReplyDelete
  48. saudara farid izzuddin,

    Tak tukar sehingga 5000 pun tak mengapa kerana overhaul dah tukar minyak hitam.Tiada mendatangkan mudarat jika tak tukar minyak hitam sehinngga 5000 km.

    Enjin akan sedikit kuat sehingga satu masa ia akan berbunyi seperti sediakala.

    ReplyDelete
  49. Kereta saya Naza Suria 1.1 cc 2008 juga menghadapi benda yang sama seperti video di atas :

    1. Kenapa jadi begitu?

    2. Berapa hari kereta di bengkel?

    3. Kos yang dikenakan?

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  50. saudari Nur

    Periksa minyak hitam jika kurang tambahkan dahulu tetapi jika berterusan kurang enjin kereta tersebut perlukan tip overhaul dan kos pembaikan kira2 rm300-400 dan memakan masa 2 hari biasamya untuk siap

    ReplyDelete
  51. Terima kasih atas jawapan. Saya punya kereta telah pun masuk bengkel semalam.

    Kena buat overhaul dan kos pembaikian hampir mencecah RM 2800.

    Lusa tengahari akan siap. Minyak hitam tak de masalah tapi ada benda `patah' dekat dengan tayar. Redha..

    ReplyDelete
  52. Salam bos. . Saya nak tanya pasal turbo. . Ape penyebabnya loose power dan ape penyebabnya turbo lag?
    Sekian trimas. .

    ReplyDelete
  53. saudara adiey,

    Semasa turbo lag speed akan berkurangan untuk seketika sehingga turbo bertindak untuk speed laju semula,ianya seperti freeplay pada clutch.Ia adalah normal melainkan saudara guna twin turbo.

    ReplyDelete
  54. Salam sejahtera...bole tya pendapat tak? Keta sa persona elegance blm mencecah 2 tahun suda over heat smpai 3/4 meter temp. 7 bln yg lalu radiator rosak, then tkr yg bru tp taiwan made. Bln feb ganti dgn radiator bru, ori from proton. Then skrg mslh overheat dtg kembali menghantui. Sudalah tiap minggu kna blk kampung 3 hours drive. Kipas pusing, air x kurang....tp bila buka radiator cap, masa mula2 start enjin tu, membuak coolant kuar. ?..agaknya mslh apa yer?pls....need advice on this. ?..

    ReplyDelete
  55. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  56. saudari proud momma JV

    Saya rasa saudari pernah drive kereta sehingga tahap merah pada meter,dan menyebabkan head gasket pecah,saudari perlu buat top overhaul dan skim head memandangkan air membuak keluar ketika dihidupkan menandakan head gasket yang telah pecah.

    ReplyDelete
  57. salam,. Sy guna keta kancil 850. Keta sy ada bunyi ketukan yg kuat. Semalam baru sy perasan minyak itam kosong.. Adakah bermaksud ada komponen yg pecah /patah kesan dr perkara tu.? Ada kawan cakap perlu potong block. Benar ka?kalau kancil brapa kos overhaul? Terima kasih.

    ReplyDelete
  58. Terima kasih atas reply yg pantas itu. Hmm... Agak2 nya berapa kos nak wat suma keje tu? Keta ni still under warranty? Agaknyer la proton akan cover ka utk sume keje tu. Dgr2 overhaul ni mg telan belanja yg besar.

    Dan bole ka keta tu bertahan utk ke outlet proton tdekat, 1 hour drive? Plus traffic jam..pening uh kepala fikir psl overheating ni.

    ReplyDelete
  59. saudari proud momma jv

    Jika masih warranty bawa ke proton servis semula dan btau secara terperinci mengenai overheating dan air yang membuak keluar,kos menelan belanja kira2 rm500 dan mungkin lebih. 1 jam tak jadi masalah,tetapi jika panas berhenti dan rehatkan kereta TETAPI JANGAN BUKA TUTUP RADIAOR KETIKA PANAS (BAHAYA)
    tambahkan air pada tangki spare bersebelahan radiator sahaja.

    ReplyDelete
  60. saudara APEE,

    Jika kereta saudara ketika bunyi bising masih hidup dan minyak hitam telah ditambah,tiada apa yang akan pecah cuma kereta tersebut tidak akan bertahan lama kerana enjin bering yang jadi calar.Periksa kereta saudara jika terdapat hose yang bocor pada mana2 bahagian juga pada oil filter,tangki minyak hitam dan sekeliling head.Pastikan minyak hitam sentiasa ada.

    Jika semakin lama ia jadi makin bising walaupun ada minyak hitam pastikan saudara buat overhaul ,tukar enjin bering dan crnkshaft skimming supaya calar2 pada komponen tersebut dibaiki.

    ReplyDelete
  61. Salam. Saya menggunakan Naza Sutera 1.1 Gsi. Baru-baru ni saya dh buat overhaul kerana gasket head sy bocor dan mengalami kekeringan air dalam tangki simpan. Setelah ditukar gasket sy dapati minyak hitam saya cepat kering dan air dalam tangki simpan berkurangan sedikit demi sedikit. Saya telah memeriksa dan tiada apa tanda minyak hitam bocor. Adakah saya perlu buat overhaul semula. Dan adakah enjin sy akan diangkat keluar untuk kali kedua?

    ReplyDelete
  62. saudara muhammad asyraf,

    top overhaul dan overhaul adalah dua carakerja yang berbeza,apa yang saya rasa saudara telah lakukan adalah top overhaul dimana head gasketa akan ditukar dan head akan diskim untuk mengelakan dari enjin panas.

    Untuk carakerja top overhaul terdapat tukaran top set gasket iaitu tukar head gasket,oil seal,valve seal dan grind valve.Jika terdapat kesan minyak hitam berkurangan valve seal perlu ditukar dan skim head perlu untuk mengelakan air kurang pada tangki simpan.

    Sila periksa bil saudara mengenai alatganti yang ditukar pastikan head gasket,valve seal,oil seal dan grind valve serta skim head telah dilakukan.

    ReplyDelete
  63. Saya rasa mekanik tidak skim head. Sebab mekanik tidak memberitahu saya mengenai head skim. Adakah kemungkinan skim head tidak dilakukan menyebabkan minyak hitam kering?

    ReplyDelete
  64. saudara muhammad asyraf,

    skim head yang tidak dilakukan memungkinkan lelehan kecil minyak hitam sekeliling blok dan menjadikan enjin bertambah panas.

    Tanya semula dgn mekanik untuk kepastian.

    ReplyDelete
  65. salam bro

    ajepiero sini.saye pakai gen2 1.6taun 2005 auto.skang masalah saye adelah minyak itam yg leaking kat bawah kete.saye tanye kat bengkel sew yew soon, tapi ah cai tu cakap kene buat top oberhol.die cas 6-8rat.saye bab2 kete ni kureng sikit,jadi risiko nak kene kencing kat lutot memang besar la.kalo tak payah buat top, tapi memadai tuka part yg problem (bocor) saje ok kan?adekah oil sump problem,atau gasket boco?runsing sikit saye.eheh.mekaseh bro

    ReplyDelete
  66. salam nak tanya,
    brape kos untuk head licking? ape punca head licking?

    ReplyDelete
  67. saudara head licking,

    Head yang bocor akan menyebabkan minyak hitam naik keatas filter dan enjin jadi tidak stabil,serta asap hitam yang banyak.

    Perlukan top overhaul dan kos minima adalah rm450.

    ReplyDelete
  68. saudara ajiepiero,

    Leaking ada banyak sebab

    1.oil sump bocor atau gasket koyak
    2.oil filter bocor atau lama tak tukar
    3 oil seal timing belt bocor
    4.Distributor oil seal koyak/keras
    5.head cover gasket keras/koyak

    Periksa btul2 dimana bocor itu menitik bila parking kereta.Jika di kawasan timing belt ia adalah oil seal timing belt bocor
    Jika disekeliling oil sump itu bocor gasket oil sump
    Jika ditepi head itu bocor head gasket cover atau distributor oil seal.

    Yang sering terjadiialah bocor oil seal timing belt

    Utk pengetahuan top overhaul dilakukan atas sebab makan minyak hitam,minyak hitam naik dangasket pecah sahaja.

    ReplyDelete
  69. terime kasih atas jawapan tu bro.maknenye saye kene pastikan bahagian mane yg btol2 menitik tu la ye.tapi saye taktau nak pastikan name tempat yg menitik tu.ahaha.bape kos roughly kalo bende2 tu problem bro?

    -ajepiero-

    ReplyDelete
  70. saudara ajiepiero,

    kos terlibat dibawah rm200 utk setiap yang disebutkan.

    ReplyDelete
  71. Salam bro... Saya benar runsing... Sejak kebelakangan ini minyak hitam sering berkurang dan cepat kering.. Ada saya terperasan ada kesan minyak di lantai selepas parking untuk satu malam, tapi tak pasti dari mana dtg nya minyak itu. Kereta saya proton iswara 1.3 2004. Saya baru beli kereta ni 2nd hand. Apa perlu saya buat sebenarnya, takut nnt pergi workshop kena kencing lak.. Berbaloi tak kalau pergi pusat service proton? Terima kasih

    ReplyDelete
  72. saudara erman,

    saudara periksa diw/syop biasa pun tak apa,biasanya masalah begini hanya melibatkan gasket tangki minyak dah keras,skru tangki bocor,getah oil filter bocor dan getah cover head bocor.kos membaiki juga tidak mahal.

    ReplyDelete
  73. saya bercadang untuk buat top overhaul dan tukar timing belt apa pendapat bro? apakah ini berbaloi? terima kasih terlebih dahulu atas segala jawapan.

    ReplyDelete
  74. saudara erman,

    itu yang terbaik biasa dilakukan untuk kereta 2nd hand.Top overhaul membersihkan karbon dlm enjin sekaligus memberikan prestasi baru pada enjin,manakala dengan timing belt baru saudara telah nyahkan kerosakan putus dan leaking pada timing belt untuk penggunaan 50000 kilometer lagi.

    ReplyDelete
  75. Terima kasih saudara atas segala info dan ilmu yg amat berharga, Moga Allah melimpahkan rezeki dan ilmu yg melimpah ruah, Amin. Sekian terima kasih. Selamat Hari Raya

    ReplyDelete
  76. salam bro, sy pengguna kancil 850 manual thn 2002. kereta saya telah di overhaul. masalahnya ia masih makan minyak hitam. asap tiada, menitik atau basah kat bhg enjin pun tiada. semak dgn foremen pun kata enjin dah cantik. cuma mula2 lps overhaul mekanik kata dia guna minyak enjin cair. kemudian sy tukar dgn 15w40 dan kemudian 20w50. masih juga makan minyk hitam. sy x faham...

    ReplyDelete
  77. saudara kancil 850 overhaul tahun 2002

    Ramai yang keliru mengenai overhaul dan top overhaul.Overhaul bermaksud carakerja bermula dari blok iaitu tukar piston ring,enjin bearing,minyak hitam,skim crankshaft dan oil seal.

    Manakala top overhaul pula adalah menukar valve seal,head gasket,distributor seal dan grind valve dan carakerja ini lebih tertumpu kepada menghilangkan kesan2 makan minyak hitam dan enjin panas.

    Periksa bil saudara ada tak terdapat valve seal ditukar dan grind valve dilakukan.Jika ada bermakna kereta tersebut tidak akan makan minyak hitam kerana semua bocor pada valve dan ring telah dibaiki.


    S

    ReplyDelete
  78. salam bang , kereta sy perodua kenari auto 2nd hand .. sjak kebelakangan ni bila sy driving , enjin akan mati scara tiba2 smasa kereta msih berjalan ataupun msa kat traffic light .. bila enjin dhidupkan n msuk gear D , enjin akan mati smula shingga 2-3 kali jd bru boleh jalan balik .. smlm jd lg n sy bwa ke woksyop , mekanik kata minyak hitam kereta kering n just tambah .. tp bila dh otw balik , perkara sama jd kt kereta sy .. dlu.sy tggl d sg buloh n mmg ada satu woksyop yg mmg dr dlu servis kete sy n now bru bpndh ke puchong, jd sy kurg pcaya sket ngn woksyop d cni coz kos tambah myk hitam pn dh rm80 .. blum apa2 lg .. apa yg kereta sy perlukan ?? kalau overhaul btape kosnya ea

    ReplyDelete
  79. saudari syarfadelia,

    Saya rasa kereta saudari perl tukar fuel pump ,hanya fuel pump yang menyebabkan kereta mati tiba2.Tukar fuel pump di mana2 w/syop sebelum buat yang lain.

    Mengenai minyak hitam yang kering mungkin terdapat sedikit bocor kat mana2 tempat di enjin.

    ReplyDelete
  80. Nk tanya,saya pakai keta iswara a/b..knapa minyak enjin naik smpai ke karburator?apa yg perlu saya lakukan?minyak enjin jg slalu brkurangan,asap jga ada kluar brwrna putih?tq

    ReplyDelete
  81. As salam,

    Saudara, saya pakai kereta Honda City 2008. Situasi kereta saya 1.Berhenti sekejap tekan brek kaki 2.Kemudian saya tukar gear reverse 3.Saya tekan pedal minyak dan undur 4.Saya lepas pedal kemudian saya tekan brek ada bunyi 'Tang'! di bahagian hadapan. Saya pernah berjumpa dengan mekanik dan mekanik bagitau kemungkinan Rod End/Shaft atau kawasan2 situ. Tapi saya xpasti sbb kene beli barang dulu baru tau apa yang bunyi. Mohon saudara dapat bagi pendapat atau pengalaman yang pernah saudara jumpa masalah spt ini. T.Kasih.

    -HONDAZ-

    ReplyDelete
  82. saudara honda city 2008,

    Penyebab bunyi yang biasa pada honda adalah mounting gearbox belakang.Bunyi terhasil sebab mounting gearbox yang pecah.

    ReplyDelete
  83. saudara proton iswara minyak enjin naik,

    Minyak enjin naik keatas kerana piston ring yang pecah atau haus,asap putih juga adalah tanda 2 tersebut,overhaul adalah satu2nya cara untuk membaikinya.Kos sekitar rm1000

    ReplyDelete
  84. Brapa kos secara kasar utk Mounting Gearbox City 2008?sbb bunyi 'Tang!' tu mcm bunyi besi berlaga..mcm bunyi Disc Brake/clamp tp dh pernah servis clamp.
    Kalau bunyi mcm Enjin goyang bila brek tu mounting jugak ke? terima kasih menjawab soalan td.

    -HONDAZ-

    ReplyDelete
  85. saudara HONDAZ,

    Terdapat 4 mounting pada keeta,2 mounting enjin dan 2 mounting gearbox.Berdasarkan pengalaman saya,Saudara nyatakan bunyi tersebut akan berlaku bilamana pada reverse gear,ini lebih menguatkan lagi ada benda yang berlaga bila enjin bergegar dan bergoyang.Jika saudara tidak pasti,periksa dahulu keempat2 mounting tersebut dan pastikan ianya tidak pecah barulah saudara boleh beralih dibahagian roda.

    Bila bek bergegar pun termasuk dalam masalah mounting.

    Kos membaiki satu mounting adalah kira2 rm150

    ReplyDelete
  86. Salam.. sy guna honda civic 2004,nk tnya kalau drive shaft oil seal bocor ade effect apa2@ bhya x kalau lmbt tukar? sy dh p cek kat honda tp brg tu kena oder dlu,hrga pn dlm rm37 j.tp takut brg lmbt smpai,mggu dpn dh nk blk kg..tqvm

    ReplyDelete
  87. saudara eri,

    Bocor sedikit tidak mengapa saudara boleh tukar kembali dari berhariraya pun tak apa.

    Tetapi jika koyak teruk dan berbunyi saudara perlu tukar segera takut2 ia akan mernganggu perjalanan roda.

    ReplyDelete
  88. T.kasih saudara sord.. sy rs xteruk sgt sbb klo intai kat bwh krte xnmpk pn bocor kt mne tp atas lntai ade la kesan mnyk.. tq

    ReplyDelete
  89. Salam. Gen2 1.6 at saya ada masalah sikit. Manufactured year 2006. Saya nk tanya knp yek , dh 3 minggu kete tu klau turun bkt gear dia automatik bertukar dgn sendiri...lps tu ada bunyi mengaum... Bila tekan minyak, lama sikit br bunyi dia normal.. Sekrg ni kdg2 kt jalan biasa pn dia wt lagu tu..... Nk kena msk workshop ke? Aduhai nk raya ni... Azah...

    ReplyDelete
  90. saudari azah

    masalah macam ni memang ada kena mengena dengan gearbox,memang kena pi w/syop tukar gearbox

    ReplyDelete
  91. salamm.
    saya guna wira taun 97 injection single cam 1.8. masalah dia bila masuk gear reverse body @ enjin bergegar.. klaw bkak air con lagi la kuat dia brggar.. harap bro dpt membantu. tq.

    ReplyDelete
  92. saudara wira taun 97 injection single cam,

    Gegar kereta terjadi sebab rpm yang rendah.rpm boleh dibaiki dengan menukar plug,air filter dan adjust stepper motor pada throttle body.

    Lakukan di mekanik berdekatan tempat saudara tinggal.


    ReplyDelete
  93. ok..bro. tq. sy da antar ke bengkel tp still mcm tu jugak.. pomen kate 'biasa la tu keta auto' hampeeh tol. dia suh cuba wat tuning enjin pulak. pendapat bro mcmane..gaye da dkat nie..

    ReplyDelete
  94. saudara wira taun 97,

    tak boleh ,kena Tukar stepper motor kereta wira tersebut,harga pun tak mahal sangat,tukar dah terus ok dah!
    Lihat blog rakan saya ni mengenai stepper motor yang saya maksudkan tu

    http://tacra.blogspot.com/2010/07/isc-servo-aka-stepper-motor.html

    ReplyDelete
  95. ok bro.. untuk single cam kat mane stepper motor dia.. saya cri tak jumpa laa.. engat nk cuba bkak.. tq

    ReplyDelete
  96. Pada injection dihujungnya terdapat satu throttle body bersambung dengan 4 skru.Stepper tu terletak pada throttle body dan terdapat wayar penyambung.

    ReplyDelete
  97. slmt sejahtera..
    saya guna kereta toyota altis auto vvti. baru2 nie terdapat licking minyak hitam tp x pasti dari mana puncanye. sy hantar ke bengkel, pomen ckp nak kena turun enjin sbb katany ada kebocoran gasket antara gear box dgn enjin.. mntak pendapat tuan apa yg harus saya buat.. ada tak cara lain untuk selesaikan masalah saya nie. tk.

    ReplyDelete
  98. saudara toyota altis,

    saya rasa saudara periksa dahulu diw/syop lain.Biasanya leaking minyak hitam tak melibatkan gearbox.Jika dari atas ia hanya leaking pada oils seal distributor,dari bawah leaking oil sump(tangki minyak hitam)dan oils seal tepi iaitu timing belt/chain.

    ReplyDelete
  99. saudari syarfadelia,

    tukar feul pump kira2 rm1-200 sahaja

    ReplyDelete
  100. salam cik nad...sy pkai wira aeroback injection 1.3..mslahnya skrg..bila tekan minyak..enjin sy meletup2 mcm bunyi spark..(pap,pap,pap)..time kete parking je..time jalan x ada pulak dgq bunyi tu..dia berbunyi spark tu time rpm naik smpi 2-3 (kete x ada rpm)...susah nk agk rpm..tanya eon pn x taw..dia kate sruh tinggal kete kt sinun..mls nk tggu lmbt2..baik tanya cik nad dlu..terima kasih

    ReplyDelete
  101. saudara ujang,

    Plug,kabel plug,air filter tukar dulu dan perhatikan kesannya .Jika ia masih sama btau mekanik untuk adjust distributor untuk merendahkan rpm atau bunyi enjin jadi stabil jika tiada rpm,press minyak kereta dan perhatikan kesannya semula.

    ReplyDelete
  102. Slm, bila dan apa simpton utk kita perlu tukar mounting enjin? saya guna wira 1.5 manual thn 2004.

    ReplyDelete
  103. saudara wan ahmad tarmizie

    gegaran enjin yang kuat boleh rasa bila memandu ketika membrek,ketika berhenti dan ketika membelok.

    Gegaran enjin juga boleh dilihat bila buka bonet,terdapat 4 mounting utama kereta iaitu 2 gearbox dan 2 enjin.

    Mounting enjin mudah dilihat dikiri dan kanan enjin,boleh lihat jika ia pecah manakala monuting gearbox yang pecah menyebabkan drive shaft luar dan dalam selalu berbunyi dan kereta juga bergegar bila enjin dimatikan.

    ReplyDelete
  104. Saya benar-benar mohon bantuan. Bunyi kereta saya sebijik macam yang ditunjukkan dalam video,apabila enjin kereta dihidupkan. Saya menggunakan kereta honda city. Hari ini cuti umum, Esok dan lusa juga tempat service honda tutup.

    Pertanyaan saya:
    Bolehkah saya membawa kereta ini bergerak dalam jarak 20 km. Sbb tempat service tu agak jauh. Tkasih

    ReplyDelete
  105. saudara honda city bunyi sama,

    takde masalah nak bawa untuk 20km atau lebih tapi periksa sedikit paras minyak hitam ,pastikan tiada yang bocor mengalir dan jika ada hose kecil vakum atau hose pada cover silinder head yang koyak ,balut atau jika ada yang lain gantikan dulu.

    ReplyDelete
  106. assalam,keta sy bila parking kuar minyak warna merah,mcm minyak gearbox tp bila check x tahu pnca dtg dr mana?apa yg perlu sy lakukan?klu dibiarkan,bahaya x ia?kos nya?hinda sv4 1997

    ReplyDelete
  107. Saudara sord87,
    Kereta sy kancil 850, enjin knocking dan dh buat top overhaul. Bunyi knocking dh kurang tp msh lagi bunyi jika start enjin pagi2 dan tekan minyak. Mekanik kata camshaft dh bengkok, perlu tukar. Sy nk tanya adakah camshaft atau crankshaft yg rosak? Berapa kos tukar camshaft/ crankshaft dan perbezaan cam dan crank nie?
    terima kasih bro..

    ReplyDelete

  108. huzaireymee said..
    sy pkai wira 1.6A 94..
    mslhnye kt bwh enjin ade myk menitik,
    xtau dr mne,blh x law sy ketatkn skru ktbwh enjn n yg kt ats??sbb sume xktat..

    ReplyDelete
  109. sy pkai wira 1.6A 94
    poblemnye myk itam menitik kt bwh enjn xtaw dr mne..
    blhkh sy ktatkn sume skru d bwh enjn n yg kt ats sbb sume xktat..adakh myk itam yg menitik tu pnca dr skru yg xktat tu?

    ReplyDelete
  110. saudara huzai reymee,

    Minyak hitam biasa menitik dari:-

    1.oil filter
    2.oil sump (takung minyak hitam)
    3.seal distributor
    4.Head cover
    5.timing belt

    oil filter yang tidak ketat atau lama tidak ditukar,oil sump gasket yang telah keras, oil seal distributor yang telah keras,getah penutup silinder head yang telah keras dan timing belt oil seal yang pecah,Ini semua adalah penyebab minyak menitik ke bawah.

    Saudara boleh ketatkan skru mana2 komponen diatas.Biasa yang berlaku pada wira minyak akan menitik dari oil seal distributor kebawah.

    Periksa dari sebelah mana minyak tersebut jatuh dan pastikan.

    ReplyDelete
  111. saudara kancil 850 crank/camshaft

    crankshaft duduk dibawah dalam blok enjin sementara camshaft adalah didalam silinder head.Camshaft dan crankshaft tidak mudah bengkok.

    Apa yang mungkin terjadi pada kancil saudara selain dari apa yang foreman saudara katakan adalah bunyi tappet.

    Adjust tappet dahulu.

    Kos menukar camshaft tidak mahal kira2 rm200 kebawah tetapi jika menukar crankshaft ia adalah kos melakukan overhaul sekitar rm1000 kebawah.

    ReplyDelete
  112. saudara honda sv4 1997,

    Minyak merah adalah minyak power steering dan biasa berlaku jika minyak menitis bermakna oil seal power steering saudara telah bocor.

    Memandu tidak bahaya cuma pastikan bocor tidak terlalu banyak kerana ia akan menyebabkan power steering jadi berat.Tambah minyak dan tukar power steering jika minyak terlalu banyak menitik.

    kos tukar power steering sekitar rm400 kebawah.

    ReplyDelete
  113. Mcm mana nak tau alternator kereta masih elok ke x? Saya Guna wira 1.5(m) fuel injection...

    ReplyDelete
  114. saudara wan ahmad tarmizie,

    Apabila salah satu kepala bateri ditanggalkan ketika enjin hidup,enjin tidak mati menunjukan alternator masih berfungsi dengan baik.

    Tanda-tanda bateri tidak dicas semula ialah apabila lampu,radio yang semakin malap.

    ReplyDelete
  115. Salam...
    Keta sy honda civic 1.7 thn 2004.sblm ni ade myk leaking.ble cek kt honda diorg srh tkr driveshaft oil seal.bila dh tkr pn masih ada mslh minyak bocor & bila sy cek minyak atf (kalo ikut buku manual,kat sy cek tu myk atf,bhgian bwh celah2 enjin,xtau la btl ke x.hehe) semakin b'kurang & dh dkt paras plg rendah.soalannya,apa prob kete sy?trk ke?kesan2/akibat mnyk t'sebut kurang shgga paras minimum?tqvm

    ReplyDelete
  116. saudara eri,

    minyak atf atau minyak gearbox auto hanya akan berkurang bila bocor di:-

    1.oil seal drive shaft
    2.skru auto filter
    3.Gasket auto filter
    4.oil seal gearbox
    5.Penutup gear kiri

    Perhatikan kedudukan minyak gear tersebut menitik ketika kereta parking ,jika disebelah kanan gearbox ia adalah minyak gear yang menitik dari dlm gearbox dan jika di sebelah kiri sekali ia dari penutup gear tetapi amat jarang berlaku.

    Yang paling kerap berlaku adalah dari oil seal drive shaft dan gasket auto filter.

    ReplyDelete
  117. Terima kasih en sord atas penerangan t'sebut.. cuma ada skit lg sy krg phm "sblh kanan" & "sblh kiri" tu kalo mengadap kerete or duduk dlm kereta?sy dh cek,mnyk tu turun sblh kanan gearbox(arah kanan duduk dlm kereta).. & honda dh tukar oil seal driveshaft "front right",cuma lepas diorg tkr tu diorg bgtau oil seal tu kecik skit b'bnding yg sedia ada tp still muat..utk pngtahuan en sord,sy beli oil seal tu di honda service lain & psg kat hnda srvce lain.. & kereta sy pn prnh xcdnt sblm ni..tqvm atas semua jwpn saudara sord..

    ReplyDelete
  118. saudara eri

    Apa yang saya maksudkan kanan=driver,kiri penumpang depan,Saya rasa minyak tersebut mungkin dari oil seal drive shaft dan biasanya jika sedikit pun kecila akan mengalirkan mimyak gear dalam kadar perlahan,saudara perlukan yang benar2 ori dari segi saiznya!

    ReplyDelete
  119. Salam saudara,
    mohon bantuan penerangan.
    kereta saya Gen2 1.6 auto tahun 2005

    beberapa minggu yg lalu, sy ke Proton servis dan bila diperiksa, mekanik beritahu perlu buat top overhaul kerana berlaku kebocoran minyak hitam, minyak brek dan satu lagi minyak sy x ingat (saudara tahu tak apa agaknya??).

    sy minta dia senaraikan sparepart yang perlu ganti. dia senaraikan tiga saja. iaitu brake pump, gasket dan satu lagi singkatan h/p (saya tak tahu apa, bila dah balik baru perasan lupa nak tanya)

    1. adakah betul tiga sparepart ini perlu diganti?

    2. selepas ganti, bagaimana cara nak bersihkan leaking minyak yang melekat pada tank bawah tu?

    3. sy rasa yg bocor minyak hitam je,bagaimana nak kenalpasti?

    4. adakah kos buat di proton servis sama sahaja dengan di bengkel luar dan yang manakah yang tuan lebih prefer?

    5. adakah top overhaul sesuatu yang bagus (tuan kata ianya dapat embersihkan enjin?)

    terima kasih tuan. harap dapat jelaskan.

    ReplyDelete
  120. saudara sakura gen2,

    minyak brek,minyak hitam,minyak klac dan minyak gear,semua nia adalah kegunaan untuk minyak kereta auto.

    Apa yang dimaksudkan top overhaual adalah baca apa yang saya terangkan kat sini http://kerosakankereta.blogspot.com/search/label/top%20overhaul

    Apa yang diaorang nak buat cuma menukar gasket tangki minyak hitam,tukar brek pam dan hose.

    Dari apa yang saudari maksudkan tak jelas untuk meneka apa yang bocor sebenarnya.Ada lebih baik saudari pergi dulu ke kedai biasa untuk periksa semula apa yang bocor dan tak kena pada kereta tersebut.

    Top overhaul hanya dilakukan atas sebab mendapatkan semula prestasi enjin bukan sebab bocor yang menitik dari mana2 komponen kereta.Ia adalah untuk enjin bukan untuk kerosakan seperti yang saudari terangkan.

    Top overhaul tak ada kaitan dengan kerosakan kereta gen2 tersebut.

    Terangkan pada pomen kedai biasa dan suruh mereka periksa teliti dahulu sebelum buat apa2.

    ReplyDelete
  121. terima kasih tuan.

    sebelum ni sy pernah check di pomen biasa, dia minta sy cuci dulu enjin supaya dia boleh kenalpasti minyak apa yang bocor.

    ReplyDelete
  122. saudara sakura gen2,

    Periksa sendiri pun boleh,ambil sedikit minyik menitik dengan jari dan geselkan dihujung jari tersebut,minyak yang licin dan likat sedikit berwarna merah itu minyak gear,jika hitam dan licin berkeladak itu minyak hitam,jika kena air dia hilang tiada kesan langsung itu minyak brek dan minyak klac berwarna kuning gelap dan licin seperti sabun.

    ReplyDelete
  123. salam bro

    sye ingin meminta pendapat dr bro...sye mengalami kerosakan starter dan altenator...pd pndapat bro yg mane lebih elok tukar yg baru atau repair semula?apakah perbezaan diantara kedue2 etrsebut?terime kasih

    ReplyDelete
  124. saudara azmel mel,

    Dua jenis alatganti yang biasa digunakan ialah

    1)recon
    2)terpakai

    Recon adalah alatganti yang telah ditukar alatganti dan dijual dikedai alatganti kereta

    2.Altganti terpakai hanya boleh didapati dikedai potong kereta/alatganti terpakai.

    Manakala komponen seperti alternator dan starter banyak mengalami kerosakan carbon brass dan solenoid.

    Bila dibaiki ,alternator hanya akan ditukar carbon brass bukan gegelung solenoid oleh itu alternator recon adalah lebih baik

    Starter pula biasa ditukar solenoid dan carbon brass kerana hanya alatganti ini yang ada dijual dikedai2 alatganti olehitu starter yang dibaiki adalah lebih elok berbanding yang recon.

    ReplyDelete
  125. Salam, sy pakai Triton 4X4 2.5 tahun 2010, tp baru2 nie sy ade nampak satu tayar depan sy ade merekah skit.bleh sy dapatkan info tentang ini?

    Terima Kasih

    ReplyDelete
  126. saudara triton 4x4 2.5 2010,

    Rekahan tayar boleh mengundang bahaya ,lebih2 lagi jika menggunakan kilometer yang banyak dalam sehari.

    Kekukuhan tayar bergantung pada lilitan benang halus biasa dipanggil dawai tayar.Jika ianya putus atau merekah segeralah menukar kepada tayar yang lebih baik.

    Cengkaman pada roda juga bergantung kepada kukuhnya dawai tayar ,jika ia tidak kukuh ia akan meletup bila dalam geseran dengan jalan yang menjadikan tayar cepat panas.

    ReplyDelete
  127. Salam bro,

    saya memiliki kereta wira injection tahun 2002..

    saya nak tanya masalah kerosakan kereta yang saya hadapi mengenai check engine light menyala masa driving dan membuatkan enjin kereta jerk dan tetiba disable masa driving.

    saya dah tukar throttle body tapi masalah yang sama saya hadapi..lagi satu masalah enjin kereta bergegar masa tekan minyak especially masa gear 4 dan 5..

    kenapa ye..pening dibuatnya..

    ReplyDelete
  128. saudara irfan A380,

    Tukar plug dan periksa mana2 kabel atau wire yang yang pecah dan menyebabkan api terpercik keluar.

    Biasanya ini berlaku kerana distributor,periksa distributor,mungkin hampir rosak.

    ReplyDelete
  129. Slm, sy ada wira 1.5 manual efi.. Poblem keta sy bila sy drive n sy tekan klac, pastu sy lepaskan separuh klac tu enjin kereta mesti akan bergegar, kalau lepaskan habis xda pulak gegar tu... Apa poblem keta sy tu ye?....

    ReplyDelete
  130. saudara wan ahmad tarmizie,

    Periksa mounting gearbox ada tak yang pecah,jika tiada masalah tersebut adalah masalah kabel klac ,adjust kabel klac supaya rapat untuk memekan klac plate.

    ReplyDelete
  131. hai assalamualaikum,saya sabrina. saya nak tanya. kerete saya bila nak start x bunyi ape2 langsung,kerete saya satria auto 1.3. lampu radio semua boleh hidup. da try charge battery,battery ok.. erm.. kenapa ek?

    ReplyDelete
  132. saudari sabrina,

    kereta tersebut ada masalah wiring ke bateri yang tak cukup ,dapatkan mekanik untuk pasaangkan starter relay .

    ReplyDelete
  133. Salam bro.nk tanya la keta sy dh 150k mile jln.masalah sy skrg.minyak hitam lepas servis lingkungan 3500 jln dh p separuh stick paras minyak hitam.apa sebab ye?kalo tengok mmg x ada kesan2 kebocoran d semua celah2 engin.minyak hitam sy guna selalunya fully sentetik.tukar minyak ikut mile 5000 dgn oil filter sekali.air filter pun selalu ori.adakah masalah sy ni boleh d atasi dgn engin oil terment?adakah dgn treatmant ni x beri kesan pada engin keta sy?

    ReplyDelete
  134. salam...sy pkai honda ek enjin b18c...mslah kereta sy minyak hitam leaking...minyak hitam ley nmpk pda btng exzos terlalu kuat........sy dh tukar gasket oil sump...oil seal flywheel pn dh tkar....cik rasa ape lg yg perlu sy tkar...
    soalan 2..
    kereta sy bla pandu 160km/j ke atas...air pada tank spare radiator mendidih sampai terkeluar....tp temp pd meter still je...sy dh tkr radiator bru dan flush smuanya...cina ada tkr cap radiator 1.1 sbb enjin besar katanya...sblm n sy pkai 0.9...adakah ada effect cap radiatir..atau ada msalh lain...hrp sudi menjwb...thank

    ReplyDelete
  135. salam...sy pkai honda ek b18c..msalh kereta sy minyak enjin leaking...nmpk pda btng exzos...oil seal flywheel dh tkar...gasket oil sump pn dh tkr...apa lg yg perlu sy tkr lg???

    ReplyDelete
  136. saudara zaidi

    Biasanya oil seal drive shaft dalam yang buat minyak gear bocor dan oil filter kekadang ada lelehan minyak hitam juga,periksa juga distributor oil seal kadang2 minyak dari atas yang meleleh hingga kebawah dan jatuh dekat ekzos.

    ReplyDelete
  137. saudara razaili,

    1.rujuk jawapan saudara zaidi.

    2.bila tank spare airnya mendidih maknanya air memang panas,periksa thermostat,kipas dan servis radiator.

    Tukar thermostat juga thermostat.

    ReplyDelete
  138. saudara unknown,

    masalah macam ni dah makan minyak hitam,kena buat top overhaul untuk tukar valve seal.Minyak dah cepat berkeladak pada valve head dan seal.

    Enjine treatment tak membantu malah akan menjadikan kebocoran pada seal luaran seperti seal distributor dsbnya.

    Buat top segera.

    ReplyDelete
  139. mrujuk jwpn cik td...oil seal drive shaft 2...minyak hitam ke minyak gear yg kuar jika oil seal tersebut bocor....
    soalan 2
    cm mna nk thu thu sama ada thermostat rosak....cra nk periksa manual...tkr thermostat perlu tkr switch fun skli x...

    ReplyDelete
  140. berdasarkan jawapan cik td...jika oil seal driveshaft bocor...minyak hitam atau minyak gear box yg keluar???..kereta sy n minyak hitam yg keluar....

    ReplyDelete
  141. saudara zaidi

    minyak hitam -oil seal distributor
    minyak gear -oil seal drive shaft dalam

    2.thermostat tukar bila ada tanda2 enjin panas pada meter suhu dan bila air mendidih kadangkala thermostat rosak menyebabkan perjalanan air dan auto kipas jadi tak menentu menyebabkan enjin makin panas.Thermostat rosak sebab karat dan terlalu lama digunakan.

    ReplyDelete
  142. Salam. Saya baru sebulan beli accord sm4 carburetor. Minta tolong bagaimana cara nak tune carb tu. kalo pada kereta lain ada skru dgn spring. Tapi sm4 ni tak ada pulak.Masalahnya, selalu bau petrol dari dlm kereta dan muncung ekzos kelihatan hitam menandakan lebihan petrol berbanding udara (kalo x silap saya). Ada satu kat bwh carb tu tapi rasanya yang tu untuk idle aircond. Dah search kat tenet tapi x de yang tunjukkan. Atau mungkin model carb ni tak leh tune ke? Terima kasih banyak2....







    ReplyDelete
  143. Salam bro.
    Apa masalahnya minyak gear auto kering,tapi takde pun leaking pastu enjin berkebuk asap putih minyak hitam elok je tak kering pun. Nak tanya masalahnya adakah minyak gear boleh masuk kedalam enjin dan menyebabkan asap putih keluar.

    ReplyDelete
  144. saudara minyak auto kering,

    minyak auto tak boleh kering,ia mungkin bocor dimana2 tapi tidak menitik atau melimpah malah ia cepat keing bila terkena bahagian panas pada enjin blok atau ekszos-periksa teliti sekitar drive shaft dalam pada gearbox,pada reverse switch,pada sekeliling lengkokan gearbox dan hose tekanan minyak gear auto.

    minyak gear tak boleh masuk dalam enjin kerana ia adalah bahagian yang lain .asap putih mterjadi atas sebab piston ring yang haus.

    ReplyDelete
  145. saudara zainizainiz,

    skru tuning angin lebih ke dalam sedikit,apa yang saudara pusingkan berbentuk spring adalah alat tune untuk minyak sahaja,keluarkan karburator tersebut barulah boleh lihat skru angin,servis karburator adalah yang sebaiknya jika tidak asap akan terus hitam dan plug akan menjadi cepat hitam dan seterusnya kereta jadi semput.

    ReplyDelete
  146. salam abg sord87..nak tau apa punca check engine light menyala dan kalau benda tu menyala adakah engine mengalami kerosakan atau sistem elektroniknya yang menghadapi masalah?

    ReplyDelete
  147. Salam saudara Sord87,

    Saya menggunakan kereta Iswara 1.3(m) a/b thn 2000, terdapat 2 masalah yg ketara pd kereta sy.

    1-kereta sy mengeluarkan bunyi 'takk takk takk' semasa berjalan walaupun pada jalan yg rata. Bunyi ni dtgnya dr belah depan kanan driver. Adakah mslh ni berkaitan absorber/ suspension atau seblknya? berapakah anggaran kos jika menukarnya dan saranan saudara.
    p/s Utk pengetahuan saudara, sy telah menukar lower arm yg telah rosak.

    2- kdg2 kereta seakan-akan nk mati semasa tgh memandu pd kelajuan >60km/h. Bukan ke kereta manual sukar utk mati semasa sdg bergerak?

    Terima Kasih
    Pemuda Kebingungan

    ReplyDelete
  148. Salam saudara Sord87,

    Saya menggunakan kereta Iswara 1.3(m) a/b thn 2000, terdapat 2 masalah yg ketara pd kereta sy.

    1-kereta sy mengeluarkan bunyi 'takk takk takk' semasa berjalan walaupun pada jalan yg rata. Bunyi ni dtgnya dr belah depan kanan driver. Adakah mslh ni berkaitan absorber/ suspension atau seblknya? berapakah anggaran kos jika menukarnya dan saranan saudara.
    p/s Utk pengetahuan saudara, sy telah menukar lower arm yg telah rosak.

    2- kdg2 kereta seakan-akan nk mati semasa tgh memandu pd kelajuan >60km/h. Bukan ke kereta manual sukar utk mati semasa sdg bergerak?

    Terima Kasih
    Pemuda Kebingungan

    ReplyDelete
  149. saudara wira ada airbag,

    masalah memang ada jika check engine menyala terutamanya bila bateri kurang,alternator rosak,enjin semakin panas,wayar masuk air,bocor hose,bocor minyak hitam dan amat kurang yang mengalami hanya masalah sensor saja,masalah sensor akan berterusan hidup tanpa padam jika sensor pada camshaft,crankshaft,coolant dan exhaust rosak.

    ReplyDelete
  150. saudara pemuda kebingungan,

    1.Bunyi tak-tak bukan ketika jalan tegk atau rata dan berterusan pada kebiasaanya hanya berlaku jika drive shaft dalam pada gearbox dah haus/rosak.

    2.Enjin akan hendak mati jika:-

    1.Plug terlalu kotor
    2.fuel filter sumbat,minyak mungkin kotor
    3.Kabel plug rosak
    4.Distributor putus api

    Untuk api boleh periksa kabel gunakan timing light di mana2 w/syop

    ReplyDelete
  151. spectra 2003

    salam tuan,kreta spectra saya jerking bila jalan pada waktu enjin masih sejuk dan pada kelajuan antara 70 - 90 km/h..tapi selepas bbrpa minit kereta bergerak jerking tu hilang. saya dah tukar spark plug, cable plug, ignition coil..tp masih jd jerking tu...apa puncanya..harap tuan dapat bantu saya..

    ReplyDelete
  152. salam tuan yang budiman..
    saya guna kia spectra 2003.msalah saya ialah...enjin jerking bila kereta jalan semasa atau selepas warming up..biasa dalam tempoh beberapa minit..tp selepas tu..xdak jerking dah. spark plug, cable plug dan ignition coil dah tukaq baru dan ori KIA..jd apa sbaqnya poblem keta saya nie..hrp tn dapat bantu saya...tksih.

    ReplyDelete
  153. saudara kia spectra 2003

    Jerking biasa terjadi sebab api dan minyak dari spark plug,coil,distributor,cable plug dan wayar pecah dimana2 bahagian yang berkaitan api.
    Jerking dari minyak seperti fuel filter kotor,injektor kotor,karburator kotor dan minyak tercampur air.

    Olehkerana saudara dah tukar kebanyakan punca jerking dari api saya sarankan saudara tukar fuel filter dan cuci sedikit injektor atau servis karburator dan elakan minyak tercampur air dari penutup minyak mahupun dari basuk kereta dan enjin.

    ReplyDelete
  154. Salam saudara sord87,
    Saya gune kete saga thun 1990..lampu minyak itam kengkadang menyala..ble check minyak itam ok x kurang pun...x tau la klu ader mslh laen..mintak tolong selesaikan mslh nie.tq

    ReplyDelete
  155. Ini masalah suis minyak itam,suis minyak itam terletak berdekatan oil filter dekat dengan blok,tukar suis sensor tersebut.

    ReplyDelete
  156. Berapakah anggaran kos membuat top overhaul utk sentra N16?

    ReplyDelete
  157. Berapakah kos membuat top overhaul utk sentra n16? Kereta saya mengalami kebocoran minyak itam pada head.

    ReplyDelete
  158. saudara Muhammad Faris

    Anggaran keseluruhan barang saja sekitar rm500 termasuk upah,skim head,minyak itam,grind valve sekitar rm1000

    ReplyDelete
  159. salam, sy pengguna Naza Suria Gsi auto. Baru2 ni kereta alami 1 problem yg mane keluar bunyi kuat seolah2 bunyi video di atas. Start enjin, pasti berbunyi. KM kereta dah 100 KM lebih. Try hantar pomen untuk check,katenye perlu buat overhaul. Sbb ade pump perlu ditukar. katenye lg,jika pump tersebut pecah,lg teruk. ni belum pecah lg. anggaran cost range RM 1500. maaf, sy tak tahu sangat pasal kereta ni.. betul ke kate pomen mcm tu ..

    ReplyDelete
  160. saudari nisha,

    1.Tambahkan dulu minyak hitam jika tak cukup
    2.Video di atas berkaitan top overhaul bukan overhaul
    3.Tiada melibatkan pump dalam buat overhaul
    4.Tiada pump akan pecah dengan sendirinya melainkan ia diketuk
    5.Pump adalah seperti fuel pump powwer steering pump,brake pump
    6.Periksa di tempat lain jika terdapat ada hose vakum kecil yang pecah atau tercabut

    ReplyDelete
  161. Salam, saya pengguna Naza Sutera. Saya mendapati minyak hitam saya kerap kering. Dan saya pergi jumpa pomen. Dia kata minyak saya kering akibat guna minyak hitam y cair. Untuk pengetahuan saya menggunakan minyak hitam 5W-40 fully synthetic. Pomen menyuruh sy untuk bertukar kepada minyak hitam 10W-40. Kerana katanya enjin kereta tersebut x sesuai dengan minyak hitam fully syn. Adakan itu punca utama minyak kering?

    ReplyDelete
  162. saudara naza suter,

    minyak digradekan mengikut kelikatan dan tiada kena mengena dengan menjadi kering.

    Jika kering cepat hanya sebab:-

    1.Kawasan keseluruhan enjin jadi terlalu panas dan minyak mengering pada silinder head -perlukan top overhaul untuk tukar valve seal.

    2.Minyak bocor pada oil sump gasket dan lain2 tempat.

    ReplyDelete
  163. salam..sy pkai honda enjin b16a..knpe myk htm kete sy smkin b'kurang?kete x kuar asap cuma ble vtec bka ada bau hangit mcm myk htm t'bkar..ada mekanik ckp kne tkr piston ring.

    ReplyDelete
  164. saudara honda b16a,

    Bila bau terbakar bermakna head telah diselaputi oleh minyak hitam yang melekat kedindin2 head dan perlu melakukan top overhaul untuk mendapatkan semula kemampuan minyak hitam untuk tidak menjadi likat ketika enjin berjalan.

    2.Apa yang berlaku adalah valve seal telah haus dan menyebabkan minyak juga ditaerik ke ruang pembakaran dan menjadikannya bau hangit.

    3.Memadai melakukan top overhaul sahaja.

    ReplyDelete
  165. assalamualaikum..

    saya mnggunakan wira (2005) 1.5M fuel injection, masalah saya ialah.. apabila saya menukar gear (terutamanya gear 3, 4 ,5 ) terdapat bunyi yang bergetar yang kedengaran dari arah bahagian enjin (kalau saya tidak silap).. masalah ini saya juga biasa dengar drpd kereta proton yg lainnya sprt saga dan saga BLM. saya dah cuba adjust tepet,.. palam pencucuh dan kabel palam pencucuh juga saya dah tukar.. throtle body pun dah cuci tapi usaha ini semua tidak dapat menyelesaikan masalah bunyi yang wujud selepas penukaran gear... huuhuhu..

    ReplyDelete
  166. saudara rul,

    Getaran sebab menukar memang ada cuma tak ketara ,jika ia terlalu ketara masalah ini mungkin disebabkan oleh spesifikasi gerabox dan komponen dalaman kereta tersebut.

    Klac mungkin bergetar ketika menukar gear.Jika RPM saudara stabil keadaan seperti ini tdak mungkin ada.

    Kebanyakan model proton mempunyai clutch yang tidak begitu memuaskan dan sering bergetar.

    ReplyDelete
  167. salam saudara sord87..sy ada msalah enjing leaking..dh check kat makanik dia kata enjin leaking kat bhagin tngki minyk itam dan kena tukar oilsump..dia kata nk tukar benda tu kena angkat enjin kluar and skali buat overhault..kos dlm 7-800..hmmmmape pndapat en sord87..memang kena angkat enjin ke utk tukar benda tu?sy guna enjin b16a auto

    ReplyDelete
  168. saudara mus,

    ini pertama kali saya dengar nak tukar oilsump kena turun enjin.
    Tak perlu turun enjin cuma chamber saja yang dibuka,mekanik terbaik mana pulak ni rajin sangat sampai nak turun enjin cuma nak tukar oilsump.

    Leaking oilsump tukar gasket atau tukar oilsump je tak perlu overhaul.

    Overhaul ni bukan masalah leaking,masalah piston ring haus,berbunyi,asap putih,prestasi turun dsbnya.

    ReplyDelete
  169. slm,abg2 yang mahir dan berpengalaman,minta bantuan. sya mempunyai kancil L5 turbo auto jbjl,masalahnya adalah kereta rasa berat tak rasa macam kereta turbo,paling laju pun 130km/j turun bukit boleh la habis meter. apa yg sya dapati dalam intercooler dan throttle body terdapat minyak hitam,tapi fin turbo tidak goyang dan tiada crack dan tiada asap kepul2 seperti motor 2 lejang ketika pemanduan,adakah turbo telah rosak?dan 1 lagi masalah sya dapati ideling kereta kadang2 mcm meletup2 kecil ketika rpm pada keadaan stabil,apakah masalah tersebut?dan adakah masalah kereta berat ada kaitan dengan masalah2 yang sya nyatakan?dan apakah penyelesaiannya?harap dapat membantu masalah saya,terima kasih..

    ReplyDelete
  170. saudara loca,

    ada masalah pada turbocharger dan menjadikan udara yang teramat sedikt untuk mempercepatkan pembakaran dan seterusnya menaikan minyak hitam ke throttle body dan intercooler.

    ReplyDelete
  171. Salam saudara sord87...saya ade masalah pada iswara aeroback 1.3 1999 yang saya guna...baru2 ni bila saya tgh drive...enjin kete mati tiba2 bila tekan clatch dan lepas minyak untuk tukar gear,rpm meter saya drop sampai bwah 1..bila berhenti traffic light selalunye enjin mati sendiri...adakah ni tanda2 fuel pump bermasalah...harap saudara dapat bantu...dan berapa anggaran kos untuk menyelesaikan masalah ni..

    ReplyDelete
  172. masalah ni biasanya datang dari plug yang cepat jadi hitam,servis karburator ,tukar fuel filter dan air filter.setting semula karburator.

    ReplyDelete
  173. bro sy pakai kereta myvi lagi best, saya ada buat audio pada kereta saya,.. saya pakai 1power M,,, 1lgi monoblok... wayar untuk positif terlalu banyak digunakan pada kepala bateri sbb tambah sportlight HID lagi... saya ada tanya kedai bateri adakah elok saya tambah wayar negatif pada enjin ngan body ke kepala bateri negatif... pomen tu ckp orang lain pakai sbb tu eksesori nk bagi cantik saja bkn sbb lain... bagus atau tidak saya tambah bro....????? dan apa akan jadi klau xtambah dan tambah wayar negatif

    ReplyDelete
  174. cas positif dan negatif sepatutnya seimbang untuk mana2 aliran kuasa.Logiknya pun jika guna lampu wayar tebal untuk positif akan menyebabkan lampu cepat panas,begitu juga untuk enjin kereta bila taerlalu banyak aliran positif akan menyebabkan kepanasan enjin meningkat.

    Kesannya prestasi enjin sedikit menurun sebab kepanasan.

    ReplyDelete
  175. Kereta saya susah nak hidup waktu pagi, bila sudah panas dan berhenti dalam 4 jam nak hidupkan semula tiada masalah, agak agak apa sebabnya, masalah ini berlaku sebaik saya service diluar dan tukar minyak hitam. Kereta kancil berusia 14 tahun. Adakah minyak hitam tersebut tidak sesuai

    ReplyDelete
  176. terdapat coil berwarna hitam pada kancil yang harus ditukar.

    ReplyDelete
  177. Salam en.sord
    baru2 nie kereta sy bila start pagi atau enjin sejuk ada bunyi knocking tapi lepas enjin panas bunyi pun dah hilang.kete iswara 1.5s.harap en dapat membantu saya.

    ReplyDelete
  178. saudara FY FY,

    Buat adjust tappet untuk engine kncking.

    ReplyDelete
  179. Berapa angaran kos utk ejas tepet nie.

    ReplyDelete
  180. salam.
    saya menggunakan kereta wira aerobek 1.3.
    baru2 nie terjadi kereta semput.enjin check menyala.cucuk komputer dia kata throttle body.dah tukar jadi jugak beberapa jam lepas tu.

    sebelum tu sy dh tukar plug,minyak hitam,fuel filter.tetap jadi jugak semputnya.tekan minyak je terus semput macam nak mati enjin.

    pening kepala dibuatnyer..tlg sy selesaikan masalah nie.
    terima kasih ..

    ReplyDelete
  181. ini karbon banyak kat enjin kena tukar injektor.

    minyak terlalu banyak masuk ruang bakar,tak sempat bakar akan jadi semput dan membentuk karbon

    ReplyDelete
  182. salam 1 malaysia..
    sy p'guna toyota LE thn 84, mslh kereta sy clutch kosong time nk masuk gear. ape puncanye? bleh x drive kereta tu (utk ke bengkel b'dktn) dgn cara masuk gear 1 dulu baru start enjin & jln tanpa berhenti? dh jln nanti masih bleh tukar gear ke walaupun clutch kosong? brp kos repair?
    thanks..

    ReplyDelete
  183. saudara toyota le,

    clutch dah kosong ni memang takleh nak jalan dah,masuk gear satu pun kereta akan mati,ada baiknya panggil tow truck,kos sekitar rm5-60 saja ,kos baiki klac kabel,,tukar dsbnya,sekitar rm150

    ReplyDelete
  184. Salam bro,
    Gear kekadang susah nak masuk.saya test dgn tarik handbrake,masuk ger than lepas minyak. Tgk ada daya tunjahan. So klac plet sepatutnya ok kan? Bwak pi jumpa pomen. Dia pun buat test yg sama. Than dia adjust kabel klac. Dia ckp dlm ada kotor. Tu yg kekadang bila tekan klac tak bley masuk sbb itu kotor sudah lekat. Dia ckp tarak apa punya. Bley pakai lg. Kereta tu pun tak pernah tukor minyak gear sejak beli.meter dah 140k. So saya pun tukar ler sekali kat pomen tu. Skrg masalah dah kurang tapi kekadang jadi juga. Pernah bila masuk gear satu dan tekan minyak enjin gegar mcm nak mati. Gear lain ok. Pernah kat trafic light nak masuk gear tak bley. Tekan klac lama sikit than try baru masuk. Huh! Pening kejap. Ada idea mcm mana nak kauntim benda nie. Bini pun dah takut nak bwak kereta tu.saga lmst.

    ReplyDelete
  185. saudara ahmad ridzuan,

    Biasanya minyak gear manual ditukar setelah mencapai 40000 km dan ini menjadikan kereta tersebut melangkau kira2 4 kali tidak menukar minyak gear,jadi apa yang pomen kata kotor adalah betul ,minyak membentuk kerak pada gerigi gear dan menyekat kelancaran pergerakan.

    Sebaiknya bila tukar minyak gear gunakan treatment dan setelah gunakan kira2 seminggu ,tukar semula minyak gear yang telah ditukar tadi untuk buang semua kotoran tersebut.Dapatkan treatment untuk gear manual dari kedai alatganti dan btau pmen untuk isikan jika menukar minyak gear semula.

    ReplyDelete
  186. slm bro sord,nak tnya skit,kereta saya L5 turbo auto,bila guna gear D4 gear dua tak masuk,sebaliknya dari gear satu terus ke gear tiga,tapi bila guna manual 2,3,D4 ok..apa masalah nya..yang kedua,pagi2 kereta susah nak start,bile enjin panas baru senang start..yang ketiga,lampu check enjin menyala,model enjin ni boleh buat diagnostic tak?sebab kereta berat sgt..dan last kalau dalam intercooler ada minyak adakah normal..maaf tnya bnyk2,harap dpt membantu,terima kasih sgt2..

    ReplyDelete
  187. saudara lo0co,

    1.Masalah gear slip ni masalah minyak gear kurang atau bocor,cuba tukar dulu minyak gear.

    2.susah start mungkin sebab fuel pump dan fuel filter yang kotor jika api ada,periksa plug hitam tak kalau hitam dah terlalu banyak karbon dalam enjin.

    3.Intercooler boleh ada minyak tapi sedikit jika banyak ada masalah pada intercooler tersebut,diagnostic mungkin tak boleh ,ada tak penyambung soket diagnose,jika boleh pun kerosakan pun mungkin kurang tepat.

    ReplyDelete
  188. salam bro sord....saya gune gen2 1st edition n baru semalam saya tukar timing belt + oil sump jenis baru tetapi bila start enjin ada bunyi knocking pastu dlm 2minit bunyi hilang tetapi bila kereta dimatikan dalam 2 or 3 jam ++ bunyi knocking ada kembali...pada pendapat bro apa masalahnya??? sbb sblm tkr timing belt + oil sump(yg jenis lama) xde pulak bunyi knocking...harap bro dapat tolong adehhh

    ReplyDelete
  189. saudara KAEZU,

    Jika bunyi sekitar timing belt saudara perlu periksa semula dimekanik yang sama kerana banyak berlaku mekanik kurang hati2 bila buat kerja,menekan spring timing belt dengan kuat,menolak masuk pulley dan mengunci dengan mesin juga membuatkan bunyi terjadi sebab bergesel atau berlanggar sesama komponen.

    2.Begitu juga oil sump,dalam oil sump ada penapis dan disebelah dan juga dalam oil sump ada komponen yang berpusing sentiasa,jika oil sump tersebut tidak diteliti saiz dan spesifikasi dengan terperinci akan menyebabkan pergeselan berlaku sesama kmponen.

    Bawa ke mekanik semula untuk periksa.

    ReplyDelete
  190. salam
    firdaus di sini. pakai kenari auto. hari tu sy ada tukar minyak hitam. pomen tu ckp spark plug saya rosak sebab minyak hitam masuk kat spark plug. ada benda yg rosak katanya. kalau nak tukar dlm rm200. sy hold dulu sbb xde duit. apa punca sbnrnya spark plug saya kena minyak hitam? ada alternatif lain x untuk setelkan?

    ReplyDelete
  191. saudara firdaus,

    minyak hitam takan naik ke spark plug melainkan piston ring yang haus/patah dan perlu melalui tukar ring dan membuka tangki minyak hitam dan menelan belanja yang seperti yang disebutkan atau lebih.

    jika dari segi teknikal piston ring yang haus tiada jalan lain melainkan overhaul,tapi mungkin saudara boleh gunakan enjin treatment untuk melicinkan pergerakan enjin dan mengurangkan minyak yang naik ke plug.

    ReplyDelete
  192. Salam encik Sord87 yang saya hormati, kereta saya toyota corolla lama tahun 1987 tu aritu minyak apantah bocor.
    Bocor dia boleh kesan sebab bawah lantai minyak selalu menitik.
    Saya suspek dari engine oil.Dah la bocor, setiap kali lepas bawak mesti ada bau hangit tang bahagian enjin.

    Cuak jugak saya sebab takut engine meletup. Saya pun bukan stuntment nak meletup2 ni.

    Saya pergi woksyop dan brader pomen tu cakap yang enjin ni ada masalah seal dan valve saja.

    legalah hati saya.

    tapi memang pun sebab saya check engine oil memang tak berkurang dan steady macam biasa.

    Brader pomen cakap yang bau hangit tu mai dari minyak yang 'leak' tu dan kena enjin, jadi
    bila enjin hidup dan panas, bau hangit akan terlepas lah.

    Lepas sehari dua hantar kereta dekat woksyop, kereta saya depa charge untuk :

    1) PWC seal (#4 biji)
    2)Valve cover
    3) Valve cover bush (#3 biji)
    4) Oil cap

    semua dalam RM200, termasuk labor charge sekali.

    Minta jasa baik En. Sord87 dalam hal ni. Terima kasih.

    ReplyDelete
  193. saudara fahmi,

    untuk cover,seal dan oil cap termasuk upah rm200 agak memadai.

    ReplyDelete
  194. SAUDARA LOCO,
    ADA SEBIJIK SENSOR D BELAKANG BLOK ENJIN,YANG BERWARNA HIJAU,CUBA TUKAR BARU(BELI D KEDAI HALFCUT)..SY PERNAH MENGALAMI PEKARA YANG SAMA..:)

    ReplyDelete
  195. salam en sord,

    saya memandu kereta kembara ez tahun 1999,engine kereta sy agak berkeladak (tapi x lah teruk sgy) pormen suggest utk buat engine flush...ade gak pormen cina nak wat tope overhaul, untuk makluman en. kete sy xde leaking kat mane2 komponen....

    patut kah sy buat top overhaul, dan adakah pengunaan decabornizer (oilyman) itu berkesan untuk tingkatkan prestasi engine?

    ReplyDelete
  196. Dari Mr. Sid

    Assalamualaikum En. Sord87

    Saya nak tanya kereta saya selepas sesuatu perjalanan, apabila kita matikan enjin, kita susah nak start balik..apabila pusing kunci bunyi ktek..jer..xder crank..apa masalah yer?api tak sampai ker?atau starter, distributor atau alternator yang bermasalah?

    ReplyDelete

Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang budiman . JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!

Diharapkan kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung budiman yang mengajukan soalan supaya memberikan gambaran keseluruhan kerosakan dan jenis kereta supaya jawapan yang terus kepada masalah dapat diberikan.

Jutaan terimakasih juga kepada yang memberikan sumbangan jawapan berdasarkan penggunaan model kereta yang sama dan pastikan model kereta juga diberitahu ketika mengajukan soalan.
Semuga apa yang diutarakan dalam jawapan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat untuk semua.

Nota:Kos baiki dan alatganti adalah anggaran,ia mungkin lebih atau kurang,Harap maklum!

Nota penting:Jangan ajukan soalan pada ruangan Google Reply untuk pos lama tahun-tahun sebelum 2016 dan juga diharap pengunjung tidak menggunakan butang Reply pada Page post blog ini ,Ini kerana soalan tersebut tidak akan dipaparkan oleh Pihak Google,saya akan siarkan soalan yang tidak dapat dijawab pada ruangan Google Reply ini pada pos saya di Google Plus beserta pencerahan dan penyelesaiannya.

Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri,

>